10x een prachtige huttentocht in de Dolomieten

door

Huttentochten worden steeds populairder. In de Alpenlanden vind je dan ook tientallen mooie meerdaagse tochten. Vrijwel allemaal hebben ze iets bijzonders. Eén van de mooiste gebieden in de Alpen is zonder twijfel de Dolomieten. Het is een gebergte dat getypeerd wordt door zijn ruigheid. De grillige toppen en machtige rotswanden zoeken in de Alpen zijn gelijke. Wat is er dan ook mooier om middels een huttentocht door de Dolomieten te trekken? In dit artikel hebben we de tien mooiste huttentochten in deze regio voor je uitgezocht. Ook leggen we je uit waarom deze meerdaagse trekkings zo de moeite waard zijn.

Burning Dolomites
Credits: Friso van Wassenaer

Op huttentocht door de ruige Dolomieten

De Dolomieten: ze zijn beroemd vanwege de vele iconische plekken en de prachtige natuurparken die je er vindt. Geen enkel gebied in de Alpen is zo ruig als de Dolomieten. Dit heeft het gebied te denken aan het kalkachtige gesteente, wat door erosie een steeds ruiger gestalte heeft gekregen. De Dolomieten zijn enorm uitgestrekt. Ze beginnen ten oosten van de stad Trentino en lopen door tot de grens met het Oostenrijkse Oost-Tirol. Daartussen vind je dus een gebied vol met prachtige natuur en bekende plekken, zoals de Seiser Alm, de Pragser Wildsee en natuurlijk de Drei Zinnen.

Dat de Dolomieten dus de ideale plek is voor een meerdaagse huttentocht, behoeft natuurlijk geen uitleg. Er zijn er dan ook voldoende te vinden, waarvan de meesten de mooiste plekken van de Dolomieten aandoen. Het voordeel van een huttentocht door deze regio is dat je daarnaast op veel onbekende en rustige plekken komt. Op deze manier heb je tijdens je huttentocht een mooie balans te pakken tussen het vinden van rust, terwijl je op de wat drukkere plekken kunt genieten van de meest imposante omgevingen.

Burning Dolomites
Credits: Friso van Wassenaer

De 10 mooiste huttentochten in de Dolomieten

Laten we eens gaan kijken naar de mooiste huttentocht in de Dolomieten. Omdat er zoveel keus is in huttentochten, hebben we de tien mooiste voor je geselecteerd. Het zijn ontzettend gevarieerde tochten, die zowel qua landschap en moeilijkheid erg van elkaar verschillen. Heb je nog nooit een huttentocht gedaan, overweeg dan vooral met een georganiseerde (groeps)reis mee te gaan. Zo kun je er zeker van zijn dat je goed voorbereid op pad gaat en kom je onderweg niet voor onaangename verrassingen te staan.

De Alte Via 1: een klassieke huttentocht in de Dolomieten

Een tijdje gelegen schreven we al over de Alte Via 1. Dit is een prachtige huttentocht die je langs een aantal van de mooiste plekken van de Dolomieten voert. Deze route begint aan de prachtige Pragser Wildsee en loopt vervolgens acht dagen lang langs de ruigste plekken van de Dolomieten. Eindpunt van de route is het kleine plaatsje La Stanga, waar je met het OV weer terugreist naar het oorspronkelijke startpunt van de route.

 • Achtdaagse huttentocht langs de mooiste plekken van de Dolomieten
 • Middelzware huttentocht, voor enkele passages kun je geen hoogtevrees gebruiken
 • Genieten van prachtige plekken, zoals de Pragser Wildsee en Rifugio Lagazuoi
Genieten van een prachtige huttentocht door de Dolomieten
Credits: Micael Rodrigues, Unsplash

De Dolomiti Trail, een prachtige ronde langs klassiekers

Van alle mooie plekken in de Dolomieten zijn de Drei Zinnen en de Pragser Wildsee waarschijnlijk de spots die je moet hebben gezien. Wie besluit de Dolomiti Trail te gaan lopen, een zesdaagse rondwandeling, is in ieder geval verzekerd van het zien van deze twee mooie plekken. Deze huttentocht door de Dolomieten is dus vooral geschikt als je een aantal van de highlights in het gebied wilt afstrepen.

 • Zesdaagse huttentocht waar je onder andere langs de Pragser Wildsee en de Drei Zinnen loopt
 • Middelzware huttentocht, een goede conditie is noodzakelijk
 • Genieten van prachtige plekken en slapen in karakteristieke berghutten
wandeling Tre Cime di Lavaredo Drei Zinnen - deze plek is ook onderdeel van de Dolomiti Trail.

Wandelen over de Dolorama weg

Iets ten westen van Brixen vind je Dolorama-weg, een prachtige meerdaagse huttentocht die je door de westelijke gebieden van de Dolomieten voert. Hier vind je naast de ruige welbekende toppen ook prachtige groene alpenweides, die vol staan met zeldzame kruiden en mooie bloemen. Onderweg loop je over een goed bewandelbaar pad door dit gebied. Deze meerdaagse huttentocht is dan ook prima geschikt voor beginners en jonge gezinnen.

 • Genieten van mooie panorama wandelingen op deze vijfdaagse huttentocht
 • Overnachten in door families gerunde berghutten
 • Het lekkerste eten onderweg zoals polenta, paddestoelen en Speck

De Palaronda minitrek, een vierdaagse huttentocht door de Dolomieten

Deze korte vierdaagse huttentocht voert je door de Pale di San Martino, een prachtig en relatief onbekend gebied in de zuidelijke Dolomieten. Op deze huttentocht is het, in vergelijking met de andere trektochten door deze regio, dus nog relatief rustig. Daarbij kun je onderweg, tijdens de pittige bergwandelingen, in alle rust genieten van een machtig mooi uitzicht. Uitrusten kun je ’s avonds in de berghut, waar een heerlijk voedzaam Italiaans maal op je wacht.

 • Genieten van een relatief onbekend deel van de Dolomieten
 • Overnachten in sfeervolle berghutten
 • Mooie huttentocht voor ervaren bergwandelaars met een goede conditie
Genieten van een prachtige huttentocht door de Dolomieten
Credits: Ricordo Gazzin, Unsplash

Wandel 13 dagen lang over de Alta Via 2

Ben je klaar voor een grootse huttentocht door de Dolomieten? Dan is het lopen van de volledige Alta Via 2 definitief iets voor jou. Tijdens deze dertiendaagse tocht zal het je aan avontuur niet ontbreken. Zo vind je op de route een aantal via ferrata’s, steile klimmen, maar ook prachtig uitzicht. Deze huttentocht is dan ook alleen geschikt voor ervaren bergwandelaars. Genieten doe je onderweg van spectaculaire vergezichten, terwijl je door een aantal van de mooiste natuurparken van de Dolomieten loopt.

 • Dertiendaagse huttentocht over de Alta Via 2
 • Pittige tocht, inclusief steile klimmetjes en via ferrata’s
 • Genieten van prachtige natuurparken, waaronder Puez-Odle
Genieten van een prachtige huttentocht door de Dolomieten
Credits: Nicola Pavan, Unsplash

De Alta Via del Granito, een prachtige huttentocht door de Dolomieten

De Alta Via del Granito betekent letterlijk Granieten Hoog Pad. Tijdens deze driedaagse huttentocht wandel je langs het unieke gesteente van de Cima d’Asta – Cime di Rava groep in de Lagorai keten. Deze regio is een goed bewaard geheim, die vooral geliefd is bij Italianen. Tijdens deze huttentocht volg je een netwerk van oude paden en voormalige militaire wegen, daterend uit de Eerste Wereldoorlog. Onderweg slaap je twee keer in prachtige Italiaanse berghutten.

 • Mooie driedaagse huttentocht over de Alta Via del Granito
 • Wandelen over een uniek netwerk van wandelpaden
 • Mooie huttentocht waar een goede conditie voor is vereist

Een prachtige huttentocht door de Brenta Dolomieten

In het noordwesten van Trentino vind je de Brenta Dolomieten. Dit is een surrealistische bergwereld met steile rotswanden en ruige pieken boven de 3.000 meter. Dit is dan ook het decor voor een prachtige huttentocht door één van de mooiste regio’s in de Dolomieten. Tijdens deze zesdaagse huttentocht wandel je afwisselend door weelderige bossen en ruige landschappen. Overnachten doe je zowel in berghutten als in het dal.

 • Zesdaagse huttentocht met drie overnachtingen in berghutten en twee overnachtingen in het dal
 • Genieten van de prachtige Brenta Dolomieten
 • Met gids één dag over de Via delle Bochette Centrale via ferrata
Een prachtige huttentocht door de Brenta Dolomieten
Credits: Daniele Buciarelli, Unsplash

Genieten op deze heerlijke huttentocht door Val Gardena

Val Gardena is de ideale uitvalsbasis voor een meerdaagse huttentocht door de Dolomieten. Je vindt er het natuurpark Puez-Odlo, een gebied boordevol natuurschoon. Deze zesdaagse huttentocht door dit gebied is ideaal als je graag kennis wilt maken met het leven in de bergen. Zo slaap je twee keer in een berghut, terwijl je de rest van de dagen in een berghotel en B&B’s verblijft.

 • Wandelen door natuurpark Puez-Odlo
 • Twee keer overnachten in een berghut
 • Zes dagen genieten van de prachtige Dolomieten
Credits: Andrea Zanenga, Unsplash

Op huttentocht door de Dolomieten met Yomads

Ontdek het Rosengartenmassief op deze prachtige groepsreis met Yomads. Deze huttentocht is ideaal als je niet alleen door de Dolomieten wilt wandelen en graag met gelijkgestemden op pad gaat. Op deze vijfdaagse huttentocht ontdek je het gebied rondom de Rosengarten en slaap je onderweg in afgelegen berghutten in dit gebied. Avontuur en spektakel zijn op deze meerdaagse tocht gegarandeerd.

 • Mooie groepsreis door het hart van het Rosengartenmassief
 • Vijf dagen lang hiken langs de mooiste plekken
 • Met gelijkgestemden genieten van de natuur
Credits: Mat Hayward, Unsplash

Op huttentocht door Parco Naturale Adamello Brenta

We sluiten de lijst met mooiste huttentochten in de Dolomieten af met deze prachtige tocht in de Brenta Dolomieten. Op deze tocht wandel je door het Parco Naturale Adamello Brenta, een verlaten regio gelegen in het noorden van de Brenta Dolomieten. Hier wacht een pittige huttentocht op je, vol met steile klimmetjes en mooie wandelpaden. Onderweg slaap je in een aantal mooie berghutten en wandel je afwisselend door ruig gebied en mooie alpenweides.

 • Prachtige vijfdaagse huttentocht door Parco Naturale Adamello Brenta
 • Pittige tocht met een aantal steile beklimmingen, bergervaring is een vereiste
Credits: Salmen Bejaoui, Unsplash

Meer (over) huttentochten

Op The Hike vind je nog veel meer informatie over huttentochten. Wordt het je eerste huttentocht, lees dat vooral dit artikel waarin we vertellen hoe je een huttentocht aanpakt. Ook dit artikel waarin we de gebruiken van het berghutten leven uitleggen is heel relevant. Mag je niet alles eten wat in een berghut op tafel komt, lees dan hoe je een suikervrije huttentocht aanpakt. Wil je buiten het zomerseizoen op huttentocht? Dat kan. Je leest er meer over in het in de winter op huttentocht artikel. Wil je naar je bestemming reizen met het OV, deze drie huttentochten in Oostenrijk bereik je per trein.

Toch liever een huttentocht maken op een andere bestemming dan de Dolomieten? Check deze artikelen voor meer inspiratie:

BergenBookatrekkingDolomietenEuropaHuttentochtItaliëMet kidsSNP NatuurreizenTheHike.nlTravelbaseTrekkingWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.