Credits: Claudio Schwarz - Unsplash

Een suikervrije huttentocht, zo pak je het aan

door

Steeds meer mensen kiezen ervoor om bewuster te eten. Het volgen van een suikervrij dieet is één van de manieren om goed voor je lichaam te zorgen. Het is zelfs makkelijker dan je denkt, al vergt het wel wat gewenning. Soms is het echter lastig om suikervrij te blijven leven. Bijvoorbeeld als je op vakantie gaat en je dagelijkse ritme voor even verandert. Wij gingen onlangs op huttentocht en lieten die week alle zoetigheden staan. Een suikervrije huttentocht dus. Hoe we te werk gingen, leggen we je hier uit.

Wat is dat ook alweer, een suikervrij dieet?

Misschien heb je er weleens van gehoord, en misschien breng je het al wel in de praktijk. Een suikervrij dieet betekent dat je alle voedingsmiddelen waar toegevoegde suikers inzitten laat staan. Een suikervrij dieet wordt vaak voorgeschreven aan mensen die kampen met een overdosis aan stress. Waarom? Wie toegevoegde suikers laat staan, zorgt ervoor dat stresshormonen, zoals adrenaline en cortisol, minder kans hebben om de dienst uit te maken in je lichaam. Het volgen van een suikervrij dieet heeft daarom ook meerdere voordelen. Je gaat bijvoorbeeld beter slapen, je raakt overtollig vet kwijt en misschien wel het belangrijkste: je hebt de hele dag door meer energie.

De vuistregel bij een suikervrij dieet is eigenlijk heel simpel: eet zoveel mogelijk vers en zo min mogelijk uit een pakje. Je mag dus wel gewoon voedingsmiddelen eten waar van nature suikers in voorkomen. Doe dit ook vooral, want je lichaam kan niet zonder suiker. Goede tips vind je op de website van het voedingscentrum.

Suikervrij op huttentocht

Zoals je hierboven al kon lezen, is het bij een suikervrij dieet belangrijk dat je zoveel mogelijk verse producten tot je neemt. Thuis is dat redelijk eenvoudig in de praktijk te brengen, zolang je een grote koelkast hebt waar je al je groente en fruit in kunt bewaren. Helaas kan je koelkast niet mee de bergen in. Dat betekent dus dat je creatief moet zijn als je suikervrij op huttentocht wilt gaan. Hieronder geven we je een paar tips en tricks hoe je te werk kunt gaan. Met een beetje voorbereiding is het gemakkelijker dan je denkt.

Ontbijt

Het is half 7 ’s ochtends als de wekker gaat in de berghut. Tijd om de suikervrije huttentocht te beginnen. Het ontbijt in de berghut is vaak erg basic, maar gelukkig is alles voorhanden om gezond en suikervrij je dag te starten. Een yoghurt ontbijt met muesli is altijd een goede om mee te beginnen. Maak je ontbijt af met wat vers fruit, zoals appels of bananen. Vergeet niet om in ieder geval genoeg te ontbijten: je zult het nodig hebben als je de hele dag aan de wandel bent.

Suikervrije huttentocht
Credits: Tanya Pro – Unsplash

Tussendoortjes

Het ontbijt was makkelijk, maar nu komt de grootste uitdaging voor je suikervrije huttentocht: de tussendoortjes. Want waar je thuis misschien geniet van een verse appel, mango of banaan, zul je in de bergen creatiever moeten zijn. Je verse fruit wordt namelijk snel geplet in je volle backpack.

Als je de hele dag wandelt, dan zijn tussendoortjes essentieel voor een lekkere boost. Veel hikers maken gebruiken van de power bars die je in de supermarkt kunt kopen. Die geven je super veel energie, maar ze zitten boordevol toegevoegde suikers en zijn daarom niet erg gezond. Grote kans dat je ’s avonds in de hut een fikse suikerdip krijgt.

Als je suikervrij op huttentocht wilt gaan, zul je het dus anders moeten aanpakken. Een ongezouten notenmix is een hele goede om mee te beginnen en makkelijk om mee te nemen. Noten zitten vol goede vetten en calorieën die je helpen de bergen door te komen.

Daarnaast kun je ook heel makkelijk je eigen power bars maken. We hebben hier een lekker recept voor je die je in een handomdraai maakt. Zelfgemaakte power bars blijven ongeveer een week houdbaar. Als je slim inpakt, heb je vast nog wel een plek voor heerlijke zelfgemaakte repen.

Lunch en avondeten

Eten wat de pot schaft, dat is vaak waar het op neerkomt bij de lunch en het avondeten in de bergen. Gelukkig kan dat ook suikervrij. Voor de lunch zijn er twee opties. Vaak kom je onderweg langs berghutten, waar je op het terras kunt neerzakken en een suikervrije lunch kunt kiezen van de menukaart. Denk aan käsespätzle, knödel (spinat- of spekknödel) en soep (Flädlesuppe of Kaspressknödelsuppe).

Het kan natuurlijk ook zijn dat je door een eenzaam dal loopt. Geen nood, want lunchpakketjes kun je voordat je hike begint altijd kopen bij de hut. In het meeste Duitse zuurdesembrood zitten geen toegevoegde suikers. Dat kun je dan dus eten om je suikervrije huttentocht in stand te houden.

Tijdens het avondeten zijn er vaak niet zoveel opties. Vaak kun je kiezen uit een hoofdgerecht met vlees of vegetarisch. Heel vaak zijn dit gerechten zonder toegevoegde suikers, maar helemaal zeker weet je het nooit. Pas vooral op bij het toetje, want vaak staat er in de hutten appeltaart, tiramisu of crème brûlée op het menu. Tip: als je toch een toetje wilt, vraag dan vooral bij de bediening of je in plaats van iets zoet een schaaltje yoghurt met fruit kunt krijgen.

Drinken

Cola, Almdudler of Fanta; als je je suikervrije huttentocht succesvol wilt volbrengen dan zul je deze drankjes helaas moeten laten staan. Deze kun je bijvoorbeeld vervangen door water, thee en alcoholvrij witbier. Je leest het goed, alcoholvrij witbier is namelijk super gezond. In tegenstelling tot Nederlandse witbiertjes, waar vaak suiker in zit, wordt het Duitse en Oostenrijkse bier voornamelijk gebrouwen volgens het rijnheidsgebod. Dat betekent dat daar alleen natuurlijke ingrediënten in zitten. Hun alcoholvrij witbier wordt zelfs gepresenteerd als een isotonische sportdrank, die je helpt om sneller te herstellen na een zware inspanning. Ideaal dus als je na een lange tocht uitgeput neerploft op het terras.

Een suikervrije huttentocht: het is mogelijk

Zoals je hebt kunnen lezen is het dus wel degelijk mogelijk om gezond en bewust een huttentocht te doen. Met wat kleine aanpassingen kun je ook in de bergen gevarieerd en gezond eten. Eet vooral voldoende tijdens je hike, want je lichaam heeft veel energie nodig om de dag door te komen. Als je je houdt aan de bovenstaande tips, dan kom je sterker dan ooit terug uit de bergen.

AccommodatiesBergenGezondheidHuttentochtTheHike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel