3 keer met de trein op huttentocht in Oostenrijk

door

Hoe relaxt is het om in Nederland op de trein te stappen en vanuit je aankomststation gelijk aan je huttentocht te beginnen? Denk je dat je altijd een auto nodig hebt om een huttentocht te maken? Niets is minder waar. In dit artikel deel ik drie keer een toffe huttentocht die vanuit Nederland bereikbaar is met de trein.

Met de trein naar de bergen voor een huttentocht

Reizen met de trein wordt steeds populairder. En dat is niet voor niets. De trein is in Europa één van de duurzaamste manieren van reizen. Maar het is ook een erg relaxte manier. Je gaat zitten, je hoeft niet gefocust op de weg te letten en je rijdt onderweg door de mooiste landschappen. Oh, en je hebt geen last van files. Heb je geen auto of wil je eens een keer niet met de auto naar de bergen? Ga dan treinreizen. Jouw bergavontuur begint dan al thuis, zodra je de deur uitstapt op weg naar het station. En nu de nachttreinen weer rijden, stap je in de avond in en word je wakker in de bergen.

Een veelgehoord nadeel is dat de trein niet overal komt. Dat is zeker waar. Maar toch zijn er veel mooie bergdorpjes wel bereikbaar met de trein. Je stapt midden in de bergen uit en kan dan meteen meerdere dagen achter elkaar door de bergen trekken. Zet de volgende 3 bergdorpjes dus op jouw bucketlist.

Met een beetje hulp van de berggidsjes word jij jouw eigen berggids

Wil jij ook onbezorgd genieten van een huttentocht die bereikbaar is per trein? Maar heb je geen zin om uren achter de computer te zitten om alles uit te zoeken? Dan heb ik voor jou de ideale oplossing: ik maakte van deze huttentochten berggidsjes met de uitgestippelde route en heel veel tips. Hierin staat alle informatie die jij nodig hebt om zelfstandig één van deze huttentocht te maken. Met het berggidsjes word jij je eigen berggids.

Extra leuk: Met de code THEHIKEBERGGIDSJE ontvang jij 25% korting op je aankoop.

Stap uit in het bergdorpje Ehrwald en loop een huttentocht in het Gaistal

Op de kopse kant van het Gaistal ligt het Tiroolse bergdorpje Ehrwald. Hier stap je midden in het dorp uit met de trein en loop je zo de bergen van het Karwendel gebied in. Het Gaistal is één van de zijdalen in het gebergte. Je wordt omgeven door ruige bergen, almen en ontelbaar veel koeien. Het brede hooggelegen dal is ingesloten door aan de ene kant het Wetterstein gebergte met de Zugspitze en aan de andere kant de Mieminger bergketen. Door de grote hoeveelheid aan almhutten en wandelpaden is het een ideaal gebied om een huttentocht te maken. Je kunt hier bijvoorbeeld een 5-daagse huttentocht maken van alm- naar berghut. Hierbij hike je langs de Hämmermoosalm, Rotmoosalm, Hochfeldern Alm en Coburger hütte.

Staat het al even op jouw verlanglijstje om een huttentocht te maken? Dan is het Gaistal een ideale plek om kennis te maken met het hiken van berghut naar berghut.

Stap uit in het bergdorpje Mallnitz en ga op huttentocht in de Hohe Tauern

De Hohe Tauern is het grootste National Park (NP) van Oostenrijk en een huttentocht door dit gebied staat garant voor uitzichten op de hoogste en ruigste bergtoppen. Het grote voordeel is dat een aantal bergdorpjes midden in het NP supergoed bereikbaar zijn met de trein. Waaronder het authentieke bergdopje Mallnitz in Karinthië. Vanuit dit bergsteigerdorp wandel je zo de échte bergen in en zijn er met tal van berghutten verschillende mogelijkheden voor een huttentocht.

Je wandelt tijdens de tocht over oude Romeinse handelswegen, slaapt bovenop de Alpenhoofdkam en loopt over de stille bergpaden van de Tauern Höhenweg

Maak vanuit Mallnitz bijvoorbeeld de 5-daagse huttentocht langs de Hagener hütte, Duisburger hütte, het Niedersachsenhaus weer terug naar de Hagener hütte. Je wandelt tijdens de tocht over oude Romeinse handelswegen, slaapt bovenop de Alpenhoofdkam en loopt over de stille bergpaden van de Tauern Höhenweg. Ben jij toe aan een fysieke uitdaging door het grootste beschermde natuurgebied van Oostenrijk? Dan is de treinreis voor deze huttentocht de moeite waard.

Stap uit in het bergdorpje Steinach am Brenner en maak de Gschnitztaler hüttentour

Je stapt uit op het station van Steinach am Brenner en kunt meteen aan deze toffe huttentocht beginnen. Het Gschnitztal is een zijdal van het Tiroolse Wipptal. De Gschnitztaler hüttentour ligt in het kielzog van de populaire Stubaier Höhenweg. In tegenstelling tot de Stubaier Höhenweg waan je jezelf tijdens deze huttentocht écht alleen op de wereld tussen de ruige bergen. Het is een uitdagende 5- of 6-daagse huttentocht waarbij de route je langs de Tribulaun-, Bremer-, Innsbrucker hütte en het Padasterjochhaus brengt. Tijdens deze tocht in dit gebied ga je hoogtemeters maken, verschillende bergtopjes bedwingen en alle dagen tussen de ruige bergen boven de 2.000 meter slapen. Kortom, deze huttentocht is goed bereikbaar met de trein én een geheimtip voor de gevorderde bergwandelaar.

Op naar een bergavontuur met de trein

Een huttentocht maken terwijl je met de trein naar je eindbestemming reist onmogelijk? Nee, zeker niet! Het is even zoeken maar er zijn volop mogelijkheden. Reis overdag of met de nachttrein richting de bergdorpjes Ehrwald, Mallnitz en Steinach am Brenner en je kunt meteen beginnen aan één van deze toffe huttentochten.

Vergeet niet om een van de handige huttentochten berggidsjes aan te schaffen. Heb je meteen de volledige route en handige tips bij elkaar, zodat je goed voorbereid op pad gaat. Met de code THEHIKEBERGGIDSJE ontvang jij 25% korting op je aankoop.

AccommodatiesAlpenEuropaHuttentochtOostenrijkTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel