10x een huttentocht in Oostenrijk voor elk niveau

door

Huttentochten genieten steeds meer aan populariteit. En dat vinden we niet gek, want het gevoel om door de bergen te wandelen is heerlijk. Één met de natuur en de elementen, loop je van hut naar hut. Eenmaal aangekomen bij de hut, kun je voldaan een hapje eten, wat drinken of lekker genieten van het schitterende uitzicht. Voor even ontsnap je aan de waan van de dag en ben je samen met de mede-huttentochters, ver weg van de bewoonde wereld, op de berg. Toch snappen we dat een toffe huttentocht uitstippelen niet altijd makkelijk is en daarom helpen we je het uitzoeken van een huttentocht in Oostenrijk.

Een fantastische huttentocht maak je in Oostenrijk

Waarom een huttentocht in Oostenrijk? Wat ons betreft maak je overal ter wereld – waar het mogelijk is – een fantastische huttentocht. In het ene land zal het iets primitiever zijn en in het andere land iets drukker of juist luxer. Er is voor ieder wat wils en dat maakt een huttentocht juist zo divers, maar ook wat moeilijker om uit te zoeken. Want hoe lang kan je eigenlijk lopen in de bergen, wat doet het weer, welke spullen heb je nodig en zo nog tal van andere vragen komen bij je op. En juist daarom hebben we een lijstje met 10x een prachtige huttentocht in Oostenrijk, waarbij je zelf kan uitzoeken wat je tof en haalbaar lijkt.

Juist hierom een huttentocht in Oostenrijk

Een huttentocht in Oostenrijk heeft vele voordelen. Het is lekker dichtbij, waardoor je met de auto of zelfs met de trein naar en van jouw huttentocht in Oostenrijk kan gaan. Daarnaast zijn de berghutten in Oostenrijk fantastisch uitgerust en voorzien jou van al je behoeftes tijdens een tocht. Van een heerlijke warme maaltijd tot een koud drankje en van een goedkopere slaapzaal tot privé slaapkamers. De Oostenrijkers hebben een perfecte balans gevonden om jouw bergavontuur alleen maar beter en mooier te maken.

#1 De Tauern Höhenweg in Steiermark – 7 dagen

In het hart van Oostenrijk vind je Schladming in de deelstaat Steiermark (Stiermarken). Schladming en het bijbehorende Schladminger Tauerngebergte ligt iets ten zuiden van het bekende Dachsteinmassief. De omgeving van de Schladminger Tauern is werkelijk adembenemend dankzij de vele toppen, vergezichten, hutten en natuur. Tijdens deze huttentocht zie je een ander Oostenrijk en wandel je langs een schouwspel van bijzondere bergen, meren, watervallen en verschillende riviertjes. Tijdens jouw hike kom je ook restanten van de mijnbouw tegen, waardoor je langs vervallen hutten en oude mijnwerkerswoningen wandelt. En mede door deze eigenschappen behoort deze huttentocht tot één van de mooiste in de Schladming-Dachstein regio.

#2 Silvretta in Vorarlberg – 6 of 7 dagen

In het uiterste westen van Oostenrijk vind je de regio Vorarlberg. Dankzij de ligging tegen Zwitserland, vind je in deze deelstaat erg veel bergen van boven de 3000 meter. In Vorarlberg vind je het bergmassief Silvretta, dat zich ook deels in Zwitserland bevindt. Hierdoor kan je hogere toppen in Zwitserland beklimmen, maar toch in Oostenrijk overnachten. En hoge bergen betekenen vaak ook iets koudere temperaturen en meer gletsjers, vandaar ook de bijnaam Blauwe Silvretta (blauw van het ijs bij hopelijk kaiserwetter). Een perfecte uitvalsbasis is Galtür, waarbij je zo het Silvretta gebergte in trekt.

Huttentocht in Oostenrijk Silvretta

#3 Silvretta easy going (of met kinderen) – 6 dagen

Wil je graag kennis maken met een huttentocht in Oostenrijk of wil je graag jouw kinderen een keer meenemen, dan is Silvretta easy going een echte aanrader. Je proeft hierbij echt aan een huttentocht, maar loopt dagelijks niet meer dan 3,5 uur. Dat maakt het dus perfect voor kinderen vanaf een jaar of 10, maar ook voor mensen die wel willen wandelen door de bergen, maar ook tot rust willen komen in de natuur en de berghutten. Tijdens deze huttentocht maak je ook kennis met een echte top, want je bewandelt namelijk de Muttenjoch van 2620 meter.

Huttentocht in Oostenrijk Silvretta

#4 Smokkelaarsroute tussen Opper-Oostenrijk en Salzburgerland – 7 dagen

Smokkelaarsroutes worden tegenwoordig steeds vaker omgedoopt tot een huttentocht in Oostenrijk. Niet vreemd, want het verhaal dat er vroeger werd gesmokkeld op deze route, is natuurlijk erg spannend. Je treedt letterlijk in de voetsporen van smokkelaars, die van het ene naar het andere (bundes)land liepen om spullen te smokkelen. Tijdens deze huttentocht tussen Opper-Oostenrijk en Salzburgerland kom je in de buurt van de prachtige meren zoals de Hallstätter See en de Gosau See. Meren die je absoluut ook een keer gezien moet hebben.

Huttentocht in Oostenrijk Stuhlalm Salzburg

#5 Door het Dachsteingebergte in Salzburgerland – 5 tot 8 dagen

We noemde het Dachsteingebergte al even bij de huttentocht in Steiermark, maar als je echt kennis wilt maken met het gebergte, moet je naar het Salzburgerland. Een echt spectaculaire huttentocht in Oostenrijk maak je namelijk zeer zeker in het Dachsteingebergte. Kenners noemen het ook wel één van de mooiste berggebieden die Oostenrijk kenmerkt. En dat is niet vreemd, want het kalkplateau, afgewisseld met bossen, meren, beekjes en gletsjers maken het zeer uniek én indrukwekkend. Je loopt werkelijk door een plaatje en kan zelf bepalen hoe lang je jouw tocht maakt. Bij het beginpunt in Abtenau word je door de hoteleigenaar welkom geheten en kan je afstemmen wat het programma exact gaat worden.

Huttentocht in Oostenrijk Dachsteingebergte

#6 Gasteinertal en Nationaal Park Hohe Tauern – 6 dagen

Het Gasteinertal in Salzburgerland is een uitermate geschikte plek voor een huttentocht in Oostenrijk. Het dal ligt lekker centraal en biedt een prachtige natuur, gecombineerd met de diverse kuurplaatsen zoals Bad Gastein. Deze plaats voelt soms een beetje anders aan dan de traditionele dorpen in Oostenrijk, vanwege de Hotel Grand Europe stijl, maar dat maakt de ervaring alleen maar unieker. Het mooie van deze huttentocht in Oostenrijk, is dat je vanuit het Gasteinertal zicht hebt op het Nationaal Park Hohe Tauern. Hohe Tauern is het grootste nationaal park van Centraal-Europa, waar de Grossglockner ook onderdeel van is.

#7 De Adelaarsroute in Tirol – 6 dagen

De Adelaarsroute, ook wel bekend als de Eagle Walk, doet zijn naam echt eer aan. Want tijdens deze huttentocht in Oostenrijk zie je alles in het perspectief van een adelaar. Je bent dus echt hoog en moet een redelijk beoefend wandelaar zijn. De gehele Eagle Walk is 413 kilometer lang, maar uiteraard kan je ook een verkorte versie doen in 6 dagen, maar hou rekening met wandelingen tussen de 4 en 8 uur per dag. Je begint deze huttentocht in Flirsch am Arlberg en blijft aan de zuidzijde van de bekende en spectaculaire Arlberg.

Huttentocht in Oostenrijk Ansbacher Hutte

#8 De Eagle Walk door de Lechtaler Alpen – 8 dagen

Deze huttentocht Lechtaler Alpen is onderdeel van de Adelaarsroute, welke met ruim 400 kilometer dwars door Tirol loopt en waar de prachtige Lechtaler Alpen een onderdeel van zijn. Het voordeel hiervan is dat het relatief dichtbij Nederland is. Feitelijk is het bij de welbekende Fernpas rechtsaf. Ook nu wandel je vlakbij de Arlberg, maar dan aan de noordzijde. Deze regio staat ook bekend als de Lechtaler Alpen en met deze huttentocht maak je echt kennis met een ander stukje Oostenrijk. De Lechtaler Alpen staan bekend om ruig terrein, met grillige toppen en scherpe richels, maar eveneens epische vergezichten en prachtige berghutten.

Huttentocht in Oostenrijk Lechtal

#9 Huttentocht in Tirol – 6 tot 8 dagen

Net zoals de wandeling bij de Lechtaler Alpen, is deze huttentocht in Tirol ook net over de grens bij Oostenrijk. Het mooie aan deze huttentocht in Tirol is dat je zelf kan kiezen hoeveel dagen je een tocht maakt, maar nog fijner is dat het mogelijk is tussen half mei en half oktober. Het wandelseizoen is hier dus relatief lang. Alle tochten zijn perfect bewegwijzerd en gaan in het begin langs de rivier de Lech. Het hoogteverschil is goed te doen en ook de wandeldagen bedragen maximaal 6 uur. Kortom, de perfecte huttentocht in Oostenrijk om echt eens kennis te maken met dit avontuur.

#10 Maak kennis met een huttentocht in Oostenrijk in het Tannheimer Tal – 7 dagen

Deze huttentocht in het Tannheimertal werd ontwikkeld met een Hüttenwirt – uitbater van een hut – en speciaal gemaakt voor de wat meer beginnende bergwandelaar. Dus heb je nog niet echt veel ervaring, maar wil je wel genieten van een alpine omgeving, dan moet je naar de Krinnenalpe. Dit is een kleine, gezellige berghut met schitterend uitzicht op de Haldensee. En misschien wel een van de grote bonussen, is dat Kaiserschmarrn dé specialiteit is van de Hüttenwirt. 

Hier overnacht je twee keer om de omgeving rondom de hut te ontdekken om daarna verder te trekken naar de volgende twee hutten. De Huttenwirt voorziet je van tips en suggesties. Uiteraard kun je een vast programma en route volgen, maar vooral de flexibiliteit en de lokale kennis is erg fijn tijdens een eerste huttentocht. Deze huttentocht is zeker geschikt voor families.

AccommodatiesAlpenEuropaHuttentochtOostenrijkTheHike.nlToplijstenWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.