Het berghutten leven uitgelegd. Zo werkt een huttentocht

door

Jaja, het bergwandelseizoen komt er weer aan. Er zijn legio mogelijkheden, maar als je het ons vraagt, is de huttentocht één van de leukste manieren om een meerdaagse trektocht in die bergen te doen. Overdag geniet je van de mooiste wandelingen, ’s avonds eet en slaap je in een berghut. Dat kan steeds dezelfde hut zijn, vanuit waar je verschillende dagtochten maakt. Je kunt ook van hut naar hut lopen en dus steeds ergens anders overnachten. Hoe dan ook, berghutten zijn een belevenis op zichzelf. De sfeer, de kamers, het (gebrek aan) sanitair, het huttenvoedsel en het reserveringssysteem, alles is er anders ten opzichte van een hotel. Het kan daarom best wel spannend en lastig zijn als je voor het eerst op huttentocht gaat. Om het makkelijker te maken, helpen we je op weg met informatie over het reilen en zeilen van berghutten.

Vernagthutte-oostenrijk

Huttentochten

Een hut is een eenvoudig onderkomen bovenop de berg. Je kunt er eten, drinken en slapen. Het is dus een veilig, droog en warm onderkomen voor een welverdiende pauze en/of overnachting. Bij een huttentocht wandel je van de ene hut naar de andere hut. Doordat je op hoogte blijft slapen, hoef je niet af te dalen. Dat scheelt tijd, waardoor je een groter berggebied kunt ontdekken dan bij normale dagtochten. Maar zelf vinden we het meest speciale aan een berghut de sfeer die er hangt. Een gevoel van verbroedering. Gasten eten het diner met elkaar aan grote tafels en delen de mooiste verhalen met elkaar. Van eerdere huttentochten tot pittige passages van die dag en routeplannen voor toekomstige wandeltochten in de bergen.

Tierberglihutte-berghutten

Praktische zaken rondom berghutten

Hoe vind je een goede route?

Als je gaat bergwandelen is het belangrijk om vooraf je route goed uit te stippelen. Er zijn namelijk huttentochten voor ieder wat wils. Van beginner tot expert, van familieroutes tot routes voor de echte daredevils. Welke het beste is voor jou, kunnen we niet zeggen, want er zijn letterlijk duizenden opties. Zolang jij de route kiest die bij jouw avontuur past, dan komt het helemaal goed. Maak daarbij gebruik van een kaart, gps en/of een route app. Verdiep jezelf in de afstand, de hoogtemeters en de moeilijkheidsgraad. Een kilometer wandelen in Nederland is namelijk niet te vergelijken met een kilometer in de bergen. Er zijn allerlei invloeden waar je rekening mee wilt houden, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. We schreven eerder al over 7 tips voor het wandelen in de bergen. Pak die er zeker eens bij voordat je vertrekt.

Bereikbaarheid is bij huttentochten overigens tweeledig. Enerzijds hebben we het over het bereiken van de berghutten. Anderzijds gaat het over de mobiele bereikbaarheid in de hutten. Als we kijken naar dat tweede punt, dan zien we voor- en nadelen. Want hoewel een hoop locaties tegenwoordig een eenvoudige internetverbinding hebben, heb je vrijwel nergens echt bereik. Het voordeel daarvan is dat je daardoor echt helemaal weg bent van de bewoonde wereld en alle tijd hebt om te genieten van de rust en ruimte om je heen. Het nadeel is dat je geen online routes kunt raadplegen, een hut kunt mailen over je gewijzigde plannen of het thuisfront op de hoogte kunt brengen van je routestatus. Het is daarom altijd verstandig om jezelf te registreren zodra je een hut bereikt en te vermelden waar je de dag daarna naartoe gaat. Op die manier controleren de huttenwaarden of iedereen aankomt op plaats van bestemming en er niemand achterblijft op de berg.

berghut Italië

Hoe reserveer je berghutten?

Je kunt een huttentocht zo lang maken als je zelf wilt. Daarmee bedoelen we dat je zoveel hutten achter elkaar kunt plakken als bij jouw avontuur en timeframe past. Maar let op: huttentochten worden steeds populairder en berghutten hebben vaak een beperkte beschikbaarheid van bedden. Daarbij is een huttentocht maken een echte zomerse activiteit. Verreweg de meeste hutten zijn maar geopend van ongeveer half juni tot half september/oktober. De exacte data verschillen per jaar en per hut. Het is namelijk afhankelijk van wanneer de sneeuw op de paden verdwijnt en weer valt. Maar hoe dan ook, is de periode waarin je een huttentocht kunt maken dus beperkt. Alles bij elkaar, raden we daarom aan om de hutten altijd vooraf te reserveren.

De meeste hutten hebben een eigen website met daarop de contactgegevens. Het snelste is om te bellen, maar buiten het seizoen is er niet altijd iemand in de hut aanwezig om de telefoon op te nemen. Dan kun je beter een email sturen. Wil je het kiezen van de route en bijbehorende hutten laten afhangen van de weersvoorspellingen en andere actuele omstandigheden, dan kun je altijd onderweg in een hut vragen of de betreffende huttenwaard naar de volgende hut wil bellen. Dat is heel gebruikelijk en doen ze met liefde voor je. Het draagt namelijk ook weer bij aan de veiligheid, want jij weet zeker dat je een slaapplek hebt als je na een lange dag bij de hut arriveert. Of als er geen plek is, kun je op tijd je route wijzigen. Daarnaast weten de huttenwaarden wie ze verwachten en dus ook wie er ontbreekt als er onverhoopt iets misgaat. Vergeet overigens ook nooit om een reservering te annuleren, als je besluit er toch geen gebruik van te maken. Meer weten? NKBV deelt ook handige informatie over het reserveren van berghutten.

Hochschoberhütte-oostenrijk

Wat kost een huttentocht?

Voor niets komt de zon op. En tegelijkertijd zijn de zonsopkomsten in de bergen onbetaalbaar. Iets waar je wel een prijs aan kunt hangen, zijn huttentochten. Overnachten in een hut is namelijk niet gratis. Toch kun je een huttentocht zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. Voor een bed betaal je ongeveer tussen de 25-50 euro per nacht. Ben je aangesloten bij een alpenvereniging, zoals bijvoorbeeld met het lidmaatschap van de NKBV, dan ontvang je bij veel hutten een mooie korting op je overnachting.

Wist-je-dat je je NKBV lidmaatschap kunt terugverdienen in één huttentocht? Doordat je in meer dan 1200 hutten in de Alpen en Pyreneeën wel tot 50% korting krijgt, bespaar je al snel zo’n 50 euro op een avontuur.

(Bespaar op) eten en drinken

Een andere kostenpost is het eten en drinken. Bevoorrading van de hutten wordt vaak met de helikopter gedaan en dat is een kostbare onderneming, waardoor je drankjes flink aan de prijs kunnen zijn. Om daarop te besparen, mag je eigen eten en drinken meenemen. Aan de andere kant betekent iedere liter water en elke energiereep weer extra gewicht op je rug. Die afweging kun je het beste zelf maken. Wij raden aan bij het diner te kiezen voor het bergsteigeressen. Je eet dan voor een schappelijke prijs wat die dag de pot schaft. Let wel op dat het diner meestal rond 18:00u wordt geserveerd, dus zorg ervoor dat je dan in de hut bent.

Kaiserschmarrn recept header

Waar slaap je tijdens een huttentocht?

Tijdens een huttentocht slaap je natuurlijk in een berghut. Maar houd er rekening mee dat een hut zeker geen hotel is. Net als in een hotel word je bed toegewezen. De huttenwaard maakt de indeling van de bedden op basis van hoeveel mensen er die nacht aanwezig zijn. Is het rustig, dan heb je geluk, want de kans is veel groter dat je op een zogenaamde Lager komt te liggen. Dat is een slaapzaal met meerdere (stapel)bedden bij elkaar. Je ligt dus vaak zij aan zij met je mede bergwandelaars. (Vergeet je oordoppen niet!) Er zijn overigens wel steeds meer hutten die de mogelijkheid bieden om met 2-4 personen op een kamer te slapen. Uiteraard betaal je daar dan ook meer voor. Ieder bed is uitgerust met een kussen en een deken. Die gebruikt iedere gast, dus neem vooral zelf je lakenzak en kussensloop mee. Sterker nog; die zijn vaak zelfs verplicht om te gebruiken. Een douche is er niet altijd, dus neem ook een microvezel handdoek mee, zodat je jezelf een beetje kunt opfrissen.

berghutten Trentino Corona header
Foto: Carlo Baroni

Hoe bereid ik me voor op een huttentocht?

Wandelen in de bergen vraagt om een redelijk goede basisconditie. Je loopt immers over ongelijke ondergrond, stijgt en daalt in hoogtemeters en draagt vaak ook nog een aantal kilo mee op je rug. Het is dus belangrijk dat je fit bent als je aan je huttentochtavontuur begint. Ga dus trainen. Dat doe je door kilometers te maken. Lekker wandelen, zodat je lichaam gewend raakt aan de bewegingen. Daarnaast kun je ook allerlei oefeningen doen om je spieren sterker te maken. NKBV heeft allerlei oefeningen en tips voor je op een rij gezet, zodat jij fit de bergen in gaat. Mocht er toch iets gebeuren, zorg dan dat je op z’n minst een goede reisverzekering hebt, die ook het wandelen in de bergen dekt.

Naast een fysieke voorbereiding, is het slim om ook je kennis up te date te krijgen. Weet jij hoe je een wandelkaart en gps gebruikt? Hoe je het beste de weersvoorspelling kunt checken in de bergen of wat je moet doen als het plotseling begint te onweren en je geen plek hebt om te schuilen? Stel jouw wandelmaatje raakt onderweg geblesseerd, wat doe je dan? Al deze vragen zijn belangrijk om te kunnen beantwoorden. De C1 cursus van NKBV is perfect om jou alles te leren over de verschillende situaties die zich voor kunnen doen in de bergen. Wij deden de cursus zelf ook en kunnen het alleen maar aanraden. Een andere tip is je in te schrijven voor de mailings van NKBV, waarin je allerlei tips en inspiratie krijgt.

Wangenitzseehütte

Ook goed om te weten over berghutten

  • Cash

Meestal betaal je pas in de hut voor je overnachting. Maar let op! We noemden eerder al dat je in de meeste hutten geen bereik op je telefoon hebt. Dat betekent ook dat er geen bereik is voor pinbetalingen. Zorg er dus altijd voor dat je voldoende cash bij je hebt. Zowel voor de overnachting als voor het eten en drinken.

  • Paklijst

Bij een huttentocht, en eigenlijk bij iedere wandeling in de bergen, is een goede uitrusting key. In de bergen ben je namelijk op jezelf aangewezen. Wat je in ieder geval altijd mee moet nemen zijn goede bergschoenen, de juiste kleding, een rugzak, voldoende water, voedzaam eten, een EHBO-set, lakenzak, oordoppen en een hoofdlamp. Daarnaast zijn er nog een hoop andere items die handig zijn. Check onze handige huttentocht paklijst voor het volledige overzicht.

  • Huttensloffen

In de berghutten kennen ze geen housekeeping. Daarom is stelregel nummer één: trek je schoenen uit voordat je binnenkomt. Vaak zijn daar speciale ruimtes voor, waar je je wandelschoenen droog kunt wegzetten. In diezelfde ruimte laat je ook je wandelstokken, stijgijzers, pickels en touwen achter. Binnen draag je zogenaamde huttensloffen. Vaak liggen er in de hut sloffen die je mag gebruiken, maar wij raden aan om zelf een paar makkelijke, lichte exemplaren mee te nemen. Rondlopen op je sokken raden we af, omdat je er soms ook op naar het toilet moet, waar de vloer niet altijd even droog en fris is.

  • Afval

Je denkt er misschien niet zo over na, omdat het in Nederland de normaalste zaak van de wereld is, maar bij berghutten wordt het afval niet opgehaald door de gemeente. Simpelweg omdat de vrachtwagens er niet kunnen komen. Neem daarom je afval zoveel mogelijk zelf mee terug naar het dal en gooi het daar weg. Het is dus slim om wat lege afvalzakjes in je backpack te stoppen, zodat je daar bijvoorbeeld je bananenschil of chocoladewikkel in kunt bewaren tot je beneden bent.

  • Etiquette

Vrienden blijven met je mede-hutgenoten? Houd je dan aan de (ongeschreven) regels die gelden in een berghut. We hebben de berghut-etiquette voor je op een rij gezet.

Om jullie van zo goed en accuraat mogelijke informatie te voorzien, is dit artikel tot stand gekomen in samenwerking met NKBV
Wangenitzseehütte
AccommodatiesBergenEuropaHuttentochtTheHike.nlTrekking

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.