Berghut-etiquette, zo blijf je vrienden met je berghutmaatjes

door

Eerder schreven we al een artikel over hoe het leven tijdens een huttentocht werkt, maar wist je dat er ook een (ongeschreven) berghut-etiquette bestaat? Tijdens je tocht in de bergen kom je ze ongetwijfeld wel eens tegen. Je kunt er heerlijk eten, overnachten en zelfs een hele tocht van hut naar hut plannen. Deze hutten zijn een hele ervaring op zich en behalve comfort ook een ontmoetingsplek voor medeavonturiers. Om ervoor te zorgen dat het verblijf in een berghut aangenaam is voor iedereen, is het belangrijk om de juiste etiquette aan te houden. Welke dat zijn? Hieronder staan ze op een rij.

#1 Respecteer rust en stilte

Niets zo vervelend wanneer jij van een prachtig uitzicht aan het genieten bent als iemand anders op het terras met luide muziek Katy Perry aan het meezingen is. In een berghut is het dus ongeschreven regel om de stilte en rust van anderen te respecteren. Houdt het volume laag, tenzij je met zijn allen in de diner of ontbijt-zaal zit. Dan kan het vaak een gezellige boel worden. Zorg ervoor dat je je telefoon op stil zet en gebruik maakt van oordopjes als je naar muziek wilt luisteren.

Credit: Wolfgang Lutz – Unsplash

#2 Neem alleen mee wat je nodig hebt

Berghutten zijn simpel en zijn van origine niet bedoelt als luxe overnachting. Neem dus niet overmatig veel spullen mee en vermijd dat je onnodige bagage bij hebt. Houd de plek rondom jouw slaapplek netjes, zodat je buurman of vrouw ook voldoende ruimte heeft. Het kan zijn dat je in een stapelbed slaapt en kluisjes in de kamer hebt, maar sommige hutten zijn nog een stuk primitiever. Hier slaap je soms zij aan zij en is er niet veel ruimte voor spullen.

#3 Ruim je spullen op

Aansluitend op tip twee is het opruimen van je spullen. Behalve bij je eigen slaapplek is het wel zo netjes om gemeenschappelijke ruimtes ook netjes te houden. Ruim na het koken je spullen op en maak de gebruikte oppervlakken schoon, zodat andere gasten de keuken netjes kunnen gebruiken. Heb je gedoucht, zorg dan dat je de douche even droogmaakt zodat de volgende ook gewoon rustig gebruik kan maken van de badkamer. Hang je was alleen bij je eigen bed of nog liever; buiten uit, niemand zit te wachten op iemands anders stinksokken bij zijn bed.

Credits: Patrick Robert

#4 Respecteer de slaapruimtes en slaaptijden

In berghutten vind je vaak slaapruimtes met stapelbedden of slaapzalen. Respecteer de privacy en persoonlijke ruimte van anderen door rustig te zijn bij het betreden en verlaten van de slaapruimtes. Het is vrij normaal dat mensen al rond half 9 in bed gaan liggen om te slapen en in de ochtend vroeg de slaapzaal al verlaten. Maak dus geen lawaai tijdens de nacht, douche gelijk bij aankomst en gebruik het rode lampje van je hoofdlamp als de slaapzaal al donker is.

#5 Wees vriendelijk

Samen buiten zijn betekent ook elkaar helpen wanneer dat nodig is. Het is super fijn als de sfeer in een berghut vriendelijk is, en hier draag je zelf aan bij. Maak eens een praatje tijdens het avondeten, deel je ervaringen en en wees bereid om te helpen. Zit iemand liever in stilte, respecteer dit dan ook.

Benieuwd hoe het leven in berghutten werkt? Lees hier meer. Op zoek naar een huttentocht in Oostenrijk, de leukste zetten we hier op een rij.

BergenEuropaFrankrijkHuttentochtItaliëOostenrijkSpanjeTheHike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.