Even helemaal terug naar de basis tijdens de NKBV C1 cursus

door

Misschien heb je nog nooit gehoord van een NKBV C1 cursus of misschien ben je er juist wel erg bekend mee. Al snel denken we goed te kunnen wandelen in de bergen. Maar wat doe je in geval van nood of als je ineens een stuk sneeuw of gletsjer over moet steken? Ga je dan gewoon door óf draai je om? Zo zijn er in de bergen en met alpinisme tal van dingen die je zomaar doet of waar je niet bij stilstaat. Gelukkig is daar de C1 cursus van de NKBV om jou op het juiste pad te houden en om je meer bewust te maken van de gevaren in de bergen en wat je in verschillende situaties moet doen. De C1 cursus wordt aangeboden door Bergsportreizen, de reisorganisatie van de NKBV. Tijd om het zelf ook te gaan ervaren in het Oostenrijkse Ötztal.

Het nieuwe zomeraanbod komt jaarlijks vanaf midden december online. Vanaf dat moment kan je boeken. Daarvoor kan je uiteraard alvast de nodige inspiratie opdoen

Get your basics right tijdens de NKBV C1 cursus

Nadat je het Ötztal helemaal uitspeelt, kom je aan bij het typische Oostenrijkse bergdorpje Vent. De eerste nacht verblijven we in Haus Eberhard en worden we voorbereid op de dagen die nog gaan komen. Outdoor-icoon Eberhard is een doorgewinterde alpinist, maar vindt het nu maar al te lekker om gastheer te zijn en spannende verhalen te vertellen. Verhalen over de uitrusting die we mee hebben en uitgeleend krijgen, maar ook over wat ons allemaal nog te wachten staat. En we boffen, want de Oostenrijkse weergoden zijn ons erg goed gestemd. De weken ervoor was het koud en veel neerslag gevallen.

Naar de Vernagthütte

Onze NKBV C1 cursus speelt zich de komende week af in de Vernagthütte. Een keuze die je zelf kan maken, want er zijn cursussen door de gehele Alpen. Je kan er eveneens voor kiezen om een ’tour’ te doen en dus in verschillende hutten te slapen. Of zoals onze groep, gewoon lekker één uitvalsbasis hebben. Kies dus een NKBV C1 cursus die bij jou past en in een gebied waar jij je goed bij voelt.

NKBV C1 cursus Vent naar Vernagthutte

De gidsen tijdens een NKBV C1 cursus

Gidsen maken of breken echt een bergavontuur. Je moet blindelings op ze kunnen vertrouwen en ze moeten jou het vertrouwen geven dat je bepaalde dingen kan of moet doen. Daarnaast is het sowieso prettig als ze gezellig in de omgang zijn en dat je net iets meer van ze kan leren, dan dat ze eigenlijk in het programma hebben staan. Wij maken kennis met de Schranzbuaba, onze twee UIAGM-berggidsen. Martin en Chris zijn twee broers van rond de dertig die de bergen letterlijk op hun duim kennen. Ze wonen toevallig een vallei verderop en kunnen ons alles vertellen over het Ötztal en omliggende regio’s.

NKBV C1 cursus Schranzbuaba

Meteen sfeer

We merken al snel dat we in goede handen zijn. Martin is naast berggids ook werkzaam bij de Oostenrijkse bergredding. Chris is daarentegen een zeer ervaren klimmer en samen zijn ze een onafscheidelijk duo. Mooie verhalen bewaren we voor in de hut, mooie avonturen beleven we op de trails. En de stemming zit er meteen goed in, want we mogen vanuit Vent eerst een stuk met de stoeltjeslift naar boven. Onder het motto: “jullie gaan de komende week nog voldoende kilometers maken”, kunnen we de eerste hoogtemeters letterlijk overstijgen.

De weergoden lezen tijdens de NKBV C1 cursus

In de stoeltjeslift werd er snel nog even naar het lokale weerbericht gekeken, want de door Eberhard beloofde zon was ver te zoeken. Lage wolken, dichte mist en grauw weer is voor velen de aanleiding om te vragen of het weer wel goed genoeg is. Meteen een mooie aanknoping voor onze twee UIAGM-berggidsen iets te vertellen over het weer. Hoe lees je bepaalde wolken en hoe licht te jezelf goed in? Check altijd het lokale weerbericht en vraag het de locals. Uiteraard is het nooit een garantie in de bergen, maar het geeft je veel houvast.

De uitvalsbasis

Na een lekkere hike, komen we aan bij de op 2755 meter hoogte gelegen Vernagthütte. Geen mobiel netwerk, maar wel een oase van rust, een zeer rijk uitgeruste keuken en een lekker bedje. En laten we vooral het waanzinnige uitzicht niet vergeten. Op het moment dat je bent aangekomen voel je de rust over je heen zakken en hoef je even lekker niet aan de lopende zaken te denken. Gewoon even in het hier en nu. En dat is voor de NKBV C1 cursus, want dat vergt voldoende hersencapaciteit van je.

Geen touw aan vast te knopen

Veel bergwandelaars zullen niet heel bekend zijn met klimtouwen, knopen leggen en touwtechnieken. Daarom is het mooi om te zien dat er altijd wel wat klimmers in de groep zitten die de knopen blindelings leggen. Uiteraard krijg je voldoende uitleg over hoe je elke knoop moet leggen. Bij het avondeten zullen er voldoende groepsgenoten nog even meditatief bezig zijn met de prusikknoop, gestoken prusikknoop, zaksteek, achtknoop, gestoken acht, gardaknoop, halve mastworp en de hele mastworp. Je doet ze tijdens deze week zo vaak, dat je er soms letterlijk over gaat dromen. En dat is maar goed ook, want je leven hangt soms letterlijk aan een touwtje.

Klimmen en dalen

De knopen leer je natuurlijk niet voor niets, want het is ook echt tijd om alles in praktijk te brengen. Naast de Vernagthütte is een mooie oefenplek voor klimmen, abseilen, zekeren, standplaatsen bouwen en noem het maar op. Dat de bergsport zo divers was, wordt nu wel duidelijk. Maar naast rotsen, bestaat deze cursus ook uit ijs. En daarvoor moeten we de gletsjer op. Stijgijzers aan, touwen vast, pickel in de hand, getinte glazen voor de ogen en een flinke lik zonnebrand op het gezicht. De wind kan snijdend zijn en de zon uitermate fel. Al lopend komen we een gletsjerspleet tegen. Wie wil erin om eruit gered te worden is de vraag van een van de gidsen. Inge aarzelt geen moment en is binnen no-time zo diep in de gletsjerspleet dat ze niet meer te zien is.

Gletsjerleven

Een redding uit een gletsjerspleet moet je eigenlijk alleen maar doen als je écht weet wat je doet en moet doen. Anders zorg je ervoor dat je zo snel mogelijk het noodnummer belt en zorgt dat de bergredding komt. Samen met de gidsen leren we stap voor stap en op rustig tempo om Inge uit de spleet te krijgen. Eenmaal op ‘het droge’ is dit een fantastische overwinning voor de groep. Wat gaaf dat we dit samen hebben gedaan, maar ook vooral wat gevaarlijk is een gletsjer. Je ziet dus niet zomaar wat er onder de sneeuwlaag zit en voor je het weet val je meters naar beneden. Daarom is het zo belangrijk om met een groep aan een touw te lopen en te weten waar er gevaarlijke passages zijn.

Hoogteziekte

Eenmaal aangekomen bij de hut, kunnen we de dag nog even evalueren. Maar al snel wordt de evaluatie onderbroken. Een van onze groepsgenoten had al wat verschijnselen van hoogteziekte en ging even liggen. Maar na het liggen werd het alleen maar erger. Zo erg zelfs, dat de berggidsen meteen de bergredding hadden ingeschakeld en er binnen 10 minuten een helikopter landde naast de hut. Hoogteziekte is iets wat je zeer serieus moet nemen en zelfs dodelijk kan aflopen. En je kan het dus al vanaf 2500 meter hoogte krijgen. De enige optie is om af te dalen en het liefst zo snel mogelijk. De schrik zat er even goed in, maar al snel ontvingen we een berichtje uit dal dat alles weer oké was.

NKBV C1 cursus helicopter

Prachtige tochten tijdens de NKBV C1 cursus

Elke NKBV C1 cursus staat garant voor een paar prachtige tochten. Zo ook die van ons. Met de kennis die we hebben opgedaan, mogen om en om verschillende groepsgenoten de groepen leiden. Op ons programma staat de 3500 meter hoge Fluchtkogel en de een na hoogste berg van Oostenrijk; de Wildspitze. Als één team lopen we gestaag over divers terrein, helpen we elkaar er door- en overheen en zorgen we dat we de top veilig halen en heelhuids weer terugkomen. Samen genieten van de prachtige uitzichten, het delen van een reep, veel plezier hebben en steeds meer kennis op doen. Dat is niet iets dat je zomaar leert, dat moet je meemaken.

NKBV C1 cursussen

Benieuwd of een NKBV C1 cursus iets voor jou is? Check dan het volledige aanbod op de website van Bergsportreizen. Er is een groot aanbod, dus er is altijd wel een moment en een plek dat perfect bij jouw wensen aansluit. En als het bevalt, dan kan je het jaar daarop mee met een C2 gevorderdencursus of C3 specialisatiecursus. Maar de NKBV doet meer dan alpine cursussen. Zo is er een zeer uitgebreide reisverzekering met berg-, wintersport- en off-piste dekking. En is een lidmaatschap sowieso een absolute must. Je krijgt dan korting in berghutten, bij Bever en geniet van ontzettend veel andere voordelen. De bergen liggen aan je voeten.

NKBV C1 cursus hut
NKBV C1 cursus aan touw op de gletsjer
NKBV C1 cursus gletsjertocht
ActiviteitBergenEuropaTheHike.nlVeiligheid

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.