Credits: Kevin Wolf - Unsplash

De gezondheidsvoordelen van wandelen: fit worden is simpeler dan je denkt

door

Hoe vaak heb je het zelf al gezegd of van een ander gehoord: ‘Ik moet echt meer gaan bewegen‘? Bewegen is goed voor zowel je lichaam als je geest, maar je hoeft er echt niet meteen een duur abonnement voor af te sluiten bij de sportschool. Het enige wat je hoeft te doen, is naar buiten gaan en wandelen. Er zitten namelijk een hoop voordelen aan wandelen. Niet alleen mentale en creatieve voordelen, maar het draagt ook zeker bij aan je gezondheid. Daardoor is fit worden een stuk simpeler dan je misschien verwacht. We zetten de gezondheidsvoordelen voor je op een rij:

1. Een natuurlijke vitamine D-boost

Vitamine D is heel belangrijk voor ons lichaam. Zo helpt het onder andere bij de opname van calcium, wat van groot belang is voor je botten en tanden. Het draagt namelijk bij aan de groei ervan en het houdt ze sterk. Voor je immuunsysteem en je mentale gezondheid is deze vitamine ook zeer waardevol. Het verkleint dan ook de kans op psychische klachten. Zo komen we bij het eerste gezondheidsvoordeel van wandelen. Wanneer je een wandeling in de buitenlucht maakt, pak je namelijk gelijk wat zonlicht mee en dat is dan weer een hele belangrijke bron van vitamine D.

Persoon wandelend in de zon, wat bijdraagt aan één van de gezondheidsvoordelen van wandelen.
Credits: Garon Piceli – Pexels

2. Binnen no-time een beter humeur

Een ander gezondheidsvoordeel van wandelen is het feit dat het je humeur verbetert. Tijdens het wandelen maakt je lichaam namelijk dopamine aan. Dit is een stofje dat kan zorgen voor een euforisch gevoel. Hoe vaker je gaat wandelen, hoe eerder je dit gevoel krijgt. Naast dit voordeel, helpt ook frisse lucht bij het verbeteren van je humeur. Dit kan namelijk positieve effecten hebben op zowel je energielevel als je gemoedstoestand. Vooral een strandwandeling kan psychische en fysieke klachten helpen voorkomen. Dit blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd door de North Carolina State University. Hieruit kwam naar voren dat wandelen langs water positieve effecten kan hebben.

Naast een beter humeur, kan wandelen ook bijdragen aan een ontspannen geest. Je hebt namelijk genoeg tijd om je gedachten op een rijtje te zetten en te genieten van de rust van de natuur. Ook ontspanning heeft een positief effect op je mentale gezondheid. Wat ons betreft is ook dit een heel belangrijk gezondheidsvoordeel van wandelen.

3. Afvallen door gewoonweg je deur uit te stappen

Dit is misschien wel de belangrijkste motivatie voor mensen om te gaan wandelen en gelijk ook een waardevol gezondheidsvoordeel: het stimuleert namelijk gewichtsverlies. Door te wandelen kun je niet alleen op gewicht blijven, maar ook gewicht verliezen. Het is een eenvoudige manier om fit te blijven. Een groot voordeel is het feit dat je door te wandelen relatief veel vet verbrandt. Uiteraard betekent het niet dat je alles kunt eten en met een wandeling van 15 minuten er weer alles af hebt gewandeld. Hoe groot het effect is van wandelen hangt af van je calorie-inname, het tempo waarop je loopt, de afstand van je wandelingen en jouw specifieke lichaamsgewicht. Je kunt ervan uitgaan dat je, als je met een snelheid vijf kilometer per uur loopt, je in een uur ongeveer 300 calorieën verbrandt.

Ben je bezig met afvallen, wil je dit graag doen door te wandelen en ben je benieuwd hoeveel calorieën jij nodig hebt? Dan kun je eenvoudig jouw caloriebehoefte berekenen.

Mensen wandelend door het bos.
Credits: Yevhenii Dubrovskyi – Unsplash

4. Goed voor zowel spieren als botten

Het volgende gezondheidsvoordeel van wandelen is het feit dat het goed is voor je spieren en botten. Wanneer je wandelt, gebruik je namelijk je spieren, botten en kraakbeen. Het is goed om te weten dat je botten voortdurend cellen afbreken en aanmaken. Als er te weinig nieuwe botcellen worden aangemaakt, worden je botten zwakker en kan er botontkalking ontstaan. Dit merk je pas wanneer je een bot breekt, dus het is goed om voldoende te wandelen, zodat je je botten en daarnaast ook je kraakbeen sterk houdt. Naast je botten en kraakbeen houd je ook gelijk je spieren, waaronder je hart, sterk.

5. Eenvoudig je conditie opbouwen

Wandelen kan bijdragen aan het versterken van je conditie. Hiervoor moet je echter wel in een stevig tempo wandelen, zodat je sneller gaat ademhalen en je hartslag stijgt. Op die manier verbeter je je conditie, wat uiteindelijk je hart versterkt en een positief effect heeft op je bloeddruk en bloedvaten. Dit zorgt er dan weer voor dat de kans op hart- en vaatziekten afneemt. Verder train je tijdens het wandelen je longcapaciteit, waardoor je zuurstof beter op kunt nemen en dit ook beter wordt getransporteerd via je hart en bloedvaten. Wederom een zeer waardevol gezondheidsvoordeel van wandelen.

Een persoon die aan het wandelen is.
Credits: Tobi – Pexels

De gezondheidsvoordelen van wandelen zijn voor iedereen waardevol

Zoals je ziet zitten er heel veel belangrijke gezondheidsvoordelen aan wandelen. Niet alleen voor mensen met gezondheidsproblemen, maar ook voor fitte mensen is wandelen altijd goed. Dus pak je wandelschoenen uit de kast en ga erop uit.

GezondheidTheHike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.