De voordelen van wandelen: hier is het allemaal goed voor

door

Wist jij dat wandelen één van de beste vormen van lichaamsbeweging is en heel veel voordelen op gezondheidsgebied heeft? We doen het allemaal en elke dag. Het lijkt niet zo bijzonder, maar eigenlijk is het dat wel. Door regelmatig een wandeling te maken verbeter je jouw mentale en fysieke gezondheid, krijg je meer opmerkzaamheid én verbeter je jouw communicatieve vaardigheden. Volgens verschillende fitness-coaches is wandelen zelfs de meest onderschatte oefening die er is. Zo helpt het je lichaam corrigeren en helpt het bij de vetverbranding.

Dingen die je moet weten over wandelen en de voordelen ervan

Welke voordelen wandelen opleveren voor de gezondheid? Regelmatig wandelen kan bijdragen aan gewichtsverlies en het verlagen van het cholesterolgehalte en de bloeddruk. Ook vermindert het de risico op hartaandoeningen, kanker en diabetes. Uit een rapport van de Harvard Medical School blijkt dat wandelen één van de beste oefeningen is die je kan doen om ziekten te bestrijden. Wanneer je iedere dag 22 minuten wandelt, verlaag je jouw risico op hartaandoeningen met wel 30%. En zo lopen de voordelen van wandelen erg op en zit jij beter in je vel en ben je gezonder bezig. Scheelt jou weer wat eigen risico kosten op jouw zorgverzekering. Benieuwd welke voordelen wandelen nog meer heeft, lees dan snel verder.

Photo by Dmitry Schemelev

Deze voordelen heb je allemaal door middel van wandelen

Het verbetert je geheugen

Wist jij dat je hersenen een boost geven een van de voordelen van wandelen is? Een onderzoek van de Universiteit van Virginia in Charlottesville wees uit dat wandelen bij oudere mannen het risico op de ziekte van Alzheimer en dementie verminderde. Wandelen heeft namelijk invloed op de hoeveelheid grijze stof in de hersenen. De functie van deze grijze stof is het verwerken van informatie.

Wandelen vermindert stress en creëert sterke botten

Wist jij dat je humeur verbetert en je angst en stress vermindert door slechts een paar minuten per dag te wandelen? Vooral wandelen in de natuur heeft grote voordelen en zorgt voor een betere gemoedstoestand. Er is zelfs al een app gemaakt die jou specifiek vertelt hoeveel tijd jij in de natuur nodig hebt om gezond te leven. Als je wandelt krijgen je buik- en beenspieren een training. Ook je botten hebben profijt van wandelen. Lopen is een oefening waarbij je natuurlijk constant je gewicht meezeult. Dit is goed voor het opbouwen van sterke botten. Zo kun je je spieren, botten en gewrichten versterken en tegelijkertijd ook nog eens wat extra calorieën verbranden.

wandelen
Photo by Jacqueline Munguía 

Het geeft energie, maar verbetert ook je slaap

Wandelen helpt je energieniveau te verhogen, maar het heeft ook voordelen met betrekking tot beter slapen. Het vermindert namelijk de kans op slapeloosheid. Vrouwen van 50 tot 75 jaar die elke ochtend een uur liepen, hadden volgens de Arthritis Foundation minder kans op slapeloosheid dan degenen die dat niet deden.

Perfect voor beginnende sporters

Ben jij nieuw met sporten en wil je graag je uithoudingsvermogen verbeteren? Dan zijn de voordelen van wandelen erg groot. Iedereen kan wandelen, we doen het allemaal en elke dag. Wanneer je aan een nieuwe sport begint kan niet soms intimiderend zijn. Denk maar aan de sportschool. Zelf wist ik eerst ook niet wat ik nu precies moest doen en hoe ik bepaalde oefeningen moest uitvoeren. Daardoor was het in het begin een beetje intimiderend. Maar bij het maken van een wandeling heb je dat natuurlijk niet. Iedereen kan het. Mocht je niet het uithoudingsvermogen hebben om een wandeling van 30 minuten te voltooien, dan kan je het opbreken in kleine stukjes. Dit kan een wandeling van 10 minuten naar je werk zijn, een wandeling van 10 minuten tijdens je lunchpauze of een wandeling van 10 minuten van je werk naar huis.

wandelen
Photo by Arek Adeoye

Wandelen kan een krachtige training zijn

Als je de intensiteit wilt verhogen, dan kun je intervallen uitproberen. Hoe werkt dit? Bij intervallen wissel je een paar minuten rustig lopen af met heel stevig doorwandelen. Je kan er bijvoorbeeld ook voor kiezen om met hand- of enkelgewichten te gaan lopen. Zorg er wel voor dat ze niet te zwaar zijn, je houding moet namelijk goed blijven. Iets anders proberen? Kijk eens naar heuvels. Maak hier een training van door eerst stevig een heuvel op te lopen en vervolgens weer naar beneden te lopen. Herhaal dit een aantal keer. Je begint je benen dan waarschijnlijk al wel te voelen!

Een van de grootste voordelen van wandelen: je kan het altijd en óveral

Een duur sportschool lidmaatschap is niet nodig, dat is een van de grootste voordelen van wandelen. Trek gewoon je wandelschoenen aan en ga de deur uit. Als het slecht weer is, zoek dan naar een plek zoals een winkelcentrum waar je in de buurt kunt wandelen, of trek een regenjas aan. Je kunt zelfs door je huis lopen. Wandelen is een geweldige vorm van lichaamsbeweging. Door dit meer in je leven te implementeren word je niet alleen mentaal en fysiek gezonder, maar ook gelukkiger.

wandelen
Photo by Jackson David
ActiviteitGezondheidTheHike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.