Calorieën verbranden met wandelen: zoveel KCal verbrand je per kilometer

door

Nieuw jaar, nieuwe voornemens. Ga jij dit jaar aan je gezondheid werken, dan hebben wij goed nieuws. Wandelen is namelijk een steeds populairdere vorm van lichaamsbeweging. We hiken en wandelen erop los met huttentochten, trektochten, thru-hikes, expedities, de vierdaagse en nog veel meer. Het is een goede manier om te ontspannen en je hoofd leeg te maken. Het zorgt niet alleen voor een gezondere levensstijl, maar kan ook helpen bij het verliezen van gewicht. Door regelmatig te wandelen, kun je calorieën verbranden en je stofwisseling verhogen. Maar hoeveel calorieën kan je verbranden tijdens het wandelen, wat zijn de voordelen van wandelen voor gewichtsverlies en hoe lang je moet wandelen om een specifiek calorieverbruik te bereiken?

Calorieën verbranden tijdens het wandelen

Het aantal calorieën dat je verbrandt tijdens het wandelen is afhankelijk van verschillende factoren, zoals je lichaamsgewicht, snelheid, duur van de wandeling en het terrein waarop je wandelt. Over het algemeen geldt dat hoe meer energie je lichaam nodig heeft om te bewegen, hoe meer calorieën je zult verbranden.

Calorieën verbranden met wandelen over het strand

Hoeveel verbrand je met wandelen?

We geven je een paar voorbeelden, waarbij je het gemiddelde aantal calorieën dat je verbrandt tijdens het wandelen ziet:

Hoeveel Kcal verbrand je per kilometer?

Gemiddeld verbrand je ongeveer 55-80 Kcal per kilometer, afhankelijk van je lichaamsgewicht en loopsnelheid. Personen met een hoger lichaamsgewicht verbranden doorgaans meer calorieën.

Hoeveel Kcal verbrand je met 10 kilometer wandelen?

Er zijn verschillende tools beschikbaar om je energieverbruik te berekenen. Voor mensen tussen de 60 en 100 kilogram, is het calorieverbruik ongeveer 55-80 Kcal per kilometer wandelen, bij een snelheid van 3 kilometer per uur. Als we uitgaan van het gemiddelde calorieverbruik van 70 Kcal per kilometer, kun je bij het wandelen van 10 kilometer ongeveer 700 Kcal verbranden. Dat is heel wat, maar je bent dan natuurlijk ook ruim drie uur in beweging.

Hoeveel calorieën verbrand je per half uur / 30 minuten?

Als je een snelheid van 5 km/u aanhoudt, kun je ongeveer 120-180 Kcal per half uur verbranden. Dit aantal kan variëren afhankelijk van je gewicht en inspanningsniveau.

Hoeveel calorieën verbrand je per uur?

Bij een gemiddelde snelheid van 5 km/u verbrand je doorgaans 240-360 Kcal per uur. Nogmaals, dit kan verschillen op basis van individuele factoren.

Hoe ver / lang moet je wandelen om 500 kcal te verbranden?

Deze vraag heeft eigenlijk het omgekeerde antwoord van de vraag hoe Kcal je verbrandt met X-km wandelen, zie hierboven. We gebruiken ook hier dezelfde tool. Om 500 kcal te verbranden, moet je rekening houden met je lichaamsgewicht en de snelheid waarmee je wandelt. Laten we, net als hierboven, uitgaan van een gemiddeld calorieverbruik van 70 Kcal per kilometer.

 • Een persoon met een lichaamsgewicht van 70 kg verbrandt ongeveer 175 calorieën per uur wandelen bij een snelheid van drie kilometer per uur. Deze persoon moet dan ongeveer 8-9 kilometer wandelen om 500 kcal te verbranden, waar deze persoon een kleine 3 uur over doet.
 • Als dezelfde persoon een snelheid van 5 km/u aanhoudt, duurt het ongeveer 1-2 uur om 500 kcal te verbranden.

Hoeveel calorieën verbrand je met wandelen in de bergen?

Het is natuurlijk logisch dat het calorieverbruik hoger is als je wandelt in de bergen ten opzichte van wandelen op vlak terrein. In de bergen heb je namelijk extra inspanning nodig bij het stijgen en dalen. Maar omdat iedere berg anders is, is het nog lastiger om het exacte aantal calorieën dat je verbrandt tijdens het wandelen in de bergen te bepalen. Het hangt dus af van verschillende factoren, zoals de hellingsgraad, hoogteverschillen, snelheid en je eigen lichaamskenmerken. Ook is nog een bijkomende factor je bepakking, loop je bijvoorbeeld met tien kilo op je rug, dan telt dit natuurlijk zwaarder mee dan dat je rustig maar 3 kilo weegt. Wil je het nauwkeurig meten, dan raden we aan om een smartwatch of hartslagmeter te gebruiken.

Over het algemeen kan wandelen in de bergen het calorieverbruik met 10-50% verhogen in vergelijking met wandelen op vlak terrein. Dit betekent dat als je bijvoorbeeld 100 kilocalorieën zou verbranden tijdens het wandelen op vlak terrein, je in de bergen mogelijk tussen de 110 en 150 kilocalorieën zou kunnen verbranden. Maar nogmaals, dat is dus voor iedere persoon, in iedere situatie, anders. Want wandelen van de Dutch Mountain Trail is bijvoorbeeld aanzienlijk lichter dan de beklimming van de Mont Blanc of wandelen met zware bepakking.

Hoeveel meer Kcal verbrand ik met het dragen van een rugtas?

Loop je een trektocht of langeafstandsroute, dan draag je waarschijnlijk ook nog flink wat bepakking op je rug. Ook dit is lastig uit te rekenen en verschilt per persoon maar een ruwe schatting is dat je 10-15 Kcal meer per kilo bepakking per kilometer verbrandt. Een snelle rekensom:

 • Stel je draagt 5 kilo bepakking op je rug, dan verbrand je 5*10= 50 Kcal meer per kilometer. Wanneer je dus 10 kilometer gaat wandelen komt dat neer op zo’n 500 Kcal meer.

Hoeveel kilometer en uur moet je lopen om een pizza te verbranden?

Het aantal kilometers en uren dat je moet lopen om een pizza te verbranden, hangt af van de calorieën die in de pizza zitten en je individuele calorieverbruik tijdens het wandelen. Laten we aannemen dat een pizza margherita ongeveer 400 calorieën bevat. Als we uitgaan van een calorieverbruik van 70 Kcal per kilometer tijdens het wandelen, kunnen we een schatting maken.

 • Om een pizza van 400 calorieën te verbranden, zou je ongeveer 5-6 kilometer moeten wandelen (400 calorieën / 70 calorieën per kilometer).
 • Bij een snelheid van 5 km/u zou het ongeveer 1 uur duren om deze afstand af te leggen.

Onthoud dat dit slechts schattingen zijn en dat individuele factoren zoals leeftijd, geslacht en metabolisme ook een rol spelen. Houd ook in je achterhoofd dat een persoon met een grote spiermassa meer Kcal in rust verbrandt dan iemand met minder spieren. Dit heet je ‘rust metabolisme‘. Spieren gebruiken per kilo spiermassa in rust zo’n 6 Kcal per dag. Het is dus altijd een goed idee om naast wandelen, ook aan krachttraining te doen. Daarover lees je meer via de linkjes onderaan dit artikel.

Calorieën verbranden met wandelen in de stad

Waarom verbrand je calorieën tijdens het wandelen?

Het verbranden van calorieën tijdens het wandelen is een gevolg van de inspanning die je levert. Wandelen vereist spieractiviteit, vooral in de benen. Deze spieren gebruiken energie, in de vorm van calorieën, om te bewegen. Bovendien verhoogt wandelen je hartslag en versnelt het je stofwisseling, waardoor je meer calorieën verbrandt. De verbranding gaat zelfs na het beëindigen van de activiteit nog even door.

Is wandelen een goede manier om af te vallen?

Wandelen kan een effectieve manier zijn om gewicht te verliezen, vooral als onderdeel van een gezond dieet en een actieve levensstijl. Hoewel wandelen misschien niet zo intensief is als sommige andere vormen van sport, heeft het verschillende voordelen. Het is laagdrempelig, gemakkelijk vol te houden en heeft een lager risico op blessures in vergelijking met intensievere activiteiten.

Door regelmatig te wandelen, kun je niet alleen afvallen, maar ook je spieren versterken, je uithoudingsvermogen verbeteren en je algemene gezondheid bevorderen. Bovendien is wandelen een activiteit die je gemakkelijk kunt opnemen in je dagelijkse routine, bijvoorbeeld door naar het werk te lopen of een avondwandeling te maken.

Is wandelen een goede manier om calorieën te verbranden?

Lopen is een uitstekende manier om calorieën te verbranden en kan een waardevolle bijdrage leveren aan gewichtsverlies. Door regelmatig te wandelen, kun je je algehele gezondheid verbeteren en je gewichtsdoelen bereiken. Het is een toegankelijke activiteit die je op verschillende manieren kunt integreren in je dagelijkse routine. Dus trek je wandelschoenen aan en begin vandaag nog met wandelen naar een gezonder en fitter leven.

Andere manieren om calorieën te verbranden

Wandelen is dus een goede manier om af te vallen. Naast wandelen zijn er nog veel meer manieren om calorieën te verbranden. Wist-je-dat je zelfs in rust calorieën verbrandt?! Maar de meeste Kcal raak je toch echt kwijt door in beweging te zijn. En dan geldt ook nog eens: hoe meer inspanning, hoe beter. Wil je naast wandelen, dus ook nog op andere manieren in beweging zijn, ga dan bijvoorbeeld biken, trailrunnen of klimmen. Zoek je het dichterbij huis? Ga dan gewoon thuis sporten.

We helpen je alvast een eindje op weg met deze DIY-artikelen:

Voor als je ook op je voeding wilt letten in combinatie met het verbranden van calorieën:

Of als je gewoon beter in je vel wil zitten:

EntertainmentGezondheidTheHike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

14 reacties. Reactie plaatsen

 • Wat n slecht artikel. Ze gooien calorieen(cal) en KCal door elkaar. Je gooit toch ook geen grammen(g) en Kg door elkaar.

  Let op je eenheden. Meter em kilometer. Calorieen en kilocalorieen. Enz

  Beantwoorden
  • Willemijn
   15 juni 2023 10:00

   Ha Rick,
   Tof dat je ons artikel hebt gelezen, en jammer dat je het storend vindt! We hebben af en toe ‘calorieën’ gebruikt omdat dit ook zo in de volksmond wordt gebruikt ipv Kcal. Maar je hebt gelijk, heb het aangepast 😉 Hopelijk snel aan de wandel!
   Groetjes, Willemijn

   Beantwoorden
 • Nog een fout:
  “Een persoon met een lichaamsgewicht van 70 kg moet ongeveer 6-7 kilometer wandelen om 500 kcal te verbranden.
  Als dezelfde persoon een snelheid van 5 km/u aanhoudt, duurt het ongeveer 2,5 tot 3 uur om 500 kcal te verbranden.”

  Dit kan niet kloppen. 6-7km wandelen doe je in 1 uur en 12 tot 24 minuten als je 5km/u aanhoudt. Dus je moet die 500kcal dus in die tijd verbanden en niet 2-3 uur. Dat is een rekenfout van een factor 2!

  Beantwoorden
  • Willemijn
   27 juli 2023 14:04

   Ha Jorik,
   Thanks voor de comment! Dat is inderdaad een rekenfoutje, we hebben het aangepast 🙂

   Beantwoorden
   • Wim Schaap
    31 juli 2023 07:26

    Oké, eenheden kloppen niet maar dat kom ik heel veel tegen. Wel terechte opmerking natuurlijk maar voor mij voert de boventoon toch het stukje. Leuk leesbaar geschreven en misschien wel heel motiverend voor mensen om te gaan wandelen.

    Beantwoorden
 • Waar vind ik een pizza van 400 calorieën 😉

  Beantwoorden
 • Gerhard Mulder
  30 juli 2023 17:21

  Jullie halen de grootheden en eenheden door elkaar. Je kunt geen calorieën verbranden. Energie kun je verbranden. En energie werd vroeger uitgedrukt in calorieën maar al jaren moet dit worden uitgedrukt in Joules.

  Beantwoorden
  • Ha Gerhard,

   Het concept van calorieën en energie is in dit geval eigenlijk hetzelfde. Calorieën zijn een eenheid van energie die wordt gebruikt om de hoeveelheid energie aan te geven die vrijkomt wanneer voedsel wordt verbrand in ons lichaam om fysiologische functies uit te voeren, zoals ademhalen, spijsvertering, beweging, enzovoort.

   Wanneer je fysieke activiteiten uitvoert, zoals sporten of bewegen, verbruikt je lichaam energie (calorieën) om die activiteiten te ondersteunen. Dus, wanneer we het hebben in het artikel over dat je “calorieën verbrandt”, bedoelen we inderdaad eigenlijk dat je energie verbruikt door fysieke inspanning.

   Groetjes, Willemijn

   Beantwoorden
 • Ik heb altijd begrepen dat de snelheid niet uitmaakt voor de verbranding van calorieën, maar enkel de afstand. In jullie artikel lees ik dat de snelheid ook uitmaakt. Kunnen jullie dit toelichten?

  Beantwoorden
  • Ha Monique,
   Het is inderdaad wel zo dat in grote lijnen afstand een overlap heeft met de verbranding. Je moet namelijk een bepaalde afstand afleggen wat gelijk staat aan beweging. Echter heeft de snelheid wel effect op je verbranding. Ik probeer het even zo kort mogelijk uit te leggen: de snelheid waarmee je beweegt, heeft invloed op de intensiteit van je inspanning. Sneller bewegen kost meer energie en is dus een grotere inspanning van je spieren en cardiovasculaire systeem (conditie) en dus verbranding.

   Je hebt ook nog te maken met het nabrandeffect (afterburn): Na een intense oefening blijft je lichaam gedurende een bepaalde tijd extra calorieën verbranden om te herstellen en je stofwisseling opnieuw in evenwicht te brengen. Hogere intensiteitsoefeningen, zoals snel rennen, kunnen een groter nabrandeffect hebben, waardoor je nog steeds calorieën verbrandt nadat je gestopt bent met bewegen.

   Snellere bewegingen, zoals sprinten, betrekken vaak meer spiervezels en activeren meer spiergroepen dan langzamere, meer gestaagde bewegingen. Dit leidt tot een grotere totale energievraag en dus een hoger calorieverbruik.

   Hopelijk maakt dit het een beetje duidelijk!
   Groetjes, Willemijn

   Beantwoorden
 • Hoe lang moet je nu wandelen als je 5 km per uur loopt en je wilt 500 cal verbranden, met een gewicht van 70 kg?

  Beantwoorden
  • Hi Nanette, als we uitgaan van 70 Kcal per kilometer, dan komen we op het volgende:
   Een persoon met een lichaamsgewicht van 70 kg moet ongeveer 7 kilometer wandelen om 500 kcal te verbranden.
   Maar het beste om het te meten en te checken is met een smartwatch en / of hartslagmeter. Dan weet je sowieso dat het op jouw lichaam is afgesteld.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.