Dutch Mountain Trail is de zwaarste wandeling van Nederland

door

Ik hoor je al denken, een moutain trail in Nederland? Ja hoor, ook in ons land kunnen we wat bergen beklimmen. De mensen van DMFF (Dutch Mountain Film Festival) kwamen met het idee om de meest pittige hike van Nederland te maken. De eerder zelfbenoemde Seven Summits van Nederland werden allemaal gebundeld in één wandeltocht. Maak je borst maar nat voor de Dutch Mountain Trail. Een trail die ruim 100 kilometer lang is en een kleine 2000 hoogtemeters heeft.

Dutch Mountain Trail header
Foto: Petra Vroomen // Visit Zuid-Limburg

De Dutch Mountain Trail

Het berggevoel moet niet blijven in Zwitserland of Oostenrijk. In Nederland mogen we er ook van genieten. Dat is de filosofie achter de Dutch Mountain Trail. Je hoeft dus niet naar de Alpen af te reizen om je in de bergen de wanen. En een groot voordeel is dat je begint bij een treinstation en eindigt bij een treinstation. Zo kan je gewoon op een duurzame en makkelijke manier naar en van jouw epische hike reizen.

Dutch Mountain Trail
Credits: Julie Staals

De meest spectaculaire trail van Nederland? Dat is de Dutch Mountain Trail

De Vaalserberg is met ruim 322 meter het hoogste punt van Nederland. Uiteraard doet de trail deze berg ook aan en zorgt met nog zes andere toppen in Nederland voor spectaculaire uitzichten. Het ene moment kijk je de Limburgse landen in, terwijl je het andere moment richting België of de Duitse Eifel kijkt. En zonder pieken geen dalen, want je daalt geregeld ook weer af richting idyllische dalen. Het is overigens verstandig om een paspoort mee te nemen, want je passeert af en toe een landsgrens. Al hoef je niet bang te zijn dat je er gecontroleerd wordt.

Dutch Mountain Trail Stijthagen
Foto: Femke Mooij // Visit Zuid-Limburg

Dé wandeling van Nederland

De ruim 100 kilometer lange trail begint bij station Eygelshoven en eindigt bij station Maastricht. Het is overigens bij lange na niet de langste wandeling van Nederland, want daarvoor heeft bijvoorbeeld het Pieterpad of het Nederlands kustpad wel echt een stuk meer kilometers. Toch is de Dutch Mountain Trail wel de zwaarste doordat je veel hoogtemeters maakt in relatief korte tijd.

DMT deel 2
Credits: Julie Staals

De trail

De trail wordt niet aangegeven met bordjes, dus je zal het echt met een wandelgids of een GPX-route moeten doen. De GPX-route kun je downloaden via de site van Dutch Mountain Film Festival. Maar om het makkelijk te maken, hebben wij hem alvast voor je ingeladen in Komoot, zodat je die goed kan volgen. (Op ons forum kun je een gratis Komoot regio downloaden.) De officiële Dutch Mountain Trail wandelgids is hier te koop of bij de lokale VVV. Start overigens wel goed voorbereid, want de tocht moet je niet te licht oppakken. De hoogtemeters verwacht je niet altijd in Nederland en de paden zijn grotendeels onverhard.

Overnachten op de Dutch Mountain Trail

Omdat dit een meerdaagse tocht is, vraag je je waarschijnlijk af waar je kunt overnachten. Anders dan met een bergtocht vergt dit iets meer zoekwerk, omdat je verschillende opties hebt om te stoppen langs de route waar je soms wel een kleine omweg voor moet maken. Helaas is wildkamperen in Nederland niet toegestaan, maar kamperen op campings kan wel. Zoals met elke trektocht geldt: hoe eerder je boekt hoe beter, de fijne plekjes zitten in het hoogseizoen snel vol. Waar jij jouw dagetappe eindigt is aan jou, dit ligt ook aan de hoeveelheid kilometers je wilt en kunt lopen.

Dutch Mountain Trail Duivelsgrot
Foto: Petra Vroomen // Visit Zuid-Limburg

Het startpunt van de Dutch Mountain trail is in het plaatsje Eygelshoven, vlakbij Heerlen. Als je net als ons de trein pakt, is het dus fijn om de dag van tevoren in Heerlen te verblijven. Zo zie je ook nog iets van de stad en heb je waarschijnlijk meer opties tot je beschikking. Ook een optie is om één treinstation verder te verblijven, in B&B het station. Hoef je de dag erna maar één halte de trein te pakken. In Heerlen raden we appartement de Oude School aan. Wil je zo dicht mogelijk bij de start overnachten? Dan is Stegelshof jouw plek, er schijnt hier zelfs een 7 summits ontbijt te zijn.

De tweede etappe kun je genoeg overnachtingen vinden, bijvoorbeeld in en rond Vaals. Hof Kricheleberg is een leuk plekje. Iets meer een berghut feeling? Auberge A gen Kirk is dan een leuk plekje.

Etappe drie volgens het boekje eindigt in Mheer. Iets verder terug kom je langs de Molenhoeve over de grens, een heerlijk plekje. Dag vier kom je volgens planning weer aan in Maastricht, en hier kun je de trein weer pakken naar huis of kiezen voor een leuke citytrip.

Campings op de Dutch Mountain Trail

Wil je liever met je tentje op pad? Dan is dat gelukkig ook mogelijk. Je moet hiervoor wel alvast reserveren op de campings, want ook met een trekkers tentje kan het erg druk zijn in het hoogseizoen. Een lijstje van campings:

 • Boerderijcamping de Limburgerhof
 • Camping de Gastmolen
 • Boerderijcamping Schrouff
 • Camping Mescherhei
 • Camping Berghemmerhof
 • Kampeerterrein Oosterberg
 • Camping Gulpenberg
 • Camping de Grensheuvel

Voorproefje van de Dutch Mountain Trail

Alvast meer feeling krijgen over de route of wat voorpret opdoen? Julie, één van onze auteurs, ging je voor over de Dutch Mountain Trail en schreef er twee artikelen over op The Hike. De eerste lees je hier en deel twee hier.

DMT reisverslag deel 1
Credits: Julie Staals

BergenEuropaLangeafstandswandelingNederlandTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

15 reacties. Reactie plaatsen

 • Cees van der Wulp
  30 december 2020 10:55

  Beste ,

  Zijn er ook slaapplaatsen onderweg bij de DMT die op de route liggen ?

  Beantwoorden
 • Patrick Drescher
  31 januari 2021 09:16

  Let op! Bijna op het einde bij Eijsden moet je het veerpont gebruiken naar Klein-ternaaien(B) echter vaar dit enkel van Pasen tot en met herfstvakantie. Buiten deze tijden komen er nog 8km bij om de oversteek te maken via de brug bij Lixhe(B).

  Beantwoorden
 • Iemand al tips kwa overnachten? in 4 a 5 dagen lopen. We hebben het boekje al, helaas ook geen extra info daar over.
  Na 4 jaar oostenrijk willen we deze van het voorjaar lopen als alternatief van onze huttentochten.

  Beantwoorden
  • Renske de Jonge
   13 april 2021 10:53

   Wij hebben op AirBnB en Booking adressen in de buurt van de route gezocht. Zo kwamen we bv uit bij Herberg De Zwarte Ruiter in Gulpen en een AirBnB adres in Vaals.

   Beantwoorden
  • Ik vond het nog wat zoekwerk qua afstand/ overnachtingsplek.
   Daardoor is het dit geworden. Eerste dag dus maar 9km lopen na de treinreis. Daarna 4x ong 23-27 km per dag. Overnachtingen gezicht adhv kaart/afstand:
   Dag 1 Fletcher hotel eerenstein.
   Dag 2 B&B Hoeve einrade
   Dag 3 B&B de Valkenberg Epen
   Dag 4 B&B huize Mesch
   Dag 5 20 km lopen én met de trein naar huis.

   Beantwoorden
 • Ik ga dit in de hemelvaartsweekend lopen

  Beantwoorden
 • Wij, ik en mijn zoon hebben net de D M trail achter de rug. ( 4 dagen) Het is werkelijk een prachtige route die je de mooiste stukken laat zien. Voor ons was het een waar genot. Let wel, bij regen zijn de paden glibberig en vol modder.( je loopt 95% onverhard) Wij hebben de auto nabij Eygelshoven gezet en zijn op het einde met de trein van uit Maastricht terug gegaan. Dag een was een B&B in Kerkrade, Dag 2 Boven een Grieks restaurant in Vaals, dag 3 De Zwarte Ruiter in Gulpen en dag 4 Fletser in Meerbeek. Dag 2 en 3 kan ik van harte aanbevelen. Petje af voor de makers van de trail. Echt geweldig 🙂 P.s. je hebt echt navigatie op je telefoon nodig.

  Beantwoorden
 • Prachtige trail, wij deden de tocht in de herfst en waren heel erg verwonderd. Top trail gemaakt. Zeker de middelste dagen zijn prachtig

  Beantwoorden
  • Wat goed dat jullie de trail hebben gelopen en leuk dat je het ons laat weten! De herfst lijkt ons ook echt een prachtig seizoen daarvoor. Het uitzicht over de kleurenpracht in de valleien moet geweldig mooi zijn.

   Beantwoorden
 • Zijn er langs de route ook camper mogelijkheden? Ik zou hem graag met m’n tentje op de rug willen lopen

  Beantwoorden
  • Goede vraag Jeroen. Zelf geen idee, maar dat is wel een mooie insteek om een keer een artikel over te schrijven. Heb je er zelf al iets over gevonden?

   Beantwoorden
   • Er is een FB groep over de DMT. Daarin vind je heel veel info over overnachtingsplekken, campings, vervoer etc. En heel veel ervaringsverhalen en foto’s.

    Beantwoorden
    • Goede tip Julie, thanks! En op The Hike vind je ook nog meer mooie ervaringsverhalen van jou zelf, super leuk 🙂

     Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.