Dit is het verschil tussen waterafstotende en waterdichte kleding

door

Er verschijnt steeds meer waterdichte kleding die nog meer waterdicht is dan voorheen. Zo kennen we producten zoals Rab, Fjällräven’s G-1000 of Bergshell, Haglöfs PROOF en The North Fave Futurelight. Maar wat is waterafstotend en waterdichte kleding nu eigenlijk en waar let je op tijdens het aanschaffen van deze producten?

The North Face Apex Flex GTX-5

Waterafstotende en waterdichte kleding

Er is allereerst wel degelijk een groot verschil tussen waterafstotende en waterdichte kleding. Maar om dat verder uit te leggen, komen we eerst bij her punt hoe het wordt gemeten. Waterdichte kleding wordt vaak gemeten aan de hand van de ‘waterkolom’. Dit is een maatstaf die aangeeft hoeveel water de stof aankan, voordat de stof gaat lekken. De hoeveelheid water wordt gemeten in millimeters per vierkante centimeter.

Waterkolom

  • 0 millimeter: Niet waterdicht
  • 0 – 1000 millimeter: Waterafstotend (niet waterdicht)
  • 1000 – 5000 millimeter: Waterdicht tegen regen. De stof is echter niet waterdicht tegen druk, wat betekent dat als je druk uitoefent met het product tegen een oppervlakte, het wel kan lekken. Dit is het geval bij zitten of leunen op iets nats.
  • 5000 – 15000 millimeter: Volledig waterdicht. De stof kan gaan lekken bij een langdurige hoge druk, zoals bij lang zitten op één natte plek.
  • 15000 – 30000 millimeter: Compleet waterdicht. De stof blijft waterdicht, zelfs onder de meeste extreme druk. Je kan de stof zelfs kort onderdompelen.
  • + 30000 millimeter: Lekt nooit. Over het algemeen zijn dit solide materialen. Zodra ze niet gebroken of vervormd zijn, lekt het nooit.

Het verschil tussen waterafstotend en waterdicht

Waterafstotend is dus geen waterdichte kleding. Waterafstotend kan je zeker even droog houden, maar bij langdurige blootstelling aan vocht, zal het door de stof heen gaan. Toch betekent het niet dat waterdichte kleding je ook altijd droog houdt. Het is belangrijk dat stof kan ademen, want anders kan de kleding jouw zweet / condens niet kwijt. Je krijgt dan dus ook vocht aan de binnenkant van de kleding. Hoe een stof wel ademend kan zijn, maar tegelijkertijd ook waterdicht klinkt misschien vreemd. Toch is een waterdruppel vele malen groter dan de damp van jouw zweet. Als de stof dus fijn genoeg is, kan het wel waterdamp doorlaten, maar geen waterdruppels. Naast dat de stof waterdicht kan zijn, is het ook belangrijk dat jouw ritsen en naden goed afstotend zijn. Zo heb je een volledig waterdicht product.

Fjällräven Keb Touring Jacket

Verschillende soorten waterdichte jassen

Er zijn verschillende waterdichte jassen om je te beschermen tegen regen. Natuurlijk heb je de regenjas. Die is volledig waterdicht en vaak ook lichtgewicht, maar niet altijd even goed ademend. Daarnaast heb je ook nog keuze uit een hardshell, poncho of een gevoerde jas. De hardshell heeft alles wat een regenjas ook heeft, maar ademt vaak wel goed. Het nadeel van deze optie is dat de stof vaak stugger en daardoor minder comfortabel zit. De poncho trek je snel aan bij een bui en bedekt dan niet alleen je bovenlichaam, maar ook een deel van je broek. Nadeel is dat het om je heen fladdert en niet ademend is. De waterdichte gevoerde jas is ook nog eens lekker warm. Het nadeel is dat je deze niet makkelijk op kunt bergen als je hem na de bui weer uit wilt trekken.

Haglöfs V series Raw Anorak

Aanschaf

Bedenk bij de aanschaf van een product goed wat de doeleinden zijn. Een rugzak die je dagelijks gebruikt is heel anders dan een rugzak die je mee off piste neemt op wintersport. Zo is een modieuze regenjas weer heel anders dan een hardshell jas die je gebruikt tijdens waterval klimmen. Het klinken misschien als totale uitersten, maar het is goed om dit in het achterhoofd te houden. Misschien heb je wel twee verschillende jassen nodig, of juist de állerbeste voor jouw activiteiten.

Same same but different

Sowieso is het goed om bij aanschaf ook goed te kijken naar de verschillende kwaliteiten van een regenjas. Zo heeft iedere jas zijn eigen feature. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de Namche Paclite Jacket en Latok Mountain Jacket, dan zie je dat beide regenjassen van Rab zijn en ook nog eens sterk op elkaar lijken. Toch zijn ze wel degelijk verschillend. Beide regenjassen komen ongeveer in dezelfde kleuren en pasvorm, hebben een waterkolom van 28.000mm en zijn uitgerust met Gore-tex pro. Maar de Namche Paclite is lichter, terwijl de Latok Mountain een beter ademend vermogen heeft. Ze zijn beide geschikt voor wandelen op vlakke tot heuvelachtige terreinen, van een alledaags avontuur tot een meerdaagse trekking. Maar de Latok Mountain is ook nog eens geschikt voor activiteiten op alpien terrein en heftigere weersomstandigheden. Zo zie je maar dat het verschil vaak in de details zit.

Verleng de levensduur van je regenjas

Denk er na de aanschaf ook goed aan dat je de producten ook moet onderhouden. Een product verliest helaas zijn waterdichtheid op een gegeven moment. En gooi jouw spullen ook niet zomaar in de wasmachine, maar lees de aanwijzingen.

KledingMerkenOnderhoud & reparatieRabTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.