Van Zeeland tot Groningen over het Nederlands Kustpad

door


Wie houdt er nou niet van lekker uitwaaien langs het strand. De Nederlandse kust leent zich uitstekend voor prachtige strandwandelingen. Maar voor de echt fanatieke wandelaar bestaan lange-afstands-wandelpaden (LAW). Het Noordzee Kustpad, of North Sea Trail loopt langs alle landen rondom de Noordzee, van Engeland tot Nederland, Duitsland, Denemarken en Noorwegen. Het Nederlandse deel, het Nederlands Kustpad is maar liefst 725 kilometer lang. In het Zeeuwse Sluis, bij de Belgische grens, begint dit iconische wandelpad dat loopt tot aan Bad Nieuweschans bij de Duitse grens in Noord-Oost Groningen. 

Nederlands kustpad Noordzee

Dijken, duinen en grote zeeschepen op het Nederlands kustpad

Deze lange-afstands-wandeling bestaat uit vier delen. Het eerste deel is het Deltapad dat van Sluis naar Hoek van Holland loopt. Je loopt over de verschillende eilanden van Zeeland en Zuid-Holland. Onderweg loop je over dijken van de Deltawerken, door de duinen en kom je door gezellige stadjes zoals Vlissingen en kustdorpjes als Domburg, Renesse en Ouddorp en vestingstad Brielle. Tussen Rozenburg en Maassluis zul je de industrie van het Rotterdamse havengebied zien liggen en natuurlijk de grote zeeschepen die bij Hoek van Holland vanaf de Noordzee komen aanvaren. 

Steden, stranden en bollenvelden alom tijdens het Nederlands kustpad

In Hoek van Holland begint het Hollands Kustpad (een onderdel van het Nederlands kustpad) dat door Zuid- en Noord-Holland loopt tot Den Oever. Van Hoek van Holland gaat het via Scheveningen naar Den Haag. Daarna volgen prachtige stranden en duingebieden van Noordwijk, Aerdenhout, Bloemendaal en Egmond aan Zee. Je komt langs de bollenvelden, die als je in het juiste seizoen gaat, prachtig in bloei staan. Verder kun je onderweg een bezoek brengen aan de gezellige stad Haarlem. En dan kom je aan bij de Afsluitdijk. Een hele ervaring om die te voet over te steken!

Nederlands kustpad Noordzee kustpad

Van de Afsluitdijk door de weilanden

Aan de overkant van de Afsluitdijk start het derde deel van het Nederlands kustpad. Het Friese Kustpad begint eigenlijk in Stavoren, maar je loopt verder dan deze route. In Friesland kun je genieten van de weidse vlakten en de rust. Dit deel van het kustpad is ideaal om vogels te spotten. Hou er wel rekening mee dat de route hier door dunbevolkt gebied gaat. Hierdoor is het soms moeilijk om accomodatie, horeca of winkels te vinden. Bereid je dus goed voor als je van plan bent een meerdaagse wandeling te maken.

Via de wadden of de wierden

Het laatste stuk van het Nederlandse deel van het Noordzee kustpad bestaat uit het Wad- en Wierdenpad. Eigenlijk zijn dit twee verschillende routes. De Wadroute die loopt via Pieterburen, en de kust van de Waddenzee terwijl de Wierdenroute door het binnenland, via wierdedorpen als Baflo en Warffum loopt. Na Delfzijl loopt de route door tot aan Nieuweschans. Daarna kun je de grens over en beginnen aan het Duitse deel van het Noordzee Kustpad. 

Nederlands kustpad duinen

In etappes langs de Noordzee

Om het hele Noordzee kustpad te lopen moet je een jaar fulltime uittrekken, je loopt dan 6000 kilometer in 300 dagen. Het Nederlandse deel is opgedeeld in etappes van ongeveer 15 tot 30 kilometer. Zo kun je beslissen hoeveel van het kustpad je wil lopen. In Nederland loopt het Noordzee kustpad vrijwel over de gehele E9 route. Loop je alleen het Nederlandse gedeelte, dan noemen we het Noordzee kustpad ook wel het Nederlands kustpad. En dit pad wordt dan aangegeven als het Nederlandse LAW5 kustpad. We hebben alle etappes voor je verzameld in onze Komoot collectie:

EuropaLangeafstandswandelingNederlandTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.