Een rondje om Nederland: Het NederRandpad

door


Heb jij ooit de droom om rondom Nederland te wandelen? Eat your hart out, want binnenkort komt het NederRandpad officieel online. Het is een lange afstandswandeling van zo’n 1.850 kilometer lang, die helemaal langs de grenzen van ons land loopt. Sterker nog: ieder deel van de route loopt op maximaal 5 kilometer afstand van de grenzen met België en Duitsland. Lees er hier meer over. 

Met deze LAW’s kan je rondom Nederland wandelen 

De afkorting LAW staat voor lange afstandswandeling. In Nederland, en door heel Europa lopen er routes met rood en witte aanduidingen. In Europa noemen we het GR-routes. Dit zijn de Grand Randonnée, wat letterlijk een grote voettocht betekent. In Nederland kan je bijna een rondje rond het land maken door het volgen van een aantal LAW’s. Die LAW’s worden bij het NederRandpad aan elkaar gekoppeld en uitgebreid met andere paden, zodat een rondje Nederland ontstaat.

Laten we eerst de LAW’s op een rij zetten die nu al aan de grens van Nederland lopen:    

Grenslandpad | 363km | Thorn – Sluis 

Deze route loopt langs de ondergrens van Nederland. Je loopt dus regelmatig voor korte tijd om Belgisch grondgebied. Maar hij loopt toch voornamelijk door Nederland. Dit pad wordt beheerd door Wandelnet, en je vindt de exacte route hier:

Kustpad | 721km | Sluis –  Bad Nieuweschans 

Wil jij niet een dagje uitwaaien aan de kust, maar liever een stuk of 60 dagen achter elkaar? Loop dan het Nederlands Kustpad. Dit pad is een onderdeel van de E9, die loopt vanaf Gibraltar tot aan het uiterste puntje van Letland. Maar ook de North Sea Trail loopt via het Kustpad. Vanaf noord-Schotland loop je dan tot aan Noorwegen. Een prachtig stukje ‘Neerlands schoon’.

Noaberpad | 415km | Bad Nieuweschans – Kleve 

Heb je al gelopen van Thorn tot aan Sluis en ben je toen verder gaan lopen richting Bad Nieuweschans? Dan kan je nu nog verder doorlopen langs de grens richting Kleve. Dit kan je doen over het Noaberpad. Dit pad loopt door Groningen, Drenthe, een stuk door Duitsland, en daarna nog door Overijssel en Gelderland. Het schijnt dat dit één van de mooiste tochten is in Nederland. 

Het NederRandpad 

Wil jij nu een exact rondje lopen rondom Nederland? Vanaf 30 april 2022 is het zover en wordt officieel het NederRandpad gelanceerd. Het is een eigenzinnig pad dat gelopen kan worden door gebruik te maken van je GPS. Er zijn dus geen markeringen langs de route. Op die manier kan je wel ook een eigen invulling geven aan de etappes die jij wilt lopen. Enige dat wel een gemene deler is voor alle etappes, is dat je steeds op maximaal 5 kilometer van de Duitse en de grens van België loopt. Je wandelt dus echt langs de randen van ons kikkerlandje.

In totaal zijn er 85 standaard etappes, met een gemiddelde van 22 kilometer per etappe. Er is ook een route die rekening houdt met campings. Je loopt het NederRandpad dan in 75 etappes met 25 kilometer gemiddeld per dag. Het startpunt en het eindpunt vind je in het Groningse dorp Bellingwolde.

Ben jij klaar voor dit grootse avontuur rondom Nederland? Volg deze Facebookgroep voor de laatste info.

Nederlands kustpad Noordzee

Evelien liep al eens een rondje om Nederland en schreef er een boek over

In 2019 startte Evelien met haar rondje Nederland. Door verschillende lange afstandswandelingen aan elkaar te knopen heeft ze zelf haar rondje Nederland gemaakt. In drie delen van bijna drie maanden wandelde ze dag na dag.  Ze liep en sliep bij vreemden en bekenden. Uiteindelijk besloot ze in 2021 om haar verhaal op papier te zetten. In een prachtig fotoboek is recent haar boek uitgekomen. Je kan hem hier bestellen: ‘wandelend langs de grenzen van mijzelf en Nederland’

Ik ben Rick van Ik Wil Hiken en schrijf regelmatig artikelen voor The Hike. Ik heb onder andere meegedaan met Hunted into the Wild en organiseer ook reizen naar Bulgarije. Ook kan je me hier volgen via Instagram.

EuropaLangeafstandswandelingNederlandTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

6 reacties. Reactie plaatsen

 • Het NederRandpad is niet gebaseerd op het aan elkaar knopen van diverse LAW’s maar vanaf scratch ontworpen. Het is echter bij het lopen langs de rand van Nederland onmogelijk om niet af en toe een stuk van een LAW te kruisen.
  Dat is ook logisch, ieder pad zoekt uiteindelijk naar mooie stukken om te lopen en als je in een bepaald gebied niet de eerste bent met het ontwikkelen van een pad dan treed je al snel in een ander zijn voetsporen.

  Dank je voor de aandacht die je aan ons prachtige pad geeft.

  Groet, Olav

  Beantwoorden
  • Dank voor de waardevolle toevoeging en wat een prachtige trail 🙂 Die verdient natuurlijk een plekje op The Hike!

   Beantwoorden
 • Ben erg nieuws hoe het pad loopt veel law al gedaan

  Beantwoorden
 • Angelique Paardekooper
  9 juli 2023 10:38

  Hallo Olaf,
  Zou heel graag het nederrandpad lopen, maar kan helaas de gpx bestanden van jullie niet openen.
  Ook hier zie ik geen bestanden van het pad.
  Omdat ik alleen loop vind ik het fijn om met gpx te lopen zodat ik niet verdwaal.

  Groetjes,
  Angelique Paardekooper

  Beantwoorden
  • Willemijn
   28 juli 2023 10:51

   Ha Angelique,

   Snap zeker dat je het pad met gpx wilt lopen. Lukt het je om bovenstaande komoot kaarten te openen?

   Groetjes, Willemijn

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.