Het LAW Nederland overzicht met alle mogelijkheden op een rij

door

LAW Nederland, oftewel langeafstand wandelingen van Nederland. Niet alleen Europa heeft verschillende routes. Ook Nederland heeft er genoeg om uit te proberen. En nu we toch niet naar het buitenland mogen, heb je de kans om deze routes in Nederland te ontdekken. Want waar je ook woont of wilt lopen, overal in Nederland ligt er een uitdaging klaar. Goed om te weten, deze paden kun je aan allebei de kanten beginnen.

Het LAW Nederland overzicht

In het LAW overzicht van Nederland hebben we enkele Komoot mappen geplaatst, om het voor jou nog net iets makkelijker te maken. Deze collecties geven duidelijk weer hoe de routes lopen. En uiteraard hoef – mag wel – je de route niet in één keer te lopen, maar kan je de LAW’s ook perfect opknippen als dagwandelingen of als je wat dagen vrij hebt. Check dus vooral hoe ze voor jou perfect uitkomen, maak de etappes iets langer of korter en ga op ontdekking met deze fantastische Komoot-collecties.

Het Pieterpad LAW9 – Pieterburen naar Maastricht – 498 kilometer

Het Pieterpad is de bekendste langeafstand wandeling van Nederland en misschien wel een van de weinige thru hiking routes van Nederland. Deze route begint bij het Groningse Pieterburen en wordt in twee delen (bestaande uit verschillende etappes) gelopen. Het is geen verplichting om deze van noord naar zuid te lopen. Je kan hem natuurlijk ook andersom lopen. Dan begin je met deel twee en loop je vervolgens deel één.

Deel één (Het noordelijke deel) begint bij Pieterburen en na 236 kilometer kom je uit in Vorden. Onderweg passeer je het Drents Plateau, de hoogvenen rond Coevorden, een stuk van de Overijsselse Vecht, de bossen en heidevelden van de Sallandse Heuvelrug en de Graafschap. Samengevat zie je in het eerste deel al veel moois van Nederland.

In deel twee (het zuidelijke deel) loop je vanuit Vorden naar Maastricht. Deze afstand is maar liefst 262 kilometer. In dit deel loop je na Vorden langs de houtrijke landschappen met beekjes en boerderijen. Na het heuvellandschap uit te zijn gelopen, kom je uit in het dal van de Rijn. Vanuit hier loop je richting het Rijk van Nijmegen. Daarna ga je langs de Maas naar het Zuid-Limburgse Heuvellandschap. Uiteindelijk eindig je deze route op de Sint-Pietersberg in Maastricht.

Naast de Komoot route, kun je ook een wandelgids gebruiken. Er zijn er twee: de wandelgids Pieterpad deel 1 en de wandelgids Pieterpad deel 2.

Floris V-pad LAW1-3 – Amsterdam naar Bergen op Zoom – 245 kilometer

Het pad is vernoemd naar Floris V (1254-1296), graaf van Holland en Zeeland. Deze culturele en historische route laat je leuke plekken zien, zoals de molens van Kinderdijk en Oudewater, de Loosdrechtse Plassen en de mooie vestigingsstad Willemstad. Speciaal voor wandelaars, loopt de helft van het Floris V-pad over graskades, tiendwegen en jaagpaden. Deze LAW is dus zeer wandel-proof en ook nog informatief ook!

Er is een handige wandelgids van het Floris V-pad, zodat je niet verdwaalt en meteen een hoop (achtergrond)info bij de hand hebt.

LAW Nederland Floris V-pad Kinderdijk
Photo by Thomas Bormans on Unsplash

Pionierspad LAW1-2 – Steenwijk naar Muiden – 200 kilometer

Deze tocht loopt over de bodem van de Zuiderzee die nog maar een halve eeuw droog ligt. Aan afwisseling geen gebrek, want de route neemt je mee door bossen en moerassen, het oneindige laagland, onverharde paadjes en langs akkers, sloten en grasdijken. Deze route heeft een hele leuke rustplek op de route liggen, namelijk Giethoorn. Even toeristisch bijkomen van jouw gelopen deel.

Het Friese Woudenpad LAW1-1 – Lauwersoog naar Steenwijk – 147 kilometer

Met deze route loop je door de prachtige natuurgebieden die Friesland te bieden heeft. Denk hierbij aan de Nationale Parken Lauwersmeer, Friese Wouden, Drents Friese Wold en de Weerribben. Hij wordt hierdoor ook wel de mooiste route van Nederland genoemd. En nog een voordeel: Je kan er héérlijke oranjekoek en suikerbrood halen.

Er is een handige wandelgids van het Friese Woudenpad, zodat je niet verdwaalt en meteen een hoop (achtergrond)info bij de hand hebt.

LAW Nederland Het Friese Woudenpad Weerribben
Photo by Elly Kelders on Unsplash

Overijssels Havezatenpad LAW12 – Oldenzaal naar Steenwijk – 272 kilometer

Ja, je leest het goed. Havezatenpad. Een versterkte burcht of hoeve, die prachtig is aangelegd en met liefde is onderhouden. Overijssel wordt dan ook wel ‘de tuin van Nederland’ genoemd. Deze route heeft van alles wat. Van mooie riviertjes en heuvels met bolle essen naar sompige veenmoerassen en gele hooilanden met houtwallen en singels. Maar dat niet alleen. Ook loop je langs vele historische dorpen en stadjes. Zo is er genoeg afwisseling door de tocht heen en hoef je je zeker niet te vervelen.

Er is een handige wandelgids van het Overijssels Havezatenpad, zodat je niet verdwaalt en meteen een hoop (achtergrond)info bij de hand hebt.

Het Trekvogelpad LAW2 – Bergen aan Zee naar Enschede – 414 kilometer

Het Trekvogelpad is voor vogelliefhebbers zeker een aanrader. Dit is het langste natuurpad in Nederland. Dit lange natuurpad loopt langs verschillende vogelnatuurgebieden. Neem je verrekijker mee en kijk welke jij kan vinden. Ook voor niet-vogelspotters is dit pad zeker leuk om te wandelen. Je komt namelijk onder andere langs de Utrechtse Heuvelrug, de Noord-Hollandse veenweiden, de zandverstuivingen op de Veluwe en de Achterhoek.

Naast de Komoot route, kun je ook een wandelgids gebruiken. In de officiële routegids vind je meer informatie over de etappes, historie, landschappen en bereikbaarheid. Hier vind je meer info over de overnachtingsplekken langs het Trekvogelpad.

LAW Nederland Trekvogelpad Uil
Photo by Vincent van Zalinge on Unsplash

Hertogenpad LAW13 – Breda naar Roermond – 238 kilometer

Even wat Brabantse gezelligheid opzoeken. Onderweg wordt je overspoeld met de verschillende landschappen die het mooie Brabant te bieden heeft. Zo loop je langs de prachtige natuurgebieden de Loonse en Drunense duinen, de Maashorst en de Groote Peel. Waan je een weg door de Brabantse dorpjes, het stuifzand en de veenmoerassen, over de paarse heidevelden en drassige knuppelpaden.

Naast de Komoot route, kun je ook de handige wandelgids van het Hertogenpad gebruiken, zodat je niet verdwaalt en meteen een hoop (achtergrond)info bij de hand hebt.

Het Maarten van Rossumpad LAW4 – ’s-Hertogenbosch naar Steenwijk – 384 kilometer

We blijven nog even een beetje in de Brabantse sferen. Dit pad is vernoemd naar Maarten van Rossum, de zestiende-eeuwse legeraanvoerder. Hij is op dat moment in dienst van de Hertog van Gelre, het gebied waar het pad doorheen loopt. Deze route laat je nogmaals zien hoe mooi én groen Nederland kan zijn. Zeker de moeite dus om te wandelen.

Er is een handige wandelgids van het Maarten van Rossumpad, zodat je niet verdwaalt en meteen een hoop (achtergrond)info bij de hand hebt.

Het Maarten van Rossumpad Natuur
Photo by Damien DUFOUR Photographie on Unsplash

Noaberpad LAW10 – Bad Nieuweschans naar Kleve – 415 kilometer

Een beetje buitenland, maar hoort wel in de lijst van LAW Nederland. Wandel van de Dollard naar de Rijn langs de Nederlands-Duitse Grens. Je komt langs mooie plekken zoals Groningen, hoogveen in Drenthe, de grafheuvels in Bentheim, beekdalen in Twente, scholtenboerderijen in de Achterhoek en de oude stadjes in Münsterland. Voor ieder wat wils dus. De naam komt doordat het pad een soort ontdekkingstocht is van verschillen en overeenkomsten tussen twee ‘noabers’. Want beter een goede buur (noaber) dan een verre vriend toch?

Naast de Komoot route, kun je ook de handige wandelgids van het Noaberpad gebruiken, zodat je niet verdwaalt en meteen een hoop (achtergrond)info bij de hand hebt.

Het Marskramerpad LAW3 – Bad Bentheim naar Den Haag – 372 kilometer

Een marskramer is een handelaar die artikelen verkoopt door af te reizen langs verschillende steden en dorpen. Dit pad brengt je terug naar de route die deze verkopers af moesten leggen. Deze route begint in Bad Bentheim (Duitsland) en vervolgt zijn weg langs de Nederlandse landschappen zoals Twente en Salland, de Veluwe en de Gelderse Vallei. Je wandelt langs de verschillende wandelsteden zoals Oldenzaal, Deventer en Amersfoort. Een mooi stukje wandelend historie.

Naast de Komoot route, kun je ook de handige wandelgids van het Marskramerpad gebruiken, zodat je niet verdwaalt en meteen een hoop (achtergrond)info bij de hand hebt.

LAW Nederland Het Marskramerpad natuur os
Photo by Joël de Vriend on Unsplash

Het Groot-Frieslandpad LAW14 – Bergen aan Zee naar Sneek – 362 kilometer

Zin om een grote wandeltocht te maken in het noorden van het land? Dan is het Groot-Frieslandpad een goede optie. Deze doorkruist namelijk de provincies Noord-Holland, Friesland, Drenthe en Groningen. Wandelend kom je langs weids landschap met boerderijen, leuke dorpjes, slingerende dijken en het IJsselmeer. Je komt achter de verschillen en overeenkomsten van Friesland en West-Friesland. Friesland bestond vroeger namelijk uit de Zeven Friese Zeelanden. Je vind hier ook Kasteel Radbound, de enige burcht die is overgebleven van Floris V. Via Medemblik ga je naar Enkhuizen, daarna steek je het IJsselmeer over naar Stavoren. De route vervolgt zich naar Sneek.

Er is een handige wandelgids van het Groot-Frieslandpad, zodat je niet verdwaalt en meteen een hoop (achtergrond)info bij de hand hebt.

Grenslandpad LAW11 – Sluis naar Thorn – 372 kilometer

Een bezoekje aan onze zuiderburen. Ook al gaat hij een stukje over de grens heen, behoort ook deze tot de LAW Nederland. Dit pad van Sluis naar Thorn loopt langs de grenslijn met België en steekt deze een aantal keer over. Probeer eens aan de hand van de huizen te kijken of je kan zien in welk land je loopt! Wandel langs de Meanderende kreken, rietkragen in Zeeuws-Vlaanderen die daarna worden omgeruild in Zuid-Beveland door populierendijken en eindeloze slikken langs de Wester- en Oosterschelde. Na 372 kilometer kom je aan in het dorpje Thorn (tenzij je hem andersom loopt).

Naast de Komoot route, kun je ook de handige wandelgids van het Grenslandpad gebruiken, zodat je niet verdwaalt en meteen een hoop (achtergrond)info bij de hand hebt.

Grenslandpad Oosterschelde
Photo by Martijn Hendrikx on Unsplash

Het Grote Rivierenpad LAW6 – Hoek van Holland naar Kleef – 282 kilometer

Dit pad is een samenvoeging van twee paden: het Oeverloperpad en het Lingepad. Van Hoek van Holland tot Kleef, dit pad van 282 kilometer neemt je mee langs een aantal oer-Hollandse rivieren. Onderweg kom je rivieren tegen zoals de Nieuwe Waterweg, Oude Maas, Lek, Linge en de Waal. Beslis of je liever met de stroom mee wilt gaan of toch tegen de stroom in wilt gaan.

Er is een handige wandelgids van het Grote Rivierenpad, zodat je niet verdwaalt en meteen een hoop (achtergrond)info bij de hand hebt.

Het Zuiderzeepad LAW8 – Rondje IJsselmeer – 536 kilometer

Het Zuiderzeepad is een rondje IJsselmeer, die 536 kilometer duurt langs de oude Zuiderzee. Het start- en eindpunt is Enkhuizen. In deze ronde krijg je een mooi beeld van de Gouden Eeuw door alles wat je onderweg tegenkomt. Bezoek de bekende vissersdorpen en stadjes zoals Kampen en Elburg. Volendam is in deze ronde een leuke pauzeplek, want door het wandelen is er vast wel plek gekomen om te gaan haring happen! Als je daarna doorloopt richting Blaricum, zie je de doorbraakkolken en stoomgemalen die herinneren aan de strijd tegen de zee. 

Naast de Komoot route, kun je ook de handige wandelgids van het Zuiderzeepad gebruiken, zodat je niet verdwaalt en meteen een hoop (achtergrond)info bij de hand hebt.

Het Westerborkpad LAW15– Amsterdam naar Hooghalen – 336 kilometer

Een bijzonder pad en thema met een stuk geschiedenis van Nederland. Daarom hoort ook dit speciale pad bij de LAW Nederland. De route van 340 kilometer loopt langs de Hollandse Schouwburg, tijdens de oorlog een verzamelplaats voor joden in Amsterdam, naar het voormalige Kamp Westerbork. Je wandelt langs de spoorlijn en historische sporen en gedenkplaatsen. Onderweg vind je ongeveer 60 historische locaties zoals onderduikadressen, werkkampen en synagogen. Het Westerborkpad is een wandel- en bezinningsroute van het herinneringscentrum Kamp Westerbork en Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN), in samenwerking met het kenniscentrum groen en handicap.

Er is een handige wandelgids van het Westerborkpad, zodat je niet verdwaalt en meteen een hoop (achtergrond)info bij de hand hebt.

LAW Nederland  Het Westerborkpad Kenniscentrum Westerbork
Photo by Sam te Kiefte on Unsplash

Pelgrimspad LAW7 – Amsterdam naar Maastricht – 456 kilometer

Dit is het Nederlandse deel van de Pelgrimspad. Je kan deze ook internationaal doorlopen, alleen leggen we hier de focus op het Nederlandse stuk. Dat zijn namelijk ook al wat kilometers. Het Pelgrimspad wordt ook opgesplitst in twee delen.

Het eerste deel begint in Amsterdam en loopt richting ’s-Hertogenbosch. Dit duurt 206 kilometer. De route gaat door het Groene Hart over graskaden, tiendwegen, jaagpaden en boezemkaden. Als je Gorinchem gepasseerd bent loop je langs de slingerdijken en uiterwaarden van Bommelerwaard naar het vestigingsstadje Heusden. Hier staat een bekende Mariakapel. De moeite dus om langs te lopen. Na de bebouwing te hebben gehad, vervolgt de weg zich door de mooie natuur van de Loonse en Drunense Duinen richting ‘s-Hertogenbosch.

In deel twee loop je van ’s-Hertogenbosch naar het bourgondische Maastricht. Na 250 kilometer is het heerlijk om van het bourgondische gebruik te maken en ergens te gaan eten (als het weer mag). Je maakt in deze tocht kennis met het mooie Brabantse en Limburgse landschap en historie in deze omgeving met betrekking tot het katholieke geloof. Zo kan je verschillende veldkruizen en kapellen vinden die ieder een eigen verhaal hebben.

Naast de Komoot route, kun je ook een wandelgids gebruiken. Er zijn er twee: de wandelgids Pelgrimspad deel 1 en de wandelgids Pelgrimspad deel 2.

Nederlands Kustpad (langste LAW Nederland) LAW5 – Sluis naar Bad Nieuweschans – 725 kilometer

Last maar zeker not least, het Nederlandse Kustpad. We sluiten af met de knaller van de LAW Nederland. Dit pad is namelijk de langste van Nederland: 725 kilometer! Dit pad wordt opgedeeld in drie delen (kan ook niet anders).

Deel één begint in Sluis en loopt naar Hoek van Holland, langs de Zeeuwse kust. Dit duurt 210 kilometer en gaat door de prachtige zuidwesthoek van Nederland met zijn mooie groene dijken, dammen van het Deltaplan en de oude en nieuwe duinen.

Deel twee is van Hoek van Holland naar Den Oever. Een 233 kilometer durende wandeltocht door de schitterende natuur. Je loopt hier over onverharde paden, dus je hebt weinig last van de grote wegen. Deze route loopt door een aantal duingebieden, door bijvoorbeeld Meijendel en het Noord-Hollandse Duinreservaat. Je komt meerdere keren langs het strand, mocht je dit met zomers weer doen, is dit een heerlijke afkoeling.

Deel drie is het laatste deel alweer van dit pad (of de eerste als je hem andersom loopt). In dit deel kan je genieten van de mooie uitzichten en de talrijke vogels die in de lage polders verblijven. Deze route van Stavoren naar Bad Nieuweschans duurt 268 kilometer en neemt je mee in de rode draad van de Nederlandse geschiedenis: water. Bekijk de kwelders, wadden, geulen en kolken.

Naast de Komoot route, kun je ook een wandelgids gebruiken. Er zijn er drie: de wandelgids Nederlands Kustpad deel 1, de wandelgids Nederlands Kustpad deel 2 en de wandelgids Nederlands Kustpad deel 3.

Nederlandse Kustpad Hoek van Holland
Photo by Micheile Henderson on Unsplash

Enthousiast geworden voor een LAW Nederland?

Denk je na het lezen van deze pagina: Dit is iets voor mij? Kijk dan vooral even op deze pagina voor tips om goed voorbereid op pad te gaan. Check daarnaast alle LAW collecties op onze Komoot-pagina. En ga je op pad met de Komoot app, dan kan je de LAW-routes super easy vinden met de dikgedrukte turquoise blauw/paarse lijnen als je een Premium lidmaatschap hebt. Maar uiteraard kan je alle routes en collecties ook opslaan en een hiking bucketlist maken in jouw eigen Komoot omgeving. Klaar om te vertrekken? Heel veel plezier, you can do it!

EuropaLangeafstandswandelingNederlandTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.