De 4daagse is weer in zicht, al begonnen met trainen?

door

Het bekendste wandelevent van Nederland komt weer langzaam in zicht, de 4daagse in Nijmegen. Ook al duurt het nog eventjes tot de zomer in aantocht is, de wandelplannen voor de zomer komen weer langzaam op gang. Heb jij voor dit jaar een startbewijs bemachtigd? Dan is nu de tijd om te beginnen met trainen. Maar hoe loop je nou succesvol deze vier dagen over de finish? Wij geven onze tips en tricks.

Credits: Joran Quinten

Wat is de Nijmeegse 4daagse?

De Nijmeegse 4daagse is een vierdaags wandelevenement dat elk jaar in juli plaatsvindt in Nijmegen, Nederland. De vierdaagse begint op dinsdag en eindigt op vrijdag en er zijn verschillende afstanden waaruit deelnemers kunnen kiezen, variërend van 30 tot 50 kilometer per dag. Het evenement trekt elk jaar duizenden deelnemers van over de hele wereld. Het evenement staat bekend om de sfeer en gezelligheid die er heerst onder de deelnemers, toeschouwers en vrijwilligers, een heel andere ervaring dan een bergtocht dus. Het hoogtepunt van de 4daagse is de slotdag, ook wel bekend als de “Via Gladiola”. Op deze dag worden de deelnemers door duizenden toeschouwers aangemoedigd en krijgen ze gladiolen uitgereikt als symbool van hun prestatie.

Hoelang zijn de etappes van de 4daagse?

De etappes van de Nijmeegse Vierdaagse variëren per dag en zijn afhankelijk van de afstand die de deelnemers hebben gekozen. Er zijn verschillende manieren om mee te doen aan de tocht, als burger, met een groep of als militair. Aan de hand van een reglement wordt de afstand bepaald die je minimaal moet lopen. De ouderen en jongeren hebben de keuze voor 30 kilometer, de middengroep 40 kilometer en de middengroep van mannen zelfs 50 kilometer per dag. Voor militairen geldt ook een zelfde soort schema, echter tillen zij nog 10kg bepakking mee.

4daagse
Credits: Tijs van Leur

Hoe lopen de etappes van de 4daagse?

Gelukkig loopt de vierdaagse elke dag door een ander gebied rondom Nijmegen. Geen wonder dus dat zoveel mensen van over de hele wereld de tocht ook lopen. Behalve de hele happening is het dus ook nog een mooie tocht door de hele omgeving. Benieuwd naar de exacte route? Neem dan een kijkje op de website van de 4daagse zelf. De hele 4daagse kan worden onderverdeeld in vier zones:

Dag van Elst

Op de eerste dag van de vierdaagse, die ook wel de “Dag van Elst” wordt genoemd, lopen de deelnemers door het gebied ten zuiden van Nijmegen, zoals de plaatsen Elst, Bemmel en Lent.

Dag van Wijchen

Op de tweede dag, ook wel de “Dag van Wijchen” genoemd, gaan de routes in de richting van het dorpje Wijchen. Deelnemers lopen langs de Maas, door het Land van Maas en Waal en door de dorpen Beuningen, Weurt en Alverna.

Dag van Groesbeek

Op de derde dag, de “Dag van Groesbeek”, lopen de deelnemers door de heuvels van Groesbeek en het Rijk van Nijmegen. Dit is vaak de zwaarste dag van de vierdaagse vanwege het heuvelachtige terrein.

Dag van Cuijk

De vierde en laatste dag van de Nijmeegse Vierdaagse, ook wel bekend als de “Dag van Cuijk”, gaat over de brug over de Maas naar de dorpen Mook, Molenhoek en Plasmolen. De route loopt vervolgens door de bossen van het Mookerheide-gebied en terug naar Nijmegen, waar de finishlijn wacht.

Hoe train je voor de 4daagse?

De grote vraag is natuurlijk zodra jij je startbewijs binnen hebt voor de tocht, hoe train je zo goed mogelijk voor de 4daagse? Omdat het vier lange dagen achter elkaar zijn is het zeker slim om ruim van tevoren te beginnen met trainen én niet onbelangrijk, je schoenen in te lopen. Één lange dag lopen zonder training redt je wanneer je fit bent misschien nog wel, maar vier dagen is erg moeilijk en blessuregevoelig.

  • Alle kleine beetjes helpen natuurlijk, dus ga vooral zo vaak mogelijk te voet overal naartoe. Plan daarnaast langere wandeltrainingen in in bijvoorbeeld het weekend in. Je kunt dan een leuke route uitkiezen in de buurt. Zo leer je je eigen regio ook nog eens goed kennen.
  • Gebruik een trainingsschema om langzaam op te bouwen. Heb je je startbewijs al binnen? Dan kun je ook trainen via Vierdaagse Lite.
  • Kies de juiste schoenen om in te trainen, zijn jij en je voeten een stuk blijer mee en zo voorkom je blaren op de dag zelf. Weet je niet welke schoenen voor jou geschikt zijn? Check dan onze guide.
  • Het moeilijkste van trainen is vaak gewoon GAAN. Regent het, stormt het ineens of ben je moe van een lange werkdag? Dan is het makkelijk om te kiezen om toch op de bank te ploffen. Wanneer je je trainingen inplant en vrienden of familie vraagt om mee te wandelen maak je het jezelf makkelijker.
  • Verveel je je soms tijdens het trainen? Kies dan een leuke playlist, podcast of luisterboek uit. Zo houd jij het aantal kilometers wel vol.
  • Lichte stretch of kracht oefeningen kunnen op lange termijn helpen en blessures voorkomen. Yoga is bijvoorbeeld heel geschikt om je houden tijdens het lopen te verbeteren.
  • Zoek de leukste wandelroutes uit voor jouw trainingen. Nederland heeft tal van mooie gebieden waar je kunt wandelen en zou houdt je het lekker afwisselend.

Waar train je het best voor de 4daagse?

Het leukste is natuurlijk om met wat afwisseling te trainen. Waarschijnlijk heb je geen tijd om drie keer in de week in een heel ander gebied te gaan wandelen, maar het is al leuk om de langste wandeling van de week eens ergens anders te lopen. Een paar van onze favorieten op een rij:

Credits: Matijn Palings – Unsplash

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

In dit artikel kunnen affiliate links voorkomen of kan tot stand zijn gekomen door een betaalde samenwerking. Onze content wordt geschreven en samengesteld om jou te inspireren en te adviseren over de beste keuzes voor jouw volgende avontuur. Van uitrusting tot bestemmingen – alles is zorgvuldig geselecteerd door en voor outdoorliefhebbers.

Wil je ons steunen? Bezoek onze support ons-pagina om al onze partners te bekijken en via die links een aankoop te doen. Het kost jou niets extra en op deze manier kunnen wij onze content gratis blijven aanbieden.