Welke categorie wandelschoenen heb ik nodig?

door

Goede wandelschoenen zijn dé must-have van de hike uitrusting. Een goede wandelschoen zorgt ervoor dat je urenlang rond kunt blijven gaan, zonder pijn of blaren. Voor elke soort hike zijn er verschillende soorten wandel- en bergschoenen, dus welke categorie wandelschoenen heb jij nou nodig?! We geven je graag wat advies.

A/B wandelschoenen: Lichte wandelingen

Ben je alleen van plan om te hiken in steden, op bospaden of wandelpaden? Dan kun je het beste een wandelschoen uit de Categorie A nemen. Wandelschoenen uit deze categorie zijn licht en soepel en ideaal voor de lichtere wandeling. Bevind je je wat vaker op iets grover terrein, dan is een wandelschoen uit de Categorie A/B een goede keuze, die bieden net iets meer steun en stevigheid.

categorie wandelschoenen trailschoen

B wandelschoenen: Hiking/Trekking

Ga je lange tochten maken op bergpaden, klimpaden of in heuvelachtig gebied? Dan is het belangrijk om een wandelschoen te kiezen met meer ondersteuning bij de enkels en een stijvere zool. Een wandelschoen uit de Categorie B zijn de ideale schoenen voor wandelingen door bijvoorbeeld de Alpen of Ardennen.

B/C wandelschoenen: Zware trekkings

Ben jij eerder iemand die de echte uitdaging gaat opzoeken in het hooggebergte op slecht begaanbare paden? Houd er dan rekening mee dat de wandelschoenen grip moeten hebben, ook wanneer de ondergrond niet stabiel is. Hiervoor zijn wandelschoenen uit de categorieën B/C en C uitermate geschikt. Deze schoenen worden gemaakt van stevig en stug leer en hebben een stijve zool. Je kunt ook nog stijgijzers onder de schoenen binden, zodat ze nog beter geschikt zijn voor uitdagende hikes.

D wandelschoenen: Extreme tochten

Wandelen in hoog berggebied? Dan is een stijve, niet buigzame zool belangrijk. Hieraan kunnen stijgijzers vast worden gemaakt, die je zeker nodig hebt bij zwaar klimwerk. Alleen de wandelschoenen uit Categorie D zijn geschikt voor deze extreme tochten. Deze wandelschoenen zijn echt alleen voor zware beklimmingen en niet voor een vlakke wandeling.

categorie wandelschoenen header

We zijn benieuwd wat voor wandelingen jij voornamelijk maakt. Laat het ons weten in de reacties hieronder. Als je aanvullende vragen hebt, mag je ze daar natuurlijk ook stellen.

Wil je weten aan welke accessoires je nog meer moet denken voor de perfecte uitrusten? Lopen met wandelstokken of juist over sneeuw of rotsen? Of wil je weten hoe je blaren voorkomt? Lees eens verder in dit artikel over hike voorbereidingen.

DagtochtLangeafstandswandelingPaklijstenTheHike.nlTrekkingWandelschoenen

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

2 reacties. Reactie plaatsen

  • Wat vinden jullie van alle verslagen over mensen die op trailrunners dwars door Amerika lopen? Is deze indeling typisch Europees?

    Beantwoorden
    • Goede vraag! De categorieën zijn wereldwijd hetzelfde, alleen kan je ervoor kiezen om net een andere categorie of schoen te kopen. Het is natuurlijk aan iedereen voor zich om te lopen op schoenen die ze zelf fijn vinden. Daarnaast heb je verschillende omstandigheden. Voor een gletsjer heb je natuurlijk andere schoenen nodig dan een eenvoudige tocht. Wij adviseren de meeste mensen die een hike maken op wat ongelijk terrein, toch te kiezen voor stevige schoenen die de enkels beschermen. Even omzwikken is zo gebeurd. Maar om nu helemaal speciale zware schoenen te kopen, die je maar voor een enkele tocht gebruikt, kan je beter kiezen voor schoenen die je vaker gebruikt en iets voorzichtiger te lopen 🙂

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.