Photo by Michel Stockman on Unsplash

Prachtige en rustige wandelroutes per regio: Noord-, Midden en Zuid-Nederland

door

We hebben het al vaker gezegd, maar wandelen is een heerlijke bezigheid. En wandelen is niet alleen fijn om te doen, het is ook nog eens heel gezond. Zo kan je afvallen van wandelen en heeft het een positieve invloed op je stemming. Veel mensen vinden het niet erg om te wandelen op een wat drukkere plek. Buiten corona dan. Maar sommige houden er juist van om de rustige gebieden op te zoeken. Wij hebben per regio in Nederland enkele rustige wandelroutes op een rij gezet.

Rustige wandelroutes in regio noord, midden en zuid

Rustige wandelroutes in regio noord

Boomweideroute Dal van Ruiten A (Groningen)

De Boomweideroute is er een van 4,2 km. Deze route loopt in het Dal van Ruiten A langs de beek De Ruiten A. Eromheen liggen prachtige weides die omringt worden door hier en daar een houtwal. De Ruiten A is een smalle beek die door een parkachtig landschap loopt. In het landschap liggen essen en boomweiden waarin Lakenvelders grazen.

Noardlike Wâldenpad, etappe 1 (Friesland)

Vanaf startplaats Burgum loop je 9,4 km door bosrijk gebied, met afwisseling van het boerenland en stedelijke stukken. Burgum ligt op de overgang van de Friese Wouden naar het veengebied van Friesland. In dit gebied ligt de ‘Poppestien’. Dit zijn duizenden kilo’s zware zwerfkei uit Zweden. Met deze wandeling ervaar je nog de echte stilte.

Wandelroute Naardermeer vlak bij Naarden (Noord-Holland)

Deze route neemt je mee langs het oudste Natuurmonument van Nederland, het Naardermeer. 17,4 km door de natte weilanden, over spannende vlonderpaden en langs ondiepe plassen vol vogels. Let op, bij nat weer wordt er aangeraden om laarzen aan te doen.

Rustige wandelroutes in regio midden

Boswachterpad Kootwijk (Veluwe, Gelderland)

Op zoek naar een langere gevarieerde wandeling? Dan is het boswachterspad een leuke voor je. Deze gaat door de bossen van Kootwijk, het stuifzand, de oude eikenbossen en jeneverbessen. In het voorjaar is er zelfs een kans dat je wilde zwijnen kunt spotten. 21,1 km lang volg je de oranje markeringen.

Berg en Dal, Duivelsberg en Wylerbergmeer Loop (Gelderland)

Berg en Dal, Duivelsberg en Wylerbergmeer Loop is een wandeltocht va 12,1 km. Het loopt in de buurt van Berg en Dal. Ook bij deze route is de kans aanwezig dat je de Nederlandse wild-life kunt spotten. Je steekt heel even de Duitse grens over, maar bent zo weer terug in de Nederlandse natuur.

Linge

Heerlijk wandelen over de dijk van rivier de Linge. Door oude stadjes als Leerdam, Asperen en fort Asperen. Fort Asperen is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Je volgt de Molendijk en komt daarna door Acquoy, waar je de scheve toren vindt, Rhenoy en Rumpt. Deze route is 16,8 km lang.

Rustige wandelgebieden in regio zuid

Wandelroute Landgoed Stippelberg, bij De Rips (Noord-Brabant)

In dit gebied zijn er twee routes die je kunt gaan wandelen. Bij de blauwe route, 7,7 km, loop je over de statige lanen, langs het landhuis en kan je genieten van het uitzicht over een kruidenrijk weiland. In dit gebied zie je de sporen van de vroegere ontginning voor houtproductie met een slotenstelsel voor afwatering en rabatten (ruggen waarop bomen geplant werden). Als je deze blauwe route combineert met de rode route, krijg je de lange looproute. Deze brengt je langs alle hoogtepunten van Stippelberg en is 12 km lang. 

Blauwe route:

Rode route:

Wandelen rondom het Reindersmeer (Limburg)

Midden in Nationaal Park de Maasduinen ligt het Reindersmeer. Deze route neemt je mee langs de oever van dit meer en de omgeving hiervan. In totaal is de route 9,5 km lang. De omgeving is rustig en laat je even helemaal ontspannen. Rust bijvoorbeeld even uit op één van de bankjes en geniet van het mooie uitzicht over het water.

Meer op pad? Zoek dan eens een wandeling in de buurt of een langeafstandswandeling. Uiteraard kan je op Komoot ook een wandeling of mountainbikeroute bij jou in de buurt zoeken. Laat je eens verrassen door de Komoot Inspiratie-feed en ga op pad over de allermooiste trails
Rustige wandelgebieden
Photo by Erik Mclean on Unsplash
DagtochtEuropaNederlandTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.