Credits: Casey Robertson - Unsplash

Afvallen door wandelen; hoe pak je dat het beste aan?

door


Heel veel mensen willen graag wat kilo’s kwijt. De één doet dat met een sapkuur om af te vallen, de ander gaat naar de sportschool. Ondanks dat een keer detoxen best een goed idee is en de sportschool ook erg leuk kan zijn, begrijpen we dat veel mensen toch op zoek zijn naar een wat meer budgetvriendelijke en makkelijkere manier om die kilo’s eraf te krijgen. Mensen vragen zich dan ook vaak af of je kunt afvallen door te wandelen. Het antwoord hierop is: jazeker! Kilo’s kwijtraken door te wandelen is een hele goede optie, want je kunt heel wat calorieën verbranden met wandelen. Maar het is wel belangrijk dat je dit goed aanpakt. Benieuwd hoe? Wij geven je vijf handige tips.

afvallen door wandelen
Credits: I. Yunmai – Unsplash

Zo kun je afvallen door wandelen

Tip 1. Bouw het op

Ga niet meteen 20 kilometer wandelen als je besluit het als afvalmethode te gaan gebruiken. Probeer het op te bouwen en wandel steeds een stukje verder. Neem je sportwatch of stappenteller mee en begin bijvoorbeeld met een ommetje in de buurt en bouw het op totdat je merkt dat je begint af te vallen. Vaak komt de vetverbranding pas goed op gang nadat je een half uur aan het wandelen bent. Probeer er dus wel voor te zorgen dat je naar wandelingen van meer dan een half uur opbouwt. Doordat je steeds meer conditie hebt, merk je dat het wandelen ook steeds leuker wordt. Vraag dus niet meteen teveel van jezelf, maar zorg voor een goed schema.

Naast wandelen ook aan je spierballen werken? Met dit handige push-up schema kun jij in 24 weken minimaal 60 keer opdrukken.

Tip 2. Zorg voor een duidelijke planning

De meeste van ons herkennen het vast wel; je neemt jezelf voor om aankomende week drie keer te gaan wandelen. En wat komt daarvan terecht? Nou meestal niks. Zorg er daarom voor dat je voor jezelf duidelijk inplant wanneer je wil gaan wandelen. Wat ook helpt is om het zoveel mogelijk constant te doen. Hiermee bedoelen we dat het slim is om elke week dezelfde dagen te pakken. Zo zorg je ervoor dat het wandelen echt in je ritme komt en is de kans dat je het een keer vergeet of overslaat minder groot. Ook is het een goed idee om met iemand samen te lopen. Wanneer je afspraken maakt voor bepaalde dagen is er toch een soort ‘verplichting’ om te gaan. En het is natuurlijk ook nog eens heel gezellig.

afvallen door wandelen
Credits: Arek Adeoye – Unsplash

Tip 3. Zorg voor inspanning

Als je wil afvallen door te wandelen moet je er wel voor zorgen dat je je spieren ook echt aanspant en gebruikt. Dit kun je doen door rechtop te lopen, je armen te bewegen en je buikspieren aan te spannen tijdens het wandelen. Wanneer je gewoon een beetje rondslentert zal je er namelijk niet veel van merken. Wat ook helpt is om tijdens je wandeling wat bagage mee te nemen. Denk bijvoorbeeld aan een rugzak met een flesje water voor jezelf en je vriend of vriendin. Je kunt ook gaan wandelen op verschillende ondergronden. Wandelen in het zand is bijvoorbeeld al veel zwaarder dan gewoon wandelen op een verharde ondergrond. Zo kun je lekker gaan wandelen op het strand of in de duinen. Dan ben je niet alleen goed bezig, maar kun je ook nog eens genieten van het uitzicht op de zee.

Tip 4. Zorg voor een verschil aan tempo

Hoe sneller je loopt, hoe meer calorieën je verbrandt. Dat is ook logisch, maar je zult ook merken dat wanneer je harder loopt je een meer voldaan gevoel hebt als je thuiskomt. Het is ook weer niet zo dat je een 10 kilometer lange wandeling moet gaan snelwandelen. Een goede optie is om een intervaltraining te doen. Dit houdt in dat je snel en langzamer lopen met elkaar afwisselt. Zo verbrandt je calorieën en blijft de wandeling ook lekker gevarieerd. Zodra je zwaarder gaat ademen weet je dat je goed bezig bent.

afvallen door wandelen
Credits: Garrett Parker – Unsplash

Tip 5. Denk na over eten en drinken

Allereerst is het een goed idee om na het avondeten een rondje te gaan wandelen. Dit is niet alleen een lekker ontspanningsmomentje, maar ook nog eens heel goed voor de verbranding. Iets kleins zoals dit helpt je al met het afvallen door te wandelen. Wat ook een goed idee is, is om zelf wat eten en drinken mee te nemen wanneer je gaat wandelen. Niet alleen zorgt dit voor meer bagage, maar ook voor een minder grote verleiding om ergens anders wat eten te gaan scoren. Wanneer je namelijk langs restaurantjes en koffietentjes wandelt is de verleiding erg groot om toch even lekker een stukje appeltaart met slagroom naar binnen te werken. Vergeet natuurlijk ook niet water mee te nemen, want het is erg belangrijk dat je goed gehydrateerd blijft tijdens het bewegen.

Wij wensen je in ieder geval vast veel succes én plezier!

GezondheidTheHike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.