Photographer: Sami Sauri

Stappenteller, wat is het en wat kun je ermee?

door

Zeker de afgelopen jaren zijn steeds meer mensen gaan wandelen. Iedereen ging meer naar buiten en er werden vele kilometers afgewandeld. Maar, dan is het natuurlijk wel leuk om bij te houden hoe goed je nu eigenlijk bezig bent. En daar is een stappenteller ideaal voor. Tegenwoordig heb je smartphones en smartwatches die zowel je stappen bijhouden als bepaalde aspecten van je gezondheid. Maar je hebt ook apparaatjes die je bij je draagt op je heup, in het verlengde van je been, om zo je stappen te tellen. Er zijn dus vele soorten stappentellers op de markt. Vandaag vertellen wij jou alles over de stappenteller.

Wat is een stappenteller en hoe werkt het?

Oorspronkelijk gebruikt door sport- en fysieke fitnessliefhebbers, worden stappentellers nu populair als een dagelijkse oefeningsteller en motivator. Met een stappenteller kun je een indicatie krijgen van de hoeveelheid beweging die je dagelijks krijgt. Een stappenteller is een apparaatje dat je de hele dag bij je draagt. Je draagt hem bij voorkeur op je heup in het verlengde van je been, aan je pols als smartwatch of in je broekzak als smartphone. Sommige stappentellers werken nog met een veertje, waarbij de stappen letterlijk worden geteld. Tegenwoordig wordt de afgelegde afstand (te voet of op een andere manier) rechtstreeks gemeten doormiddel van ingebouwde GPS.

Een smartphone als stappenteller

Tegenwoordig heeft iedereen wel een smartphone op zak. En dat is extra handig, want zo worden automatisch ook je stappen geteld. Met de nieuwe Samsung S24 Ultra kan je mooi na het zetten van ruim 10.000 stappen, even digitaal ontspannen op het 6,8″ OLED-scherm. Zo bewerk je de 200 megapixel foto’s die je hebt gemaakt tijdens het wandelen in een handomdraai. En ben je in het buitenland aan het wandelen en zoek je een taxi of hotel aan het eind van een wandeling? Dan kan je met Live Translate gewoon in eigen taal bellen met een andere taal. Live Translate van Samsung vertaalt dus live het gesprek door AI.

Gebruik stappenteller

Een stappenteller registreert hoeveel stappen een persoon per dag heeft gelopen. Je kan wanneer je een stappenteller gebruikt de hele dag door zien hoeveel kilometers je hebt afgelegd (afstand = aantal stappen × staplengte). Sommige stappentellers registreren ook andere bewegingen dan lopen, zoals bukken om je schoenen te strikken, of hobbels op de weg tijdens het rijden, hoewel de meest geavanceerde apparaten minder van deze ‘valse stappen’ registreren. Stappentellers kunnen een aanmoediging zijn om met jezelf te concurreren om fit te worden en af te vallen. Een hoeveelheid van in totaal van 10.000 stappen per dag, zien sommigen als een maatstaf voor een actieve levensstijl. 10.000 stappen komt ongeveer overeen met 8 kilometer. Gebruik je een stappenteller om calorieën te verbranden, dan is dit artikel ook waardevol voor je.

Nieuwe generatie stappenteller

Mede door de aandacht voor de gezondheid zijn voor smartphones en smartwatches tegenwoordig allerlei apps te downloaden die jouw lichaam monitoren. Er zijn hele uitgebreide apps, die zelfs precies bijhouden wat je eet en hoeveel je beweegt, maar ook hele simpele. Vrijwel altijd is een digitale stappenteller onderdeel van zo’n app. Een digitale stappenteller is niet per se nauwkeuriger dan een ouderwetse mechanische, maar heeft wel als voordeel dat je lichaamsbeweging kan worden gecombineerd met andere gezondheidsaspecten. In die zin zijn de gezondheidsapps dus wel een verbetering. Maak niet de fout om jouw metingen te vergelijken met die van iemand anders. Daar zijn de apps niet nauwkeurig genoeg voor.

stappenteller
Photo by Alvaro Reyes

Welke app moet je gebruiken?

Het aantal apps waarmee je de gezondheid en lichaamsprestaties kunt bijhouden is enorm. Alleen al voor een Android smartphone zijn dat er meer dan honderd. Apps die positief naar voren komen zijn Pedometer, Human, Argus, Moves, Healthmate en Stepz, maar er is nog veel meer keus. Sommige apps werken alleen op een iPhone. Andere, zoals Moves, delen hun informatie automatisch met andere netwerken, zoals Facebook. Daar moet je maar net zin in hebben. Bekijk dus goed welke app het beste bij jou past. Realiseer je dat een gezondheidsapp met stappenteller erg veel vraagt van de batterij van je smartphone.

Apps voor Android

 • Google fit
 • Pacer: Pedometer & Gewichtsverlies Coach
 • Fitbit
 • Walkr
 • Stappenteller, Pedometer & Calorieteller
 • Moves
 • Healthmate

Apps voor Apple iOS

 • Gezondheid-app van Apple zelf
 • Human
 • Pedometer
 • Stepz
 • StepsApp
 • ActivityTracker
 • Argus
 • Healthmate
Photo by Arek Adeoye
AccessoiresGezondheidTheHike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.