De mooiste wandelingen rondom Radio Kootwijk

door

Vlakbij Apeldoorn en vrijwel in het hart van de Hoge Veluwe ligt het magistrale rijksmonument Radio Kootwijk. De bossen van de Veluwe maken ineens plaats voor een grote heide en duinomgeving. En voor een art-deco gebouw dat is geïnspireerd op een Sfinx. Het geeft je een beetje een surrealistisch gevoel, maar dat maakt een wandeling rondom Radio Kootwijk erg bijzonder en uniek in Nederland.

Het rijksmonument Radio Kootwijk in de Veluwe

We beginnen met een stukje geschiedenis. Radio Kootwijk werd gebouwd in 1918 en werd in gebruik genomen om te kunnen communiceren met de koloniën van Nederland. Tot 1999 werd er nog vanuit het station uitgezonden en was het privéterrein van KPN. In 2004 is ongeveer 400 hectare teruggekocht door de staat en onder het beheer van Staatsbosbeheer gebracht. Eind 2005 werd het hek weggehaald en werd het toegankelijk voor publiek. Sindsdien is het rijksmonument en de omliggende natuur dan ook een ware trekpleister voor wandelingen, fietstochten en bezoeken aan het monumentale gebouw.

Het ruige kootwijkerzand in de Veluwe

Doordat Radio Kootwijk in de Veluwe ligt, heeft het sowieso een fantastische ligging in het grootste bos van Nederland. Wat het extra speciaal maakt, is dat het rijksmonument feitelijk in het Kootwijkerzand ligt. En dat is de grootste actieve zandverstuiving van West-Europa. Goed voor ongeveer 700 hecate en een garantie voor wilde, glooiende en ongerepte natuur. Extra speciaal is dat je op de Veluwe verschillende flora en fauna tegen kan komen. Zo is de wolf er gesignaleerd, maar zijn er (roof)vogels, herten en wilde zwijnen.

Radio Kootwijk koffieplek bij fotopunt

Wandelen rondom Radio Kootwijk

Radio Kootwijk is bij uitstek een mooie uitvalsplek voor een wandeling door de Veluwe. Je kan je auto er prima – betaald – parkeren en vanaf daar je wandeling uitstippelen. Natuurlijk zijn er verschillende knooppunt-wandelingen te doen, maar als je er voor de eerste keer komt, is het leuk om een uitgezette route te volgen. Zo kan je de super simpele en relatief korte Radio Kootwijk route doen. Deze Radio Kootwijk wandeling is 2 kilometer en aangegeven als groene route. In een lekker kort stukje zie je het gebouw van alle kanten en loop je door zowel het bos als over de hei.

Stevig doorstappen

Wil je liever een iets langere of uitdagendere wandeling, dan kan je bijvoorbeeld gaan voor de Heidewandeling, aangegeven als rode route. Deze 12 kilometer lange wandeling rondom het Kootwijkerzand en de Hoog Buurlose Heide is een prachtige tocht door een divers Nederlands landschap. Je doet dan eveneens de schaapskooi van Hoog Buurlo aan.

Bijzondere wandelingen op de Veluwe

Wil je liever echt iets bijzonders, doe dan bijvoorbeeld een keer een vollemaan-wandeling van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Aangezien de natuurparken normaliter gesloten zijn tussen zonsondergang en -opkomst is een vollemaan-wandeling onder begeleiding iets unieks.

Radio Kootwijk kwetsbaar gebied
Radio Kootwijk wandel route
Wandelingen Staatsbosbeheer bij Radio Kootwijk
EuropaNationale parkenNederlandTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.