De Schaapskooi Epe en de Renderklippen – Veluwe – Nederlandse Nationale Parken #2

door


De Veluwe is misschien wel het bekendste Nationale Park van Nederland. Iedereen die er ooit is geweest, weet hoe prachtig en groots het natuurgebied is. Iedereen die er nog niet is geweest, moet het snel op zijn to do lijst zetten. Met een oppervlakte van 1000m2 zijn er natuurlijk een hoop geweldige trails te vinden. Van kort tot lang en van makkelijk tot iets pittiger. Om te beginnen, zochten wij een mooie zondagmiddag hike voor je uit: over de Renderklippen in Heerde, langs de Schaapskooi Epe.

Schaapskooi Ede

Een mooie wandeltocht

De route start bij de parkeerplaats van de Gemeentelijke begraafplaats Engelmanskamp *. Vanaf hier loop je direct het bos in. Al snel kom je bij zogenaamde ‘sprengen’ uit. Dit zijn een soort brede sloten, die door mensen zijn aangelegd. We zigzaggen eerst een stukje langs deze sprengen, voordat we uitkomen bij het landschap waarvoor we zijn gekomen: de Renderklippen. Een prachtig stukje unieke en historische natuur, waar we je hieronder graag meer over vertellen. In totaal zijn we 9 km onderweg. Met een kleine pauze bij de Schaapskooi Epe of op een bankje, ben je zo’n 2 à 2,5 uur onderweg. Helaas kun je geen bordjes volgen. Je hebt dus een gedetailleerde routebeschrijving nodig. Die vind je hier.

Schaapskooi Ede

Veluwe – Nationaal Park in Nederland

De natuur in de Veluwe is erg divers. Toch wordt het natuurgebied in Gelderland voornamelijk gekenmerkt door stuwwallen. Deze zijn ruim 15.000 jaar geleden ontstaan. Het landijs uit de ijstijd schoof toentertijd de bovenlaag beetje bij beetje voor zich uit en vormde aan allebei de zijden zanderige stuwwallen. Hierdoor is het een heuvelrijk gebied geworden, dat later begroeide met bos. In de Middeleeuwen werd het bos klink gekapt, om plaats te maken voor intensieve landbouw. Zo ontstonden op bepaalde plekken flinke stuifduinen. De Renderklippen zijn van die stuifduinen.

Schaapskooi Ede

De Renderklippen en Schaapskooi Epe

Als je over de Renderklippen loopt, dan herken je duidelijk de duinen. Alleen zijn het tegenwoordig geen zandduinen meer. Ze zijn namelijk volledig begroeid met heide. Die heide is gevormd door mensen en wordt door diezelfde mensen ook in stand gehouden. Eind augustus, begin september staat de heide in bloei. Een prachtig gezicht! Maar ook tijdens de rest van het jaar, is dit een leuke plek om rond te lopen. Grote kans dat de schaapskudde van Schaapskooi Epe bij je in de buurt loopt. De bijbehorende herder staat altijd open voor een praatje en uitleg over het gebied. Spreek hem dus gerust even aan.

* Let op dat je deze parkeerplaats niet verwart met die van de Schaapskooi Epe. Ze zijn vlakbij elkaar, maar door op de verkeerde plek te parkeren, kun je niet beginnen aan de wandelroute, zoals we hem hier beschrijven.

Schaapskooi Ede

DagtochtEuropaNederlandTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.