De beste regenlaarzen om in te wandelen van 2024

door

Nederland is koning onder de vierseizoenen. Élk seizoen floreert zoals het seizoen hoort te zijn. Persoonlijk kan ik er ontzettend van genieten om in de herfst het bos in te gaan voor een goede wandeling. Bladeren in allerlei rood-, bruin- en geeltinten liggen als een kleurrijke deken op de grond, de paden zijn drassig en de kans is groot dat je lekker vies wordt van de natuurlijke elementen om je heen. In de winter kan het met snirt (snow en dirt) nog een tandje viezer zijn. Voor de één een reden om de wandeling nog even uit te stellen, voor mij een reden om juist te gaan. Want met de juiste kleding en schoenen blijf je zelf gewoon warm en (grotendeels) droog. Wil jij, net als ik, ook genieten van de verschillende seizoenen op z’n best? Dan heb ik een tip voor je: regenlaarzen.

Herfstwandeling in Travelin laarzen

Waarom wandelen in regenlaarzen?

Zelf kom ik van het platteland, dus regenlaarzen zijn geen onbekende in mijn outdoor ‘garderobe’. Even naar de stal of de wei is, is immers toch handiger als je schoeisel vies mag worden. Bovendien trek je ze snel aan en uit, waardoor je ze makkelijk afwisselt met je pantoffels voor binnen. Allemaal leuk en aardig, maar waarom zou je dan gaan wandelen in je regenlaarzen? Simpel: als je er een dag op buiten kunt werken op een boerderij, zonder koude of natte voeten te krijgen, waarom zouden ze dan niet ook ideaal zijn voor een goede wandeling? Dat is immers soms ook hard werken. Helemaal als de ondergrond net zo modderig en koud is als op de boerderij.

Voordelen van wandelen in regenlaarzen

Veel mensen denken dat regenlaarzen stug zijn en dat je er zweetvoeten in krijgt, omdat het materiaal niet ademt. Ik kan je vertellen: dan heb je de verkeerde regenlaarzen aan. Goede regenlaarzen zijn namelijk stevig én soepel. Ze zijn waterdicht én ademend. Verder zorgen ze voor een goede grip op een gladdere ondergrond. Ze kunnen tegen een stootje en bovendien houden ze je voeten goed droog. Helemaal doordat regenlaarzen vaak ook je onderbeen omsluiten, kun je gerust door diepe plassen lopen zonder natte sokken te krijgen. Last but not least; je bespaart je wandelschoenen een laag modder en daarmee jezelf een intensieve poetsbeurt van je schoenen achteraf.

In Travelin regenlaarzen door het bos lopen
Credits: Jelle van Brakel | young.yell

De beste regenlaarzen van dit moment

De top drie beste regenlaarzen ligt niet ver uit elkaar. De meeste regenlaarzen bieden een goede grip en zijn waterdicht. Het onderscheidende vermogen van een goede regenlaars zit voor mij in het materiaalgebruik, flexibiliteit in de schacht (ik heb brede kuiten) en het loopcomfort. De toppers zitten dicht bij elkaar qua beoordeling, alhoewel de Tretorn Nord 2.0 er eigenlijk gewoon met kop en schouders bovenuit steekt, want deze laars heeft het allemaal. Verder presteert de Travelin’ Dunas goed op pasvorm en grip, de Viking Matros verdient zijn strepen doordat hij van 100% natuurlijke materialen is gemaakt, de Decathlon rubberlaars heeft een verrassend ergonomische pasvorm en de Dunlop Snugboot Craftman is perfect voor de echt koude dagen.

  1. Tretorn Nord 2.0
  2. Travelin’ Dunas
  3. Viking Matros II
  4. Decathlon rubberlaarzen voor de jacht dames 520
  5. Dunlop Snugboot Craftsman
  6. Hunter Original Tall

#1 Tretorn Nord 2.0

Het Zweedse merk Tretorn bestaat uit ruim 100 jaar. In die tijd zijn de producten volop ontwikkeld, maar hun filosofie is altijd hetzelfde gebleven. De producten die ze maken, moeten bestand zijn tegen het Scandinavische weer en tegelijkertijd gebruikt kunnen worden in het dagelijks leven. Ze moeten zowel stijlvol zijn voor gebruik in de natuur als in de stad. Nou denk ik dat in Nederland niet veel mensen de Tretorn Nord 2.0 in de stad gebruiken, maar voor een goede boswandeling is het een echte aanrader. Zeker bij koudere temperaturen, want de regenlaars is gevoerd. Hij is gemaakt van PVC-vrij natuurrubber, waar wij extra blij van worden.

De laars is halfhoog en kun je met manchetten en een koord zelf verstellen naar jouw ideale pasvorm. Je hoeft niet bang te zijn dat deze regenlaars geen goede ondersteuning heeft, want hij is zowel bij de neus als de hiel extra versterkt en in de tussenzool zit een metalen spalk, die zorgt voor extra stabiliteit. De zool is stevig, met een goede grip. Sterker nog: op de hiel is extra profiel toegevoegd, waardoor je nog net een beetje extra grip hebt. Ook toegevoegd aan de hiel is een reflector, zodat je in het donker zichtbaarder bent.

#2 Travelin’ Dunas

Geschikt voor lange wandelingen: check. Gemaakt van natuurrubber: check. Breed genoeg voor mijn kuiten, plus het instoppen van mijn wandelbroek: check. Hiermee heeft de Travelin’ Dunas laars alle hokjes al aangevinkt die ik belangrijk vind aan een goede laars. Bonuspunten verdient deze regenlaars met het feit dat ze ook nog best goed ventileren en mijn voeten verrassend warm blijven. Doordat ze halfhoog zijn, lopen ze ook iets flexibeler dan de gemiddelde regenlaars. Bovendien is er een dames– en een herenvariant. Het is dus geen unisex-pasvorm, wat het loopcomfort ten goede komt.

Minpuntje van deze laars, is dat de voering van neopreen is gemaakt. De buitenkant is volledig natuurlijk. Het zou mooi zijn als de binnenkant dat dan ook is. Ander klein nadeel aan deze laarzen, is dat ze niet in halve maten komen. Doordat deze regenlaarzen redelijk ‘true size‘ vallen, is dat net jammer voor mijn voeten in maat 38,5. Ik adviseer in dat geval de maat naar boven af te ronden en een lekker dikke wandelsok aan te trekken.

Bonus: Je koopt de Travelin’ Dunas laarzen nu met een flinke korting via deze link:

Travelin regenlaarzen

#3 Viking Matros II

De Viking Matros II is eigenlijk gemaakt voor op het water, maar doet het ook goed op bospaden. De laars loopt namelijk gewoon erg lekker, doordat hij zo comfortabel zit. Deze, uiteraard, waterdichte regenlaars is stevig en toch flexibel, ook half hoog en geschikt voor zowel mannen als vrouwen. Viking is van oorsprong een Noors bedrijf en bestaat al ruim 100 jaar. Het mooie aan deze laarzen is dat ze volledig van natuurlijke materialen zijn gemaakt. Ze zijn dus pvc-vrij en zelfs 100% vegan.

Enige minpuntje aan deze laars, is dat de zool vrij plat is en het profiel aan de onderkant niet zo diep is, waardoor je ook iets minder grip hebt op bijvoorbeeld een modderige bosgrond. En ook bij Viking geen halve maten beschikbaar. In dit geval raad ik wederom aan om de maat naar boven af te ronden.

#4 Decathlon rubberlaarzen voor de jacht dames 520

Dat Decathlon goede producten maakt tegen een aantrekkelijke prijs, zagen we al eerder. Zo kun je bij Decathlon ook prima wandelschoenen voor dames kopen. Dat Decathlon ook goede regenlaarzen verkoopt, verbaast ons dus niet. Deze rubberlaarzen zijn eigenlijk ontwikkeld voor de jacht, maar ook prima te gebruiken voor een normale boswandeling. Juist omdat de laars is ontwikkeld voor de jacht, beschermt het rubber tegen krassen en uitstekende doorns, takken en andere scherpe punten in het bos. Bovendien is er natuurlijk ook goed gelet op grip, want ook tijdens de jacht moet je stevig op je voeten staan.

Bijzonder aan deze regenlaars is dat het een hoge schacht heeft, maar desondanks toch goed om mijn kuiten past. Het uitgangspunt bij de ontwikkeling van deze laars, was namelijk dat de ergonomische pasvorm aansluit bij de lichaamsbouw van de vrouw. En dan met name rondom de kuiten, wreef en enkels. Dit heeft Decathlon ingevuld met een makkelijk verstelbare plooi aan de zijkant. De schacht is aan de buitenkant gemaakt van 100% natuurlijk rubber, maar de behuizing en de binnenkant zijn helaas wel van kunststof gemaakt. Ze hebben er dan weer wel aan gedacht om het materiaal dusdanig in te zetten dat zweet goed wordt opgenomen, wat het comfort ten goede komt.

#5 Dunlop Snugboot Craftsman

Never change a winning team. Dunlop is waarschijnlijk een van de bekendste merken als het om laarzen gaat. Naast de klassiekers, heeft het merk ook een Snugboot-collectie. De Dunlop Snugboot Craftsman is de outdoor-regenlaars die je in vrijwel alle omstandigheden kan gebruiken. Dus ben je op zoek naar een goede, waterdichte regenlaars, met een comfortabel voetbed? Dan kunnen dit zomaar jouw nieuwe beste vrienden zijn.

#6 Hunter Original Tall Boot

Nog een klassieker die absoluut niet mag ontbreken in het beste regenlaarzen lijstje: de Hunter Original Tall. Deze regenlaars werd al in 1956 geïntroduceerd en is sindsdien alleen maar verbeterd. Deze regenlaarzen worden met de hand gemaakt en heeft de perfecte pasvorm voor iedere voet. Samengesteld uit 28 delen, een heerlijke polyester voering, anti-slip zool en gemaakt van natuurlijk rubber. Uiteraard is deze laars volledig waterdicht.

Zijn regenlaarzen duur?

Regenlaarzen komen in alle vormen, maten en materialen. En dus ook in verschillende varianten qua kwaliteit en prijs. Bij dit overzicht van beste regenlaarzen kijken we bewust niet naar prijs, omdat kwaliteit vraagt om de beste materialen, uitgebreide ontwikkelingstijd en vakmanschap. En dat kost geld. Het prijskaartje van de laars ontstaat niet voor niets. Toch hoeft een goede regenlaars niet duur te zijn. Vier van de vijf laarzen koop je onder de 100 euro en de goedkoopste heb je zelfs al voor minder dan 50 euro.

Wat is natuurrubber?

Hierboven noemden we regelmatig het woord natuurrubber. Nou denk je misschien ‘is rubber niet altijd natuurlijk?’ Nee, dat is het dus niet. Natuurrubber wordt gemaakt van latex, dat terug te leiden is naar het sap van de rubberboom, genaamd Hevea Brasiliensis. De melkachtig-witte vloeistof is een mengsel van rubberdeeltjes en eiwitten. Ongeveer een derde van die vloeistof bevat rubber. Dat wordt uiteindelijk bewerkt tot dunne plakken natuurrubber. Het is een beter en duurzamer materiaal dan synthetisch rubber, dat wordt gemaakt van fossiele brandstof.

Dunlop Blizzard regenlaarzen

Hoe maak je regenlaarzen schoon?

Wil je dat je regenlaarzen lang meegaan, maak ze dan ook regelmatig schoon. Was ze na gebruik met een doekje met schoon water. Dat is vaak al genoeg. Vermijd het gebruik van een schuurspons of harde borstel. Dat is echt niet nodig en kan de laarzen alleen maar beschadigen. Wil je de regenlaarzen een beetje extra schoon krijgen, gebruik er dan een pH-neutrale zeep bij. Maak ze daarna goed droog met een doek en plaats de laarzen niet te dicht bij een warmtebron. Zet ze rechtop, zodat de vouw geen barst maakt in het rubber.

AccessoiresGearReviewsTheHike.nlToplijsten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

5 reacties. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.