Moerputtenbrug - Foto: Jasper Loeffen

14x wandelen rondom Den Bosch: dit zijn de mooiste wandelingen

door

Wandelen rondom Den Bosch is prachtig en divers. En gelukkig kent deze Brabantse stad naast een bourgondisch hart ook fantastische wandelgebieden. Van de uiterwaarden bij de Maas tot de monumentale Moerputtenbrug en van zandverstuivingen tot prachtige bossen. Deze wandelingen rondom Den Bosch zijn allemaal relatief dichtbij het centrum, zodat je er in theorie vanuit de binnenstad naartoe kan wandelen. En mocht je nog een échte uitdaging zoeken, dan is de wandelroute rondom de Sint Jan echt iets voor jou.

Wandelen in de omgeving van Den Bosch

Het Noord-Brabantse land staat garant voor fantastische wandelingen. Natuurgebieden zoals de Loonse en Drunense Duinen, de Kempen, Kampina, Oisterwijkse Bossen en Vennen, de Biesbosch en de Maashorst zijn geen onbekenden voor de buitenliefhebbers. Toch zijn er in en rondom de Brabantse steden ook tal van prachtige wandelingen te vinden. Het handige aan wandelen in de buurt van de stad, is dat je er meestal eenvoudig kan komen, maar ook dat je na een volle dag werken nog even kan uitwaaien. Daarom hebben we voor de ‘s-Hertogenbosch-liefhebbers nu 14 keer wandelen rondom Den Bosch op een rij gezet.

Wandelen ín Den Bosch

Laten we de 14x wandelen rondom Den Bosch aftrappen met een stadswandeling ín Den Bosch. Met dit rondje van nog geen 15 kilometer doe je gegarandeerd de leukste stukken van de Bossche binnenstad aan. Daarnaast maak je kennis met het moderne Paleiskwartier en de hippe Tramkade. Proef ook heel even aan de prachtige wijk De Muntel en loop langs de vele grachten. Een rondje wandelen in Den Bosch pur sang.

De Sint Janskathedraal
Foto: Jasper Loeffen

Rondje Bossche Broek en Zuiderplas

Net buiten het centrum van ‘s-Hertogenbosch ligt het Bossche Broek en de Zuiderplas. Kenners weten dat dit dé plek is van Bosschenaren om even uit te waaien of een lekkere duik te maken in de zomer. Bij een rondje wandelen in Den Bosch, mag het zuiden eigenlijk niet ontbreken. Start bij het leuke hand-veerpontje bij restaurant Noble en breng een bezoekje aan de iconische Pettelaarse Schans.

Rondom de Sint Jan Bossche Broek
Foto: Jasper Loeffen

Sterrenbosch

Voor degene die ten zuiden van Den Bosch wil wandelen en een beetje de drukte wilt ontduiken, is het Sterrenbosch een mooi gebied. Pak vanaf station Den Bosch de bus of (OV)fiets naar het startpunt dat zich net iets ten zuiden van de Pettelaarse Schans bevindt. Vanaf daar loop je over het prachtige landgoed. Neem een kijkje aan de Dommel om de ronde vervolgens weer terug te maken. Uiteraard kan je de ronde nog een stukje langer of korter maken.

De Moerputten

De koning onder het wandelen in Den Bosch is toch wel de Moerputten. Waar vroeger een spoorlijn lag, is de brug over de Moerputten momenteel dé hotspot voor prachtige foto’s en heerlijke wandelingen. Maak een ronde over de Moerputtenbrug en de vele vlonderpaden over de moerassen. Vanaf station ‘s-Hertogenbosch is het ruim een half uur lopen naar de Moerputten. Je kunt ook de bus nemen naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Vanaf daar is het 10 minuten lopen. Een (OV)fiets naar het startpunt kan natuurlijk ook.

Wandelen rondom Den Bosch Moerputten

IJzeren Man in Vught

Het is niet echt wandelen in Den Bosch, maar in dit geval in de Gemeente Vught. De IJzeren Man is een absolute trekpleister voor zwem-, natuur- en wandelliefhebbers. Na een heerlijke wandeling kan je dus nog een heerlijke duik maken, óf een heerlijk afzakkertje nemen bij Beachclub IJM of Madame Zita. Er is een bushalte bij de IJzeren Man, dus deze plek is makkelijk te bereiken vanaf het station.

Buitenzwemmen rondom Den Bosch doe je bij de IJzeren man in Vught
Foto: Jasper Loeffen

Vughtse Heide

Vlakbij de IJzeren Man ligt de prachtige Vughtse Heide. Dit is een iets minder bekend en druk natuurgebied, met een indrukwekkende historie. Tijdens een prachtige wandeling kom je namelijk langs diverse lunetten en een Fusilladeplaats. Deze plaats met een gruwelijk verleden ligt vlakbij Kamp Vught, met een eveneens heftige historie. Ondanks dat, is het een prachtige plek voor een wandeling.

Hangbruggen bij Halder

Ten zuiden van ‘s-Hertogenbosch kan je prachtig wandelen bij Halder en Sint-Michielsgestel. Maak kennis met de Dommel en de Essche Stroom en de fantastische hangbruggen. Neem wel laarzen mee, want het kan er heel drassig zijn.

Wandelen Halder hangbruggen

De dijken rondom Den Dungen

Ten oosten van ‘s-Hertogenbosch ligt het prachtige plaatsje Den Dungen. Maak kennis met de mooiste boerderijen, lekkerste aardbeien, asperges én de wereldberoemde Dungense kip. Maar nog een prachtige reden om er naartoe te gaan, zijn de wandelmogelijkheden. Maak een ronde over de dijken rondom Den Dungen en struin langs de rivier de Aa. Neem je de bus of (OV)fiets vanaf het station, dan is de Majorca Bar een goed en gezellig start- en eindpunt van de route. De bushalte heet ‘Dungense Brug’.

Wandelen bij 's-Hertogenbosch bij de dijken rondom Den Dungen

Rondje Oosterplas

De meeste Bosschenaren kennen de Oosterplas. In de zomer is het een heerlijke plek voor een verkoelende duik. Maar uiteraard kan je er ook een mooie ronde omheen wandelen. Knoop er een paar stukken aan vast en maak kennis met de Zandvang en de Stenen Kamerplas. Loop vervolgens terug via de rivier de Aa.

IJzeren Vrouw en de Heinis

Wandelen in Den Bosch doe je bij de IJzeren Vrouw. Begin of sluit af met een drankje bij Café Herman of voor een taartje bij Bloem. Vervolgens maak je een mooie ronde om de IJzeren Vrouw. Lus er een stuk aan vast door de dijken van de Heinis te verkennen.

De Maas

Een van onze absolute toppers voor wandelen in of bij Den Bosch is de Maas. Ten noorden van Den Bosch, bij de wijk de Maaspoort, stroomt deze rivier. En de Maasuiterwaarden zijn uitermate geschikt voor lekker uitwaaien.

Maasuiterwaarden wandelen Den Bosch bij de Empelse Waard

De Groote Wielen Plas

Ten oosten van Den Bosch kan je wandelen aan de Groote Wielen Plas. Het meer aan de nieuwbouwwijk geeft je een mooie blik op de nieuwe wijk en de natuur. Uiteraard kan je jouw wandeling afsluiten met een duik in de plas zelf.

De Rosmalense Zandverstuiving

Ten oosten van Rosmalen ligt de Rosmalense Zandverstuiving. Een zeer divers gebied met een oud bos en – je raadt het niet – een zandverstuiving. Loop richting Nuland en maak een klimmetje via een hooggelegen akker.

De Berlicumse Wamberg

De Wamberg bij Berlicum moet absoluut op jouw lijstje voor wandelen rondom Den Bosch. Het lijkt wel een sprookjesbos met een kasteel, oude bomen en prachtige wateren. Maak een lekkere krul richting het Maximakanaal en geniet van diverse natuur.

Wandelen rondom 's-Hertogenbosch Wamberg Berlicum
DagtochtEuropaNederlandTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

2 reacties. Reactie plaatsen

 • Hallo,

  net als jullie houd ik van wandelen. Sinds enkele jaren werk ik mijn nieuwe wandelroute uit in een download versie, zodat ook anderen van de mooie route kunnen genieten. Ik houd ervan de geijkte paden te mijden. Misschien is een artikel of samenwerking leuk, bijvoorbeeld in de vorm van een linkje?

  zie http://www.mooieroutes.nl

  Dank je wel

  Gr J Boogaard

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.