Mysterieuze tochten door de Moerputten

door

De naam ‘De Moerputten’ zal niet bij iedereen een lampje doen branden. Waarschijnlijk ‘het Halve zolen lijntje’ al helemaal niet. Mocht je in de buurt van Den Bosch zijn, dan is het een aanrader om de Moerputten aan te doen.

De Moerputten

De Moerputten is een natuurgebied dat ten westen van Den Bosch ligt. Het is bijna 120 hectare groot en is onder beheer van Staatsbosbeheer. Kenmerkend aan de Moerputten zijn de moerassen, met daaroverheen de Moerputtenbrug. Deze brug is 585 meter lang en is tussen 1881 en 1887 gebouwd als spoorbrug. Tot 1972 was het onderdeel van de Langstraat spoorlijn en reden er treinen over tussen ‘s-Hertogenbosch (via Waalwijk) en Geertruidenberg / Lage Zwaluwe. Dit spoortraject werd gebouwd vanwege de schoenindustrie, vandaar de iconische naam ‘Halve Zolenlijntje’. Na een restauratie van enkele jaren is in 2011 de brug opengesteld van wandelaars en fietsers, met een prachtig uitzicht over het moeras en het natuurgebied.

Natura 2000

De Moerputten is een van de nog weinig overgebleven laagveenmoeras gebieden. Daardoor staat het ook op de Natura 2000 lijst. Mocht je niet bekend zijn met de Natura 2000 lijst, het is een lijst met beschermde natuurgebieden in de Europese Unie. De gebieden die hierop staan worden beschermd voor het behoud en / of herstel van de biodiversiteit. Kortom, in de Moerputten vind je een groot scala aan flora en fauna.

Flora en fauna

Mocht je een wandeling door dit prachtige natuurgebied maken, dan kan je een grote diversiteit aan flora en fauna tegenkomen. Zo zijn er verschillende soorten ’terreintypen’; blauwgraslanden, moerassen, open wateren, rietvelden, hooilanden en wilgenstruwelen. Daarnaast kan je zomaar een ree, een vos of de uiterst zeldzame pimpernelblauwtje (vlinder) tegenkomen. Ook de vogelaar is hier aan het juiste adres met de zeldzame zomertaling, blauwborst en waterral.

Wandelroutes in de moerputten

Het natuurgebied nabij Den Bosch leent zich uitstekend voor een wandeling. Staatsbosbeheer heeft er twee uitgestippeld. Maak ook zeker eens dezelfde wandeling in een ander seizoen, de mistige herfst maakt de Moerputten erg mysterieus.

RouteAantal kilometerKleur routeOmschrijving
Halve Zolenpad1,6BlauwKorte wandeling over het spoorpad en langs de moerassen
Bruggenroute5GeelWandeling over de spoorbrug en door het moerasgebied.

*De rode route is de Gementroute. Deze bestaat inmiddels niet meer.

DagtochtEuropaTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.