De mooiste zonsopkomst? Die vind je bij de Voorste Goorven van de Oisterwijkse bossen en vennen

door

Wie staart er nu niet graag naar een prachtige zonsopkomst? In het hart van Brabant liggen de Oisterwijkse bossen en vennen. Één van de 38 Brabantse natuurgebieden van Natuurmonumenten. En misschien wel een van de mooiste, mét een hele goede ligging tussen ‘s-Hertogenbosch, Eindhoven en Tilburg in. Mede dankzij de mooie vennen, heides en bossen zijn de Oisterwijkse bossen en vennen de ideale plek voor een mooie wandeling en het bekijken van een prachtige zonsopkomst of -ondergang.

Oisterwijkse bossen en vennen Voorste Goorven zonsopkomst

Het natuurgebied de Oisterwijkse bossen en vennen

De Oisterwijkse bossen en vennen is een van de meest populaire wandelgebieden van heel Brabant. Dit is mede dankzij de centrale ligging van het natuurgebied. Begrijpelijk ook, want het is een groot gebied met een zeer divers landschap. Mocht je nu elk uithoekje van de Oisterwijkse bossen en vennen hebben gezien, dan kan je naar het aangrenzende Natuurmonumenten gebied Kampina. Maar dankzij het afwisselende gebied rondom Oisterwijk raak je er niet zomaar op uitgekeken.

Bossen, vennen en heidevelden

De Oisterwijkse bossen en vennen leent zich perfect voor verschillende wandelingen in het gebied, waarin elke wandeling weer toffe andere dingen laat zien. Voor de perfecte zonsopkomst in de Oisterwijkse bossen en vennen raden we je aan om naar de Voorste Goorven te gaan. Je kan hier heel dichtbij jouw auto parkeren en na de opkomst van de zon mooi de Goorven wandelroute doen. Of een langere route indien je daar meer zin in hebt.

De perfecte zonsopkomst heb je bij het Voorste Goorven

Het Voorste Goorven is misschien wel de meest gefotografeerde zonsopkomst locatie in Noord-Brabant. En terecht, want de setting is magisch. Als je het treft is het rustig, heb je nog wat mysterieuze mist over de vennen en geeft de zon je een prachtige gouden gloed. Het is een prachtig natuurverschijnsel, maar wel voor de vroege vogels. Begin je ochtendroutine dus iets vroeger en maak een morning walk.

Goorven wandelroute geeft een mooie sneak preview van het gebied

De Goorven wandelroute is maar een ruime 4 kilometer lang en is een heel rondje rondom het Voorste Goorven. Als je dus in de avond gaat, kan je hier ook een perfecte zonsondergang bekijken. Het Voorste Goorven in de Oisterwijkse bossen en vennen is een groot flora en fauna feest om langs te lopen. Groepen eenden, ganzen en andere vogels hebben er allemaal een eigen plekje. Combineer dat met een afwisselend bosgebied met mysterieuze vennen en her en der wat heide. Gelukkig zijn er veel bankjes, zodat je van elk moment goed kan genieten.

Hoe zijn de Oisterwijkse vennen ontstaan?

De meeste vennen zijn heel lang geleden ontstaan. Tijdens de laatste ijstijd werd het zand tot een soort van duinen geblazen en ontstonden er vennen door regenwater. De Oisterwijkse vennen hebben de namen te danken aan een bepaalde eerdere functie of aan bepaalde families. Al is de Voorste Goorven ‘gewoon’ de voorste. Maar daarnaast heb je de Brouwkuip en het Brandven. In de Brouwkuip werden de kuipen van bierbrouwers gewassen en uit het Brandven kwam het bluswater van de brandweer. Prachtige verhalen en stukjes natuur is er dus te ontdekken.

Bezoekerscentrum Oisterwijk

Wil je graag een bezoekje brengen aan de Oisterwijkse bossen en vennen, maar weet je niet waar te beginnen? Dan is het Bezoekerscentrum Oisterwijk een perfect startpunt voor jouw avontuur door het natuurgebied. Vanuit daar zijn er tal van fiets- en wandelroutes, maar je kan er ook heerlijk op een terras zitten bij Groot Speijck of met de boswachter mee op avontuur.

DagtochtEuropaNederlandTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.