Photo by Frederik Löwer on Unsplash

Dé redenen waarom ’s ochtends wandelen goed voor je is!

door

Wandelen is op dit moment populairder dan ooit. Kan ook bijna niet anders, want het is een heerlijke workout en geeft je lekker wat extra headspace. De meeste mensen doen dit overdag of in de avond. Maar waarom wandelen er eigenlijk maar zo weinig in ochtend? Wij geven je redenen waarom juist in de ochtend wandelen goed voor je is en waarom je het eigenlijk morgenochtend al wilt proberen!

Waarom in de ochtend wandelen goed voor je is

Good morning sunshine, rise and shine! Wandelen in de vroege morgen. Je hoort niet veel mensen die dit doen. Vaak is de moeite met het vroege opstaan de grootste reden hiervan. Wat als je die reden afweegt tegen de vele goede voordelen, wie weet is het helemaal niet erg om vroeg op te staan.

De natuur in volle rust

In de ochtend ben jij niet de enige die ontwaakt. Ook de natuur is bezig met zich klaar te maken voor de dag. De mist die nog boven het landschap hangt en de wind die zachtjes door de bomen waait. Op dit moment van de dag is de natuur een oase van rust en schoonheid, iets om heerlijk van te genieten op dit tijdstip. Neem vooral de tijd om er ook écht even van te genieten, de rust kan zo voorbij zijn. Door met een ontspannen gevoel de dag te beginnen, heb je gelijk een voorsprong op de rest van de dag.

waarom wandelen goed voor je is natuur en bomen
Photo by Simon Berger on Unsplash

Het stimuleert je creativiteit

Omdat het in de ochtend zo rustig is, heb je even de tijd op de dag door te nemen. Alles even op zijn plek zetten, zodat je hoofd is opgeruimd voordat je begint met de rest van de dag. Dit helpt vervolgens ook weer voor je creativiteit. Door de rust en kalmte van de ochtend, krijg je de ruimte om over dingen na te denken. Je creativiteit krijgt in deze ruimte de vrije loop. Vergeet niet, dat mocht je tot een master-idee komen, dit op te schrijven!

Door een ochtendwandeling ga je beter slapen

Huh, maar je staat toch net op? Doordat je in de ochtend gaat wandelen, laat je aan je lichaam zien: Het is ochtend. Je lichaam herkent dit en weet dat het moet gaan werken. Dat werkt zo: Je lichaam maakt een slaaphormoon (melatonine) aan als het donker begint te worden en gaat hier de hele nacht mee door. Zodra het licht wordt, begint je lichaam met het aanmaken van het waakhormoon (cortisol). Je lichaam regelt dus zelf een gezond slaap- en waakritme. Hierbij spelen je ogen een belangrijke rol. Er komt dus voor je lichaam een duidelijk ritme en signaal wanneer het waakhormonen of slaaphormonen aan moet maken.

Wandelen goed voor je ochtend wandelen
Photo by Kiki Siepel on Unsplash

Helemaal fris en fruitig

Door in de ochtend te gaan wandelen, begin je de dag letterlijk fris en fruitig. In ieder geval lichamelijk dan. Doordat je met wandelen de bloedsomloop stimuleert komt er meer zuurstof binnen. Deze zuurstof helpt weer om de afvalstoffen van de nacht sneller kwijt te raken. Hoe dit kan? Nadat wij mensen zijn opgestaan, rekken wij ons uit. Met dat uitrekken stimuleren wij de bloedsomloop om de afvalstoffen sneller op te ruimen. Door te gaan wandelen, doe je nog een stapje extra (letterlijk) om dit proces te versnellen.

Fit én wakker, daarom is wandelen goed voor je

Wandelen is sowieso een goed plan. Door te gaan wandelen zorg je voor een positief effect op bijvoorbeeld je hart, de bloedvaten, de bloedsuikerspiegel, de bloeddruk, de spieren en gewrichten, gewicht, mindset en, zoals hierboven genoemd, je slaapritme. Door dit te combineren door te wandelen in de ochtend, voel je jezelf ook wakkerder. Door de frisse lucht die je inademt krijg je zelf ook een wakkerder gevoel. Een soort fijne, koude douche dus. Wanneer je thuiskomt ben je fris en fruitig en heb je toch mooi al veel stappen gezet volgens je smartwatch of stappenteller.

Leuk weetje: Bij bewegen (dus ook bij wandelen) komt er endorfine vrij. Dit is een stofje dat je gelukkig laat voelen. En waarom niet met dat gevoel de dag opstarten?

Het levert hele mooie plaatjes op

Als je vroeg genoeg vertrekt, krijg je de zonsopkomst nog mee. Dit is altijd een heel speciaal moment. Even helemaal niks, maar gewoon naar de zon kijken die opkomt. En dat moment mag natuurlijk vastgelegd worden!

In de ochtend wandelen is dus niet alleen lichamelijk goed voor je, ook mentaal heeft het grote voordelen. Heb je een ochtendwandeling gemaakt? Wij zijn heel benieuwd bij welke redenen jij het meeste baat hebt! Check hier de mooiste wandelingen.

Liever toch thuis sporten?

Zie je een half uurtje in de ochtend wandelen toch niet zitten, dan kan je uiteraard ook een mooie ander ochtendritueel thuis maken. Ga bijvoorbeeld tien minuten mediteren, werken aan jouw push-ups, koud douchen of begin met trainen met fitness elastieken.

GezondheidTheHike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.