Dit zijn de 9 mooiste wandelingen van de Kampina

door

De natuur in Noord-Brabant is ontzettend mooi en divers. Kampina is daar wederom een prachtig voorbeeld van. Door het afwisselende landschap in dit natuurgebied raak je niet uitgekeken. Daarbij vind je in het natuurgebied op verschillende plekken uitzichtpunten waar je kan genieten van het mooie uitzicht over de vennen, graslanden, beken en/of heide.

Verrassend Kampina

Als gevolg van de afwisselende landschappen komen er veel verschillende soorten dieren. Denk hierbij aan bevers, boommarters, IJslandse paarden, ijsvogels, koeien, lepelaars en reeën. Daarbij zorgen de dieren voor een bijzonder rijke flora en fauna, waardoor dit gebied in de lente mooi in staat en in de nazomer kan je genieten van een prachtige paarsachtige heide. Om deze rede is Kampina één van de meest waardevolle heidegebieden van Nederland.

Kampina-5

9 keer zoveel plezier in Kampina

In de Kampina kan je onwijs veel mooie wandelingen maken. Loop het gebied spontaan binnen en maak een rondje of plan een knooppunt wandeling. Als je besluit om voor het tweede te gaan hebben we hier een aantal leuke suggesties. De routes hebben we voor je opgesomd op volgorde van afstand:

2.7 km drempelvrij op pad
Deze ronde over de Kampina geeft je op een eenvoudige manier een goede indruk van het natuurgebied, omdat je over paden (zonder drempels) een rondje langs het bos, heide en vennen loopt. Bovendien is de route is rolstoelvriendelijk!

Oisterwijkse bossen en vennen Voorste Goorven heide

4.4 km wandelen
Wandelroute Kerkpad, bij Boxtel.
Deze wandelroute loopt door een oude naaldboomplantage. Met een beetje geluk kan je bevers en/of ijsvogels spotten langs rivier de Beerze. Houd daarnaast tijdens het wandelen de bruine pijltjes in de gaten of gebruik de app Natuur Routes of jezelf te navigeren.

4.8 km wandelen
Wandelroute Belversven, bij Oisterwijk.
Dit is een prachtige bosroute. Daarnaast je loopt ook langs de Rosep en het Belversven. Deze route wordt aangegeven door middel van rode pijlen.

Meer dan 5 km wandelen

6.4 km wandelen
Wandelroute Logtsevelden langs de buitenste randen van de Kampina.
Ontdek het gevarieerde landschap door middel van een wandeling over velden en geniet van het gevarieerde landschap. Deze route wordt aangegeven met gele pijlen.

6.7 km wandelen
Wandelroute de Huisvennen, dicht bij Boxtel.
Geniet tijdens deze wandeling van prachtige uitzichten en heidevelden met verschillende vennen. Vogels kom je in grote getallen tegen en als het meezit spot je ook een ree. Deze route wordt aangegeven door middel van witte.

7 km wandelen
Wandelroute Dal van de Beerze.
Een schitterende wandeling langs de beek Beerze.

8.2 km wandelen
Wandelroute Cultuurhistorisch Banisveld, bij Boxtel.
Hier wandel je door een mooi gebied wat een stuk rustiger is. Daarnaast is dit het enige gebied in de Kampina waar cultuur en natuur elkaar vinden. Echter, deze route is niet geschikt voor rolstoel, kinderwagen en scootmobiel.

8.7 km wandelen
Wandelroute Smalwater, vlak bij Boxtel.
Ga van de gebaande paden en maakt kennis met de natuur langs de beekjes, in het bos en de op de heide. Als je van plan bent om deze wandeling te maken raden we je aan om een lange broek te dragen, omdat er veel brandnetels en andere wilde begroeiing langs de beek groeit.

Meer dan 10 km wandelen

16 km wandelen
NS-wandeling Kampina en Oisterwijkse Bossen.
Een prachtige, maar redelijk intensieve wandeling van station Boxtel naar Oisterwijk (of andersom). Hier maak je kennis met alle aspecten van het Brabantse natuurgebied en van de Oisterwijkse bossen. Een absolute aanrader!

DagtochtEuropaNederlandTheHike.nlToplijstenWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.