De Huisvennenroute laat de mooiste kant van Kampina zien

door


In het hart van Noord-Brabant vinden we het ruim 1200 hectare grote natuurgebied Kampina. Om precies te zijn, ligt het gebied tussen de Oisterwijkse Bossen en Vennen en Boxtel in. Dankzij de centrale ligging is Kampina een van de favoriete natuurgebieden van de Brabanders. En een bijkomend voordeel is dat je niet per se met de auto naar het gebied hoeft te rijden. Je kan bijvoorbeeld ook de trein naar Boxtel nemen om een rondje Kampina te doen, of om via Kampina en de Oisterwijkse Bossen en Vennen naar station Oisterwijk te lopen. We gingen op ontdekking langs De Huisvennenroute.

De Huisvennenroute Kampina toegangsbord

De Huisvennenroute in natuugebied Kampina

Kampina staat bekend om de diversiteit tussen bossen, heide en vennen. En om dat goed te ontdekken biedt De Huisvennenroute een erg mooie sneak preview van wat het gehele natuurgebied te bieden heeft. De route is ongeveer 6,5 kilometer lang en is daardoor ook goed geschikt voor een korte trailrun. Overigens is deze trail zo goed aangegeven en bijgehouden, dat De Huisvennenroute enkele jaren geleden werd verkozen tot dé beste toegankelijke wandelroute van Nederland.

Elke bocht staat voor verrassingen tijdens De Huisvennenroute

Dat De Huisvennenroute een echte sneak preview geeft van de gehele Kampina wordt direct bevestigd tijdens een wandeling. Bij werkelijk elke bocht krijg je een beloning met een mooi vergezicht of een totaal ander landschap. Gelukkig kan je op diverse punten prima stoppen bij een bankje, om de natuur lekker op je te laten inwerken. Of juist om dieren te spotten. De Huisvennenroute staat namelijk bekend als het toevluchtsoord van herten, reeën en diverse vogels.

De meest toegankelijke wandeling in Kampina

De Huisvennenroute is mede dankzij de relatief korte afstand en het perfecte onderhoud een erg mooie en toegankelijke route. Een routekaart heb je niet nodig, want zolang je de witte pijlen goed volgt, maak je vanzelf een rondje. Verdwalen zit er dus absoluut niet in. Doorgewinterde hikers kunnen er een los aanpast knopen, maar beginnende wandelaars zullen hier helemaal van genieten. Parkeer jouw auto bij de parkeerplaats Huisvennen – Roond en loop binnen iets meer dan een uur een heerlijke wandeling.

Beste tijd van het jaar

Kampina en daarmee dus ook De Huisvennenroute is het gehele jaar een spektakel om te bezoeken. In september staat de heide prachtig in bloei, terwijl in de zomer juist de blauwe bosbessen te vinden zijn. Vogelspotters halen in november het hart op, want dan trekken de kraanvogels massaal door het natuurgebied.

De Huisvennenroute Kampina bankje

DagtochtEuropaNederlandTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.