De mooiste wandeling van Den Bosch vind je aan de Maas bij de Empelse Waard

door

Ondertussen hebben we al veel landen, streken en paden bezocht. En élke hike of outdooractiviteit heeft zijn eigen verhaal of iets bijzonders. Zo ook de Empelse Waard bij onze hometown ‘s-Hertogenbosch. Stiekem is het mijn lievelingsplek waar ik dan ook met enige regelmaat te vinden ben. Even uitwaaien aan de stranden en de Maasuiterwaarden en misschien wel even een duik in de Maas nemen als de temperaturen het toelaten.

Maasuiterwaarden wandelen Den Bosch bij de Empelse Waard Natuurmonumenten

De Empelse Waard bij Den Bosch lenen zich voor een mooie wandeling

Zoals gezegd is de Empelse Waard een van mijn lievelingsplekken in Nederland. Deze Maasuiterwaarden hebben eigenlijk alles voor me. Het wijdse uitzicht wat ik soms mis als ik niet in de bergen ben, worden hier rijkelijk beloond. Zo ver je kan kijken slingert de Maas bij je vandaan. En dat geeft een heerlijk rustgevend gevoel. Af en toe komt er een boot voorbij varen, waarna je de golfslag even meepakt aan de strandjes.

Empelse Waard, Koornwaard of Maasuiterwaarden

De Maasuiterwaarden bij Den Bosch zijn onder beheer van Natuurmonumenten en dat betekent dat het goed onderhouden wordt en iets bijzonders moet zijn. De Oisterwijkse Bossen en Vennen en Kampina vallen bijvoorbeeld ook onder het beheer van Natuurmonumenten. Voor een wandeling bij Den Bosch kan je naar de twee ‘verschillende’ Maasuiterwaarden, maar je kan de twee gebieden ook in één wandeling prima aftikken. Het gebied bij de wijk Maaspoort heet de Empelse Waard en het gebied bij Empel – verwarrend – heet de Koornwaard. Samen heten ze de Maasuiterwaarden bij Den Bosch. Of zoals ik het gewoon noem; de Maas.

De Koornwaard bij Empel

De Koornwaard is te vinden aan de rechterzijde van de A2 en ligt tegen Empel aan. Volgens Natuurmonumenten is het een van de meest plantenrijke uiterwaarden die Natuurmonumenten beheert aan de Maas. Wat ons betreft is het een feest in élk seizoen om vlakbij Den Bosch een wandeling te maken bij De Koornwaard. In de lente staat het koolzaad prachtig in bloei, terwijl je in de zomer lekker een frisse duik kan maken in de Maas. Eveneens zie je de waterstand van de Maas ontzettend variëren én kan je zomaar een bever, haas of vos spotten.

De Empelse Waard bij de Maaspoort

De Empelse Waard ligt aan de linkerzijde van de A2 en daarmee tegen de Bossche woonwijk Maaspoort. De Maaspoort is een wijk waar enkele tienduizenden inwoners wonen. En dat is een groot contrast met de rust die er bij de Maasuiterwaarden heerst. Niet gek ook dat de inwoners uit Den Bosch graag voor een wandeling naar de Empelse Waard gaan. De Empelse Waard is iets avontuurlijker dan De Koornwaard. Waar je bij De Koornwaard gaat voor uitgestrekte vergezichten en minder begroeiing, zie je bij de Empelse Waard vennen, begroeiing en andere kruipdoor-sluipdoor routes. Ga daarom ook zeker over de rotsen heen en maak er een mini avontuur van.

Wandelen bij Den Bosch aan de Maas

Echte uitgezette wandelroutes vind je niet aan de Maas bij Den Bosch. Maar dat is gelukkig ook niet nodig. Er zijn verschillende opties die je kan doen. Zo kan je jouw auto parkeren bij Café De Lachende Vis en kan je kiezen welke kant je op gaat. Loop bijvoorbeeld eerst links door Oud-Empel en vervolgens over de dijk tot aan het spoor. Vanaf daar loop je richting de maas, door De Empelse Waard. Vervolgens kan je onder de snelweg A2 doorlopen om kennis te maken met De Koornwaard.

Fietsen langs de Maasuiterwaarden

Naast een wandeling bij de Maasuiterwaarden bij Den Bosch, kan je het natuurlijk ook op de fiets doen. Je komt dan niet zo dicht bij de Maas en het natuurgebied, maar je maakt wel een hele lekkere fietstocht over de dijken. Het rondje van ongeveer 30 kilometer tussen Gelderland en Brabant vind je op de website van Natuurmonumenten.

Maasuiterwaarden wandelen Den Bosch bij de Empelse Waard
DagtochtEuropaNederlandTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.