Rotsen | Wandeltechnieken in de bergen #2

door
Wandelen in de bergen is heel anders bij ons in Nederland. Je bent veel meer aan het stijgen en dalen en gebruikt daarmee andere spieren en wandeltechnieken. Dit is zeker te zien aan je hoge hartslag op je stappenteller. In deze serie leggen we je uit waar je op moet letten tijdens het wandelen in de bergen. Deze keer: Rotsen.

Hiken over rotsen en puinhellingen

Tijdens het wandelen in de bergen kun je allerlei soorten terrein tegenkomen. Zo loop je het ene moment op een zandpad en het volgende moment moet je bijna klimmen over rotsen. Zodoende heb je verschillende wandeltechnieken nodig om jouw hike of die van jouw groep veilig te volbrengen. Deze keer hebben we het over wandeltechnieken over rotsen en puinhellingen die je niet onbekend zullen voorkomen als je vaker in de bergen aan het hiken bent.

Wandeltechnieken Rotsen en Puin - 3

Blokken en puinhellingen

Bij het hiken over losse stenen en puin is het erg belangrijk om goed je aandacht erbij te houden, zeker wanneer er geen duidelijk pad meer is. Het stijgen en dalen over blokken en puin vraagt veel concentratie doordat het terrein waarop je je begeeft onvoorspelbaar kan reageren. Kies daarom voor de grotere stenen, deze liggen het stevigst en glijden minder vaak onvoorspelbaar weg. Bij het stijgen is het verstandig om treden te schoppen in het puin. Zo creëer je als het ware een trap voor jezelf. Daarbij moet je rekening houden met je tochtgenoten, zodat zij niet onverwachts stenen moeten ontwijken. Loop daarom nooit direct achter elkaar maar schuin, zo is de kans op letsel aanzienlijk kleiner.

Tijdens het dalen van een puinhelling met fijne stenen gebruik je je hakken als een soort ankers. Hierdoor kun je gecontroleerd afdalen en ben je snel beneden. Hou daarbij je zwaartepunt goed naar voren zodat je niet achterover valt.

Let echter bij grof puin extra goed op. Grote blokken kunnen gaan schuiven waardoor er zich gevaarlijke situaties voor kunnen doen. Zorg daarom je je volgende stap al hebt bedacht voordat je deze zet. Hierbij stel je je balans op de proef, maar zoals ze vaker zeggen: oefening baart kunst!

In onderstaande video legt Martijn Schell je meer uit over wandeltechnieken over rotsen en puin.

Rotsen

Het lopen over gladde rotsplaten is soms lastig, maar je zult je verbazen hoeveel grip je hebt als je je lichaam goed boven je voeten houdt. Zet daarbij je voeten goed plat neer om het volledige oppervlak je van zool te benutten.

Is een rotsblok te steil om er rechtop overheen te lopen, dan gebruik je je handen voor evenwicht. De kracht komt hierbij uit je benen om je lichaam omhoog te brengen. Daal je af dan zul je nog dieper door je benen moet zakken dan bij het afdalen van een ‘normaal pad’, om je voeten goed plaat neer te kunnen zetten. Zo maak je optimaal gebruik van je schoenen.

Wandeltechnieken Rotsen en Puin - 3

Soms komt het in alpine gebied voor dat hellingen te steil zijn om recht te bedwingen. Daarbij kies je voor een slalom waarbij je partner(s) schuin achter je blijven. Zo verminder je de kans op letsel door vallend puin.

Houdt bij het plannen van je tocht over rotsen rekening met jouw vaardigheden en wandeltechnieken en die van je tochtgenoten. Hiervoor kun je de Tochtenwiki van de NKBV gebruiken. Zo weet je zeker dat je geniet van je tocht, zonder dat je moet omkeren, omdat het niveau voor iemand te hoog gegrepen is. De NKBV maakt over deze onderwerpen informatieve video’s waarin berggids Martijn Schell je alles uitlegt over de verschillende wandeltechnieken.

Op de site van NKBV (de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging) vind je alle bergwandeltechnieken en informatie om goed voorbereid te bergwandelen. Bekijk hier nog meer technieken.
BergenEuropaGezondheidTheHike.nlVeiligheid

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.