De basis | Wandeltechnieken in de bergen #1

door
Wandelen in de bergen is heel anders bij ons in Nederland. Je bent veel meer aan het stijgen en dalen en gebruikt daarmee andere spieren en wandeltechnieken. In deze serie leggen we je uit waar je op moet letten tijdens het wandelen in de bergen. Deze keer: de basis.

Wandeltechnieken in de bergen: de basis

Tijdens een bergwandeling verandert het terrein en de helling vaak. Voor ieder soort terrein moet je weer letten op andere aspecten. Het wandelen in de bergen vraagt dat ook vaak focus en concentratievermogen, we brengen daarom verschillende wandeltechnieken aan bod.

GR 738 wandeltechnieken

Wandeltechnieken beginnen bij het ritme

Om in de bergen niet al je kruid te verschieten in de eerste kilometers, is het belangrijk om in het juiste ritme te komen. Door rustig van start te gaan en jezelf te dwingen om die rust te bewaren kom je in een tempo terecht wat je de gehele route vol kunt houden. Je wilt niet te snel naar boven lopen om vervolgens veel moeite te hebben bij de afdaling. Of andersom.

Dit tempo wat we de hele dag vol kunnen houden noemen we dieselen. Hierdoor loop je een geslaagde bergwandeling, je wilt tijdens de wandeling of hike genieten van de omgeving. Dit is tenslotte waarom je in de bergen bent. Een goed ritme is dus erg belangrijk.

Afstanden

In veel landen zoals Zwitserland staan niet de kilometers maar de looptijden op te borden. Deze zijn gebaseerd op een stijging van 300 hoogtemeters per uur en voor het afdalen 500 meter per uur. En bij een volledig vlakke ondergrond moet je rekening houden met een afstand van 4000 meter per uur. Deze tijden zijn gemiddeld. Heb je een zware rugzak of weinig ervaring, dan kan het zijn dat je deze tijden helemaal niet haalt, maar dat geeft niet. Zolang je maar rekening houdt met jouw looptempo tijdens het plannen van een tocht.

GR 738

Bepakking

Of je nou dagtochten doet of een tocht van meerdere dagen. Er zijn een aantal spullen die je sowieso in je rugzak meeneemt. Het belangrijkste is water, makkelijk verteerbaar voedsel en een EHBO set. Maar er zijn nog meer spullen die je meeneemt. Die paklijst check je hier!

Verschillend terrein

Het is misschien een inkopper, maar de basis van een goede bergwandeling is je techniek. Wij als Nederlanders hebben nou eenmaal niet zoveel bergen om ons heen en we hebben dit als kind niet geleerd. Daarom is het goed om je te verdiepen in de basistechnieken van het bergwandelingen. De verschillende terreinen gaan we in de serie ‘Wandeltechnieken in de bergen’ allemaal voorbij laten komen!

Op de site van NKBV (de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging) vind je alle bergwandeltechnieken en informatie om goed voorbereid te bergwandelen. Bekijk hier nog meer technieken.

Wandeltechnieken

GezondheidTheHike.nlVeiligheid

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.