Het Brabantse land zit vol met prachtige natuurgebieden en is daarom een mooie uitvalsbasis voor bijvoorbeeld hikes, mountainbike trails of paardrijden. Zo zijn de Biesbos, Loonse- en Drunense Duinen, Oisterwijkse Bossen en Vennen en Kampina maar een kleine greep uit het zeer variërende natuurgebieden aanbod van Noord-Brabant. En deze keer maken we kennis met een iets meer oostelijk gelegen gebied, genaamd de Maashorst. Dat doen we natuurlijk niet zomaar, maar we lopen het boswachterspad Kanonsbergroute. Volgens kenners dé mooiste wandelroute van de Maashorst.
Een diversiteit aan landschappen in de Maashorst
Voor de niet-kenners van de Maashorst, even een korte introductie. De Maashorst is een ruim 560 hectare groot natuurgebied dat ligt tussen grofweg ‘s-Hertogenbosch, Nijmegen en Helmond. Iets preciezer nog; het ligt ter hoogte van Oss, Nistelrode en Uden. Net zoals bijvoorbeeld Kampina heeft de Maashorst een erg gevarieerd natuurgebied. Zo zien we her en der wat vennen, heidevelden, duinen en bossen. Wat wel uniek is aan de Maashorst is dat er ook landbouwgebied in ligt. Een paar mooie akkers en graslanden is dus een verrassende afwisseling in het landschap.
De mooiste wandelroute van de Maashorst
Al zoekende naar wat mooie wandelingen in het gebied, kom je al vrij snel op het boswachterspad Kanonsbergroute. Volgens Staatsbosbeheer en andere kenners is dit dé mooiste wandelroute van de Maashorst. Een ruim 8 kilometer lange wandeling leid je langs de diversiteit van het gebied. Werkelijk niets wordt overgeslagen en zo wandel je het ene moment door een bos en het andere moment over heide- en grasvelden en duinen. Daarnaast kom je zo oog-in-oog te staan met de bijzondere exmoorpony’s en taurossen. Indien je jouw trouwe viervoeter meeneemt, moet die op sommige stukken sowieso aan de lijn.
Het boswachterspad Kanonsbergroute
What’s in the name. Als een wandelroute de naam boswachterspad krijgt, moet dat wel een prachtige route zijn. Want als de boswachter hem zelfs loopt. Dus parkeer jouw auto op de parkeerplaats in Nistelrode aan de Schaijksedreef. Vervolgens kan je op het informatiebord iets meer lezen over het gebied en de route. De route zelf wordt super aangegeven door middel van een gele route en daarmee ook gele bewegwijzering. Je loopt overigens ook een stuk over geasfalteerde en gedeelde fietspaden. Dat maakt het soms iets minder spannend, maar wel toegankelijker voor mensen die wat minder goed te been zijn.
Andere wandelroutes in de Maashorst
Uiteraard zijn er tal van andere uitgestippelde wandelroutes in de Maashorst. Zo zijn er bijvoorbeeld de korte wandelingen van 2 en 4 kilometer op het Bernhovenpad. Of je verkent de iets langere wandelroutes over de Bedafse Bergen of een rondje om de Herperduin. Andere bekende routes zijn de Berg en Breukroute, Doden en Godenroute en de Struinroute Keent, maar natuurlijk mag je ook gewoon lekker zelf jouw eigen route bepalen in het natuurgebied. Daarnaast zijn er ook hondenlosloopgebieden in de Maashorst.
De beste tijd van het jaar
Wandelen in de Maashorst kan natuurlijk het hele jaar door, maar er zijn enkele maanden die extra speciaal zijn. Zo is het voor- en najaar er prachtig. In het voorjaar staan de meidoornstruiken in bloei en is het natuurlijk het broedseizoen. Een schouwspel aan vogels, geluiden en kleuren. Maar uiteraard is ook het najaar met de heide die in bloei staat erg mooi.
Flora en fauna in de Maashorst
In de Maashorst kom je naast mooie heidevelden, meidoornstruiken, taurossen en exmoorpony’s nog een zeer divers aantal andere flora en fauna tegen. Liefhebbers halen hun hart op bij het kunnen spotten van de roodborsttapuit, wespendief, nachtzwaluw, boomvalk, libelle, rugstreeppad, heikikker, das, havik, boomleeuwerik, geelgors en de ransuil.
2 reacties. Reactie plaatsen
benieuwd naar de Kanonsbergroute in Maashorst eind april eerstkomende…. beloftevol alleszins
Hoi Karel, leuk dat je die route gaat lopen eind april. Wij vonden het een mooie wandeling. Laat je ons tzt weten wat je ervan vond?