Met deze tips kan je nog lekkerder wandelen met de hond

door

De meeste honden houden van wandelen. Je kunt je hond dus waarschijnlijk meenemen op een lange stevige wandeling. Overweeg je om je met je hond meerdere dagen te gaan hiken in de bergen? Dan vind je hier tips die het wandelen met de hond in de bergen tot een succes maken.

Is mijn hond geschikt voor een lange wandeling of hike?

Wil je gaan wandelen met de hond? Dan moet je natuurlijk wel weten of je hond geschikt is voor een lange wandeling. De hond moet dan uiteraard geen gezondheidsproblemen hebben. Ook moet hij (of zij) beschikken over een goede conditie. Het hele dag op een drafje door kunnen lopen, in een omgeving waar de temperatuur kan wisselen, mag geen probleem zijn. De hond mag niet te oud of te jong zijn. Waarom niet? Omdat het zwakkere immuunsysteem deze honden kwetsbaar maakt.

sleeën in innsbruck

Wandelen met de hond kan alleen met gehoorzaamheid en aanpassingsvermogen

Om het wandelen met de hond tot een succes te maken, is meer nodig dan een goede conditie. Uiteraard moet de hond ook gehoorzaam zijn. Honden die geen bevelen of instructies kunnen opvolgen zijn niet geschikt voor een lange hike. Waarom niet? Omdat ze voor zichzelf, voor andere wandelaars en voor dieren in het wild een gevaar kunnen vormen.

Ook het aanpassingsvermogen van je hond is belangrijk. Bedenk dat op een lange wandeling de verschillende ondergronden en de weersomstandigheden van invloed zijn op de prestaties van de hond. Aangeraden wordt om voorafgaand aan de wandeling te bepalen wat de omstandigheden zijn. Is de grond bijvoorbeeld rotsachtig, besneeuwd, steil of glad. Wat zijn de te verwachten weersomstandigheden? Zijn er bijvoorbeeld mogelijkheden om te schuilen. Is er voldoende schaduw?

De hond laten nakijken door de dierenarts

Wil je zorgeloos wandelen met de hond? Dan kun je de dierenarts vragen of je hond geschikt is om mee te nemen op een meerdaagse wandeling. Uiteraard moet je weten of de hond de benodigde vaccinaties heeft gehad. Je kunt de dierenarts ook vragen voor preventieve medicijnen tegen ziekteverwekkers, vlooien, teken, luizen en om slangenbeten en parasieten te behandelen. 

Wandelen met de hond

Wandelen met de hond: de voorbereiding

Ga je een lange wandeling maken met de hond? Dan is een goede voorbereiding belangrijk. Begin met een aantal oefenwandelingen. Aangeraden wordt om de moeilijkheid van de oefenwandelingen geleidelijk te verhogen. Dat doe je door afstand en stijging toe te voegen. Controleer ook of de hond goed blijft reageren op je bevelen. Het is immers jouw taak om de hond onder controle te houden, zowel aangelijnd als los.

Door de oefenwandelingen worden de poten van de hond gehard. Ze zijn dan beter geschikt voor een lange wandeling. Aangeraden wordt om potenzalf te kopen. Met deze zalf kunnen de poten van de hond in optimale conditie worden gebracht voor een lange wandeltocht.

Gereed om samen met je hond op pad te gaan? Ongetwijfeld wordt het wandelen met de hond dankzij de bovenstaande tips een succes. Ga je binnenkort met jouw trouwe viervoeter naar de bergen, lees dan alle tips over bergwandelen met de hond.

wandelen met de hond bos
wandelen met de hond bergen
NederlandTheHike.nlVeiligheid

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.