Hoe moet je een wandeltocht plannen?

door

Als je een dagtocht gaat maken is het belangrijk om een goed plan te hebben. In de bergen kan het weer snel omslaan en de hoogtemeters zorgen voor extra energieverbruik. Stippel daarom een tocht goed uit, om zo jouw wandelvakantie in bijvoorbeeld de Alpen te laten slagen. De volgende tips kun je overigens ook gebruiken voor in de Lage Landen. We leggen uit hoe je een wandeltocht moet plannen. Laten we gaan!

Zo moet je een wandeltocht plannen.

Het slagen van een mooie tocht heeft voorbereiding nodig. Een goede voorbereiding is tenslotte het halve werk. Daarbij kun je meer gaan genieten, als je met een gerust hart op pad gaat. Voor een fijne wandelvakantie is het plannen van je tochten erg belangrijk. Zomaar op de bonnefooi gaan wandelen kan leiden tot gevaarlijke situaties die je ten alle tijden wilt voorkomen. Een tochtenplanning verhoogd de veiligheid, maar vereist voorkennis en informatie.

Het verzamelen van informatie

Bij het plannen van een tocht zul je allereerst een gebied moeten kiezen. Wandelkaarten zijn zo gedetailleerd dat zo maar een beperkt gebied kunnen beslaan. Heb je een gebied gekozen, dan kun je aan slag. Om je tocht goed te kunnen plannen verzamel je informatie over het gebied waar je een wandeltocht wilt maken. Zo neem je het gebied tot je. Dat komt je tijdens de wandeling erg ten goede.

Informatie voor tochten en gebieden krijg je uit kaarten, reisgidsen, websites, verhalen van vrienden, sociale media, de lokale VVV en de NKBV-Tochtenwiki. Om een tocht goed te plannen werk je de volgende stappen af:

Voorbereiding en conditie

Je kunt een tocht zo zwaar maken als je zelf wilt. In de bergen vreten de hoogtemeters veel energie. Wanneer je in Nederland loopt, kun je zonder veel moeite 5 km/u halen. In de bergen kunnen sommige delen van de route erg stijl zijn, hierop haal je deze snelheid nooit. Denk daar eerder aan 2 à 3 km/u. Dit zal je vast zien aan je stappenteller. Het lopen van een route van dezelfde lengte in de bergen kost namelijk veel meer tijd dan een evenlange route maken door het ‘platte’ Nederland.

De moeilijkheidsgraad van de tocht die je wilt gaan doen moet je afstemmen op je conditie en ervaring. Begin dus tijdig met conditietraining en probeer veel te stijgen en te dalen.

Tochtgenoten of wandelpartner

De mensen of groep waarmee je een tocht gaat maken hebben grote invloed op jouw ervaring. De mogelijkheden worden bepaald door de zwakste schakel van de groep. Het is dus het makkelijkste als de groep een gelijk niveau qua ervaring en conditie heeft. Toch zal er altijd een sterkere en een zwakkere zijn. Zorg goed voor je groepsgenoten, zo wordt het voor iedereen een mooie tocht.

Wandeltocht plannen

Gebieden en seizoenen

Bij de keuze van een gebied dien je rekening te houden met de volgende factoren;

  • De hoogte van het gebied waar je heen gaat. Hoe hoger je bent, hoe ingewikkelder het terrein, hoe langer en zwaarder de tocht zal zijn. Ook kan het weer sneller omslaan. In het Westen van de Alpen liggen de hutten bijvoorbeeld verder uit elkaar en zijn de bergen 1000 meter hoger dan in de Oost-Alpen.
  • De aard van de ondergrond. Hiken over kalk is heel anders dan graniet en anders dan leisteen. Door onervarenheid kan vertraging en onzekerheid ontstaan.
  • Kies het juiste seizoen. In het begin van de zomer kunnen er op sommige delen van routes nog sneeuw en ijs liggen. Deze kunnen onstabiel zijn doordat ze al deels gesmolten zijn. De beste jaargetijden verschillen per gebied.

De moeilijkheidsgraad van de tocht

Tijdens het plannen van een wandeltocht is het belangrijk om je routeverloop uit te stippelen. Zo weet je of je tijdens de tocht moet klimmen of dat het enkel bij wandelen blijft. Er zijn veel routes die uitstekend gemarkeerd zijn, maar andere routes zul je met een kaart en gps moeten lopen. Gemengd terrein, wat bestaat uit verschillende ondergronden, vereist nog meer ervaring. Weet waar je gaat en zorg dat je de juiste uitrusting bij je hebt voor de tocht.

Uitrusting

Ga voor vertrek na welk materiaal er nodig is. Per terrein zijn er veel verschillende materialen nodig. Ga je op een dagtocht of maak je een huttentocht. Ga je over sneeuw en ijs of is het af en toe nodig om jezelf te zekeren? Verschillend terrein vereist een verschillende uitrusting. Dit hoort ook bij het plannen van een wandeltocht.

Controleer de conditie van bijvoorbeeld stijgijzers en selecteer enkel de spullen die je nodig hebt. Zo voorkom je dat je energie verspilt aan het dragen van bepakking of dat je moet omlopen omdat er een band van je stijgijzers afscheurt.

Wandeltocht plannen

Lokale weerstations

Ieder gebied heeft zo zijn eigen weersomstandigheden. Ben je veel in het dal dan zal het weer niet heel onverwachts omslaan. Op een bergkam kan dit heel anders zijn. Zorg dat je voor vertrek het weerbericht goed hebt gestudeerd en dat je een plan B hebt mocht het weer toch omslaan. Houdt daarbij ook de lucht en wind goed in de gaten. Het laatste wat je wilt is vastzitten op een berg terwijl het onweert en de hagel om je oren vliegt.

Er is ook vaak informatie te vinden over routecondities en steenslag. Mocht je tijdens je route een pad tegenkomen wat is weggevaagd door een waterstroom of iets dergelijks. Dan is het handig dit door te geven aan een autoriteit in het gebied. Zo help je ook andere bergsporters met een veilige tocht.

Route- en tijdsschema

Stel met alle verzamelde informatie een route- en tijdschema op. Zo weet je hoe laat je waar zou moeten zijn en of je eventueel moet terugkeren als het te zwaar is. Jezelf moeten zekeren of sneeuwval zorgt voor extra vertraging. Deze kunnen op je pad komen terwijl je het niet had verwacht. Kies daarom een point of no return op dat punt moet je overwegen of je doorgaat en de route afmaakt. Of dat je terugkeert om risico’s te verminderen.

Verkenning

Kom je aan bij een hut, ga dan de omgeving even verkennen. Zo weet je waar je de volgende ochtend naartoe moet en wat je oriëntatie is ten opzichte van je kaart. Je kunt met een verrekijker de route voor de volgende dag wellicht al verkennen of op een punt nabij komen waar dit mogelijk is. Zo ben je de volgende dag weer snel op weg.

Hoe verloopt de tocht?

Ben je onderweg? Wees dan kritisch op het verloop van de tocht. Het zou kunnen dat je het niveau hebt onderschat, hierdoor kan een tocht veel langer duren dan verwacht. Je kunt dan bewuste keuzes maken over wat verstandig is.

Evalueren

Na een stevige hike is een biertje zeker verdiend. Wees toch erg kritisch op hoe een tocht is verlopen. Wanneer je er veel langer over hebt gedaan dan dat er in de gids beschreven staat, moet je je afvragen of je conditie wel goed genoeg is. Een te ‘langzame’ tijd is vaak een indicatie dat je de technische, psychische en fysieke moeilijkheden hebt onderschat. Evalueer en gebruik tijdens een tocht altijd gezond verstand. Dan kun je een wandeltocht in de bergen prima plannen. Met een goede voorbereiding geniet je extra van de omgeving.

AlpenBergenEuropaTheHike.nlVeiligheid

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.