Zo doe je dat: Rugzak inpakken – deel 2

door

Zoals jullie misschien al weten, werk ik in de zomer als bergwandelgids met mijn bedrijf Holiday Hikes. Tijdens de voorbereiding en het touren zelf, deel ik veel informatie, leuke weetjes en nuttige tips met mijn gasten en mede-berggeiten. In het vorige artikel las je al waar je welke spullen het beste weg kan stoppen in je rugzak. In ‘Rugzak inpakken – deel 2’, kijken we naar HOE we al het materiaal in de rugzak inpakken.

Goed van start

Als je ‘Rugzak inpakken – deel 1’ hebt gelezen, weet je nu precies waar de zware dingen moeten, waar je EHBO-set zit, en dat het niet handig is om je regenkleding onderin je rugzak te verstoppen. Maar, we zijn er nog niet helemaal!

Om nog ontspannender en zekerder op pad te gaan, vind je in deze blog aanvullende tips om je rugzak nog slimmer en efficiënter in te pakken. Hierdoor heb je nog minder stress, omdat jij altijd precies weet waar bepaalde attributen zijn weggestopt. En ook in geval van nood weet jij snel alles te vinden. Voor optimaal bergavontuur genot.

Afstellen

Ontspannen bergwandelen begint bij het goed afstellen van jouw rugzak. Het doel is dat jouw rugzak niet aan je schouders ´hangt´, maar op je heupen ´rust´. Daarmee is dus het meeste gewicht op je heupbotten, die hier veel makkelijker mee om kunnen gaan. Om je rugzak goed af te stellen pak je hem eerst in, zodat je kan voelen wat er met het gewicht gebeurt. Daarna volgt het afstellen.

Start met het aantrekken van de compressiebanden van je rugzak. Trek deze goed aan, zodat alles gefixeerd zit. Doe nu je rugzak op en maak eerst de heupband dicht. Houd de schouderbanden nog geheel los, je rugzak zou nu al netjes op je heupen moeten blijven ´staan´. Als laatste trek je nu de schouderbanden aan, maar doe dit niet te strak. Bij het klimmen is het fijn om je gewicht van de rugzak zo dicht mogelijk tegen je rug te hebben, bij afdalen mag het wat losser. Echter is dit ook erg persoonlijk, dus kies de afstelling die voor jou het fijnste voelt. Wil je meer weten over het afstellen van je rugzak, lees dan dit artikel.

Vederlicht

Een veertje weegt weinig en fladdert zo door de lucht. Dus eigenlijk is het geen verrassing dat het jagen op grammen een sterke voorkeur heeft bij de keuze van uitrusting voor een wandeltocht. Vederlichte producten ondersteunen dit volledig. Immers hoe minder gewicht, hoe minder gesjouw. Vuistregel is dat je, afhankelijk van jouw conditie, 20% tot 25% van je lichaamsgewicht mee kunt dragen. Toch stellen we het liefste een bovengrens van 15 kg voor meerdaagse trektochten. Anders gaat het gewicht op den duur echt irriteren.

Het besparen op gewicht is dus belangrijk. Neem van alles voldoende mee, maar niet teveel. Onnodige dingen thuislaten, en dingen die je kan delen, met je bergpartner in spe, niet dubbel meenemen. Denk daarbij aan tandpasta, shampoo, douchegel, enz. Immers elke gram minder, hoef jij niet de berg op te sjouwen. Vederlicht op pad is het motto!

Rollen en compartimenteren

Kleding neemt het minste ruimte in beslag als het opgerold is. Of kijk eens op YouTube voor een lesje ´Japanse kleding-op-vouwkunst´. Dat is erg handig om kleding efficiënt in te pakken. Kleding welke je overdag gebruikt (bv. regenjas) houd je apart, de rest gaat onderin de rugzak.

Het compartimenteren van je spullen is ook een goede strategie. De aanschaf van waterdichte zakken, welke je ook kan comprimeren door de lucht eruit te drukken, biedt vele voordelen. Niet alleen is alles beschermd tegen regenwater, ook is alles nog kleiner in te pakken en overzichtelijk te sorteren. Verschillende merken maken deze zakken. Bij ondoorzichtige varianten is het handig met verschillende kleuren te werken, zodat je weet wat waar in zit. Zelf heb ik deze semi-transparante van Decathlon, welke werkelijk perfect werkt!

Laat het niet bungelen

Hangende schoenen, bungelende zakjes, een fles die heen en weer zwiert. Dingen aan je rugzak hangen wordt vaak als onschuldig gezien. Toch is het advies om dit niet te doen. Dingen die aan een rugzak hangen, worden regelmatig verloren. Ook heb je de kans dat je blijft hangen of vast komt te zitten. In het bos niet zo erg, maar op een gezekerde passage zeker geen aanrader.

Ook is een rugzak ontworpen om een compact geheel te vormen. Niet alleen vanwege veiligheid, ook voor optimaal draagcomfort. Heb jij een paar schoenen aan de linkerkant van je rugzak hangen, dan wordt jouw torso ook naar links getrokken. Je loopt uit balans, raakt sneller vermoeid en er is een grotere kans op een misstap en daarmee een ongeval. Niet doen dus. Iets lichts aan je rugzak, zoals een handdoekje dat moet drogen of een regenhoes, kan geen kwaad, maar verander niet in een ´wandelende kerstboom´!

Rugzak inpakken - deel 1

Met rugzak inpakken – deel 2 en het vorige artikel, heb je nu alle informatie om jouw rugzak perfect in te pakken. Veel plezier op jouw volgende bergavontuur!

Liebe Grüße,

Gabi

PaklijstenRugzakkenTheHike.nlVeiligheid

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.