Credits: Hendrik Morkel - Unsplash

Je backpack afstellen; zo doe je dat

door

Een tijdje geleden gaven we je een aantal tips waar je op kunt letten als je een rugzak gaat kopen. Daarbij keken we vooral naar de grootte van de backpack en een goede pasvorm. Maar met alleen een backpack kopen, ben je er nog niet. Je moet de backpack afstellen op dusdanige wijze dat het voor jou dé perfect fit biedt. Goede backpacks kun je namelijk verstellen met heup- en schouderbanden. Als je de backpack zo afstelt dat hij op je heupen steunt, dan kun je je schouders ontlasten. Om je daarbij op weg te helpen, geven we een aantal tips.

Je backpack afstellen, zo doe je dat

#1: Je backpack is geen stortkoker

Ondanks dat de meeste backpacks alleen van bovenaf open kunnen, is het geen stortkoker. Je kunt dus niet zomaar alles erin gooien en verwachten dat je tas vervolgens goed zit. Je backpack afstellen begint dus met het strategisch inpakken van je tas, zodat je het gewicht over je hele rug kunt verdelen. Hoe je dat het beste doet, lees je in dit artikel.

#2: Gooi alle straps los

Voordat je de rugzak aantrekt, maak je eerst alle bandjes los. Dat werkt beter voor het backpack afstellen dan dat je ze los moet maken als je de tas al op je rug hebt.

#3: Plaats de backpack op je rug

Til de rugzak op. Let op: dit doe je het beste door de lus bovenop (tussen de schouderbanden) te gebruiken. Gebruik je namelijk een van de schouderbanden, dan heb je kans dat je tas een stuk sneller gaat slijten. Til je tas op aan de lus en laat hem even rusten op je knie. Vervolgens kun je dan je arm door de schouderband steken, de tas naar je rug draaien en je andere arm door de tweede schouderband steken.

#4: Soepele heupen

De eerste riem die je gaat afstellen is de heupband. Deze instelling is anders voor vrouwen dan voor mannen. Bij vrouwen steken de heupbotten wat verder uit. Daar kun je als vrouw mooi gebruik van maken. Bij vrouwen steunt de backpack dus op de heupen. Mannen dragen de backpack iets lager. Als man draagt je de band om je heupen. Een handige truck is om je hand op de band te leggen. Als je de duim op de bovenkant van je bekken kunt plaatsen, dan zit je goed. Zorg er in ieder geval voor dat de backpack niet op je billen rust. Zeker met afdalen wil je die billen namelijk niet belemmeren in hun beweging. Klik de banden aan elkaar en trek de straps dusdanig aan dat je genoeg stevigheid voelt, maar ook nog voldoende ruimte hebt om te bewegen.

#5: Voel de druk op je schouders

Vervolgens ga je aan de slag met de schouderbanden. Dit bestaat uit twee delen. Als eerste trek je aan de onderste bandjes, totdat de tas stevig zit. Deze bandjes moet je tijdens het hiken waarschijnlijk vaker afstellen. Afhankelijk van wat je aan hebt. Bij een jas heb je meer ruimte nodig, dan bij een t-shirt. Vervolgens ga je aan de slag met het tweede bandje, die vind je op de schouderband. Het kan zijn dat dit niet voor jou geldt, maar bij bijna alle backpacks vind je nog een bandje bovenop je schouderband, vlakbij de aanhechting met de rug. Dit bandje is verantwoordelijk voor de stabilisatie. De aanhechting van dit specifieke bandje moet bovenop de kop van je schouder komen te zitten. Vervolgens trek je het bandje aan totdat het stevig aanvoelt. Trek je hem niet ver genoeg, dan trekt het gewicht in je rugzak je achterover. Maar let op dat je het bandje ook niet te strak trekt, want dan kun je last krijgen van je sleutelbeen.

#6: Houd de boel bij elkaar

Als laatste bevestig je de borstriem. Dit riempje zorgt ervoor dat je schouderbanden niet naar buiten zakken tijdens het hiken. Zit dit bandje te laag, dan heb je er waarschijnlijk last van met ademen. De ideale positie van de borstriem bevindt zich tussen je sleutelbeen en je borstbeen. Vaak kun je het bandje iets omhoog en omlaag schuiven om de ideale positie te vinden.

#7: Kleiner is fijner

Er zijn nog een paar extra bandjes waar je eventueel mee aan de slag kunt. Deze straps bevinden zich aan de buitenkant van je backpack. Daarmee kun je de tas kleiner maken, afhankelijk van hoeveel spullen je er in hebt zitten natuurlijk. Trek deze bandjes zo stevig mogelijk aan. Hoe compacter je tas, hoe stabieler je bent en hoe groter het draagcomfort.

Je rugzak is nu perfect afgesteld en je bent good to go. Veel hikeplezier!

backpacking is fun als je backpack goed is afgesteld
ReviewsRugzakkenTheHike.nlVeiligheid

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

2 reacties. Reactie plaatsen

  • Hoi hoi, mooi stuk.

    Hoe stel ik mijn rugpand goed af, want de heupband zit nu laag op mijn billen. Ik heb een alluminium frame en de schouderbanden kan ik met een strook klittenband verstellen van xl tot s. Ik hoor het graag, dankjewel

    Beantwoorden
    • Hi Quintin, dank voor jouw reactie. Hopelijk heeft het artikel je iets de goede kant op kunnen wijzen. Elke backpack is verschillend en heeft verschillende methodes om hem af te stellen. Als de heupriem op je billen hangt, moet de backpack iets omhoog. Vaak kan dat met het rugpand en met de schouderbanden. Afhankelijk van jouw maat hoort de backpack afgesteld te staan op een maat tussen S en XL. Waarschijnlijk staat hij nu te groot afgesteld. Mocht je er echt niet uitkomen, dan is het altijd makkelijk om de lokale buitensportwinkel te bezoeken

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.