Wandelen in de Kempen? Ga voor de Cartierheide

door

De Peel en de Kempen
En de Meierij
Maar het mooiste aan Brabant
Ben jij, dat ben jij

Guus Meeuwis – Brabant

Veel mensen kennen de Kempen alleen uit deze beroemde zinnen van Guus Meeuwis uit zijn nummer Brabant. Tijd om daar verandering in te brengen. Natuurgebied de Kempen ligt iets ten zuidwesten van Eindhoven, op de grens met België. Bossen worden er afgewisseld met heides, zandvlaktes, vennen en moerassen. Kortom, de natuur is er prachtig. Dat kan maar één ding betekenen: mooie hikes! Wij gingen wandelen in de Kempen over het Boswachterspad bij de Cartierheide en dat is zeker een aanrader.

Wandelen in de Kempen-Cartierheide

Wandelen in de Kempen

Het Boswachterspad

Het Boswachterspad is een zeven kilometer lange route die start bij een parkeerterrein aan de Postelseweg in Eersel. Zodra je de parkeerplaats oprijdt, zie je de infoborden al staan. Hier lees je van alles over de Cartierheide en de dieren die er onder andere leven. Daarover later meer. Eerst volgen we de paarse bordjes, die horen bij het Boswachterspad. Zelf dachten we de route een stukje uit te breiden door eerst de oranje bordjes te volgen. Dat bleken nauwelijks extra meters te zijn en het zorgde ervoor dat we de paarse route uiteindelijk tegen de richting in liepen. Niet zo handig qua bordjes volgen, maar het genieten was er niet minder om.

Cartierheide

Op de Cartierheide wisselen open en gesloten vlaktes elkaar af, net als de natte en droge delen. Het gaat daarbij om bossen versus heide en vennen, plus het Dalemstroompje versus droge zandvlaktes. Ook de wandelroute varieert van brede, rechte paden tot smalle, kronkelende paadjes, maar ook van asfalt tot zand en zelfs houten vlonders.

Juist die afwisseling zorgt ervoor dat een grote diversiteit aan dieren zich thuis voelt op de Cartierheide. Ga je wandelen in dit stukje Brabantse Kempen, dan is de kans groot dat je een zwarte specht, boomvalk of parelmoervlinder ziet vliegen. Om maar een paar dieren te noemen. En wat dacht je van reeën en zelfs slangen?! Wil je die dieren graag spotten, dan raden we aan om bij zonsopkomst of tijdens schemer te gaan. (En niet zoals wij, midden op een drukke weekenddag, met de hond erbij.)

Natuurhuisje

De perfecte manier om vroeg of laat op de dag te gaan wandelen in de Kempen, is door er in de buurt te verblijven. Maak er een weekendje weg van, zodat je optimaal kunt genieten van alles dat dit mooie natuurgebied te bieden heeft. Een goede optie daarvoor is het huren van een Natuurhuisje. Kenmerkend voor Natuurhuisjes is dat je verblijft in een huisje dat midden in de natuur staat. Wij kozen voor een huisje bij Boksheide Buiten in gemeente Eersel. Vanaf daar is het een paar minuten rijden naar de parkeerplaats aan de Postelseweg. Eventueel kun je ook lopen vanaf het huisje naar de Cartierheide. Je bent dan heen en terug een uurtje extra onderweg. En dat is natuurlijk helemaal geen straf als je de Kempen ontdekt.

DagtochtEuropaNederlandTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.