Willemijn

Deze fouten wil je vermijden tijdens wildkamperen op je trektocht

door

Je ziet het al helemaal voor je, op de trail rits je ’s ochtends je tentje open en kijk je over het mooiste uitzicht. Bergtoppen nog in de mist in de verte, en de hoogste pieken die al in de zon komen te staan. Na de heerlijk nacht pak je je spullen in, eet je je ontbijt en ga je op pad. Klinkt tof toch? Toch gaan er vaak ook nog dingen mis tijdens het wildkamperen op een trektocht, en deze fouten wil je echt vermijden.

wandel accommodaties
Credits: Willemijn Louws

Verkeerd inschatten van het weer

Wat om vier uur in de middag als het beste plan ooit leek, bovenop een prachtige bergpiek je tentje opzetten en van het uitzicht genieten, wordt ineens minder leuk als de lucht donker dichttrekt en je felle bliksem om je heen ziet. Wanneer je het weer niet kunt ‘lezen’ en je niet op de hoogte bent van de voorspellingen kan zo’n kampeerplek bovenop een hoge piek zomaar een gevaarlijk plan worden. Je bent immers het hoogste punt en ook nog omringd door metaal (tent of wandelstokken), niet slim dus. Kampeer op dit soort plekken dus alleen als je zeker weet dat het weer stabiel is, of als je weet waar je heen kunt mocht het te erg worden. Zo kan het zijn dat je midden in de nacht in je regenjas 50 meter iets moet afdalen en gehurkt moet zitten voor de onweer, en je tent tijdelijk moet achterlaten.

Je tent neerzetten in een windtunnel

De titel spreekt voor zich, dit is geen pretje. In de bergen kan een windtunnel verwijzen naar een specifiek fenomeen waarbij de wind versneld en versneden wordt terwijl deze over bergketens beweegt. Wanneer een windtunnel-effect optreedt in de bergen, kunnen de windsnelheden veel hoger zijn dan in vlakkere gebieden, wat de weersomstandigheden aanzienlijk kan beïnvloeden. Ookal houdt je tent het vol, dit is waarschijnlijk geen rustig en prettige nacht.

Credits: Willemijn Louws

Je tent onder een potentiële steenlawine neerzetten

Ook al klinkt dit als iets wat je niet snel zomaar zou doen, toch komt het vaker voor dan je doorhebt. Je bent echt niet de eerste die hiermee bijvoorbeeld schade heeft opgelopen in Frankrijk. Wanneer je in hooggebergte een beetje in de luwte je tent wilt opzetten bij een meertje, kan het zomaar zijn dat de puinhelling flink wat meters achter je tent toch ineens gaat rollen. Wanneer stenen eenmaal rollen gaan ze ver, en deze wil je niet op je tent krijgen.

Watervergiftiging of het verkeerd inschatten van je voorraad

Dat prachtige beekje naast je tent lijkt misschien schoon, maar het kan zomaar zijn dat er hoger op een karkas in het water ligt van een dood dier. Niet slim om te drinken dus. Koop hiervoor een waterfilter, en filter bij voorbaat altijd je water, tenzij je zeker weet dat het schoon is. Je wilt niet midden in de nacht wakker worden met een vergiftiging. Ook een veelgemaakte fout: het verkeerd inschatten van de hoeveelheid voedsel en water die je nodig hebt voor je wildkampeer-avontuur. Onvoldoende voedsel en water kunnen uitputting, uitdroging en een tekort aan essentiële voedingsstoffen veroorzaken, wat je vermogen om veilig te wandelen en te kamperen beïnvloedt. Denk eraan dat je voor je nacht niet alleen water nodig hebt om te drinken, maar ook voor je maaltijd en ochtend erop.

Je tent op een verkeerde ondergrond opzetten

Het begint misschien al te schemeren, en na een tijdje struinen voor een plekje wordt je wat makkelijker met je voorkeur voor een kampeerplek. Je komt bij een veldje aan, gooit je tent neer en denkt ‘het zal wel goed zijn’. Eenmaal in je tent beland kom je erachter dat je compleet scheef ligt, of nog erger, op een pijnlijke ondergrond met keien of distels. Iets waar je rug en slaapmatje niet blij mee zijn. Ook al ben je dus moe, eventjes goed opletten bij het opzetten van je tent zorgt voor een betere nachtrust.

Zolang je je goed voorbereid op je trektocht kun je deze fouten dus makkelijk vermijden. Leer kaartlezen, lees het routeboekje en ben je niet zeker van je zaak, overnacht dan op een camping.

wandelen in de bergen
Credits: Willemijn Louws

BergenInspiratieTheHike.nlTrekkingVeiligheid

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.