Wandelen in het bos © Leo Thomas, Tourismus NRW e.V.

Wandelen in Noordrijn-Westfalen: natuur, rust en prachtige plekken

door

Noordrijn-Westfalen, één van de veelzijdigste deelstaten van Duitsland, heeft buitenliefhebbers het nodige te bieden. Wat veel mensen vaak niet weten, is dat er net over de grens prachtige natuurgebieden te vinden zijn, zoals het Teutoburgerwoud, het Sauerland en de Eifel. Dit zijn prachtige gebieden waar je over één van de vele wandelpaden heerlijk kunt struinen. Bijkomend voordeel: in tegenstelling tot veel natuurgebieden in Nederland is het hier vaak nog heerlijk rustig. Tijd dus om te gaan wandelen in Noordrijn-Westfalen, en net zoals altijd wijzen wij je in deze mooie en diverse deelstaat de weg.

Pauzeren bij de Boomweg © Holger Hage, Das Bergische

Noordrijn-Westfalen, de ideale plek om te gaan wandelen

Of je nu kiest voor een lang weekend weg, of een langere vakantie, wie wil gaan wandelen in zijn vrije tijd zit in Noordrijn-Westfalen helemaal op zijn plek. Met maar liefst 50.000 kilometer aan wandelpaden ga je je op vakantie in deze deelstaat in ieder geval niet vervelen. Je vindt er gecertificeerde trails die behoren tot de top trails of Germany, maar ook rustige en onontdekte wandelpaden die je van de gebaande paden afbrengen. Tel daarbij op dat de wandelroutes in Noordrijn-Westfalen prima bewegwijzerd worden, en het ideale plaatje is compleet.

Omdat Noordrijn-Westfalen zo ontzettend uitgestrekt is, kun je voor ieder niveau een geschikte wandeling vinden in deze regio. Je vindt er bijvoorbeeld in de heuvelachtige gebieden pittige wandelingen met heel wat hoogtemeters. Hiervoor is een goede conditie zeker een vereiste. Er zijn echter ook voldoende vlakkere en gemoedelijkere wandelingen te vinden in Noordrijn-Westfalen, die prima geschikt zijn voor bijvoorbeeld families.

Wil jij alles over wandelen weten in Noordrijn-Westfalen? Op de officiële website van deze regio vind je alles voor een geslaagde wandelvakantie in deze regio.
Libelle op een strohalm © Naturpark Schwalm-Nette

Zes mooie wandelingen van Noordrijn-Westfalen op een rijtje

Laten we maar eens kijken wat Noordrijn-Westfalen zo te bieden heeft. In de onderstaande paragrafen zetten we zes mooie en afwisselende wandelingen voor je op een rijtje. Klik op de onderstaande links om naar de betreffende wandeling te gaan, of scroll naar beneden om in alle rust de wandelingen in je op te nemen.

Genieten van de groenste plekjes van Münster

Mocht je ooit zin hebben in een afwisselende citytrip, dan is Münster de place to be. Deze stad is namelijk super divers, en heeft naast een mooie binnenstad ook een levendig karakter. Ben je in Münster, dan mag een stadswandeling dus zeker niet ontbreken. Wandel bijvoorbeeld langs de vele sculpturen die je in de stad vindt. Een wandeling langs de promenade mag je in dat geval zeker niet overslaan. Ook hier vind je een aantal mooie sculpturen, waarvan Sketch for a Fountain waarschijnlijk de bekendste is. De promenade is overigens de plek waar in vroegere tijden de stadsmuren stonden, maar vandaag de dag is dit een autovrije laan omgeven door prachtige lindebomen. Zo kun je dus omgeven door het groen rondom de stad lopen. Bijkomend voordeel: langs de laan vind je allerlei leuke cafeetjes en restaurants waar je kunt genieten van een welverdiende pauze.

Meer weten over deze prachtige lindelaan in Münster? Je leest er alles over op de officiële website van de stad.

Wandelen door het hart van Noordrijn-Westfalen op de Baldeneysteig

Van een rustige en ontspannen stadswandeling gaan we terug de natuur in. We gaven namelijk al aan dat wandelen in Noordrijn-Westfalen ontzettend divers is. De Baldeneysteig, een 27 kilometer lange rondweg rondom het Baldeney meer is namelijk uitermate geschikt voor wandelaars die hun hand voor wat langere routes niet omdraaien. Het meer ligt aan de rand van de stad Essen, in het Ruhrgebied, maar ondanks de nabijheid van de steden waan je je hier in het hart van de natuur. Volg de smalle paden en laat je betoveren door de mooie bossen en het fonkelende water. Daarnaast kom je op de route ook sporen tegen uit de mijnwerkerstijd, wat deze wandelroute ook nog eens reuze interessant maakt.

Zelf rondom het Baldeney meer lopen? Alle info’s over deze trail vind je op deze handige website.

Leer alles over bomen op de Boomweg

De mens is onlosmakelijk verbonden met bomen. Sinds eeuwen planten we ze aan in onze steden, we gebruiken de bessen en zaden voor likeuren of medicatie, en ze bepaalden decennialang de wisselkoers von onze munteenheden. Bomen spelen dus een belangrijke rol in ons leven. Zonder bomen geen leven!

In Noordrijn-Westfalen kun je niet alleen heerlijk wandelen in de natuur, maar ook alles leren over bomen op de Boomweg. Op deze 6,5 kilometer lange wandeling, die bij Morsbach in het Bergische Land begint, leer je alles over de wereld der bomen en de verschillende soorten die er zoal zijn. Langs de route vind je meerdere informatieborden waarbij je meer kunt leren over bomen. Daarnaast zijn er voor kinderen langs de route leuke puzzels te vinden. Zo is een wandeling over de Boomweg een prima uitje voor het hele gezin.

Zelf de Boomweg lopen? Op deze website vind je alle informatie over deze interessante en educatieve wandelroute.
Infotafel langs de Boomweg © Holger Hage, Das Bergische

Loop een etappe van de Eifelsteig

De Eifelsteig is een prachtige langeafstandsroute die je langs de mooiste plekken van de Eifel voert. Wie deze trail niet in zijn geheel wil lopen, maar wel zin heeft in een enkele etappe, doet er goed aan om de vierde etappe van Einruhr naar Gemünd te lopen. Deze etappe is niet alleen erg mooi, maar ook vanwege zijn geschiedenis erg interessant. Halverwege deze etappe bereik je namelijk Vogelsang IP, dat middenin Nationaal Park Eifel ligt.

Vogelsang IP is een terrein dat door de Nazi’s is gebruikt voor het trainen van zijn zogenaamde elitetroepen. Zelfs vandaag de dag kun je de voor het Derde Rijk typische architectuur nog duidelijk herkennen. Ben je geïnteresseerd in deze geschiedenis, dan kun je er ook voor kiezen om een tour met gids te boeken. Maar op Vogelsang IP is ook het bezoekerscentrum van het Nationaal Park Eifel te vinden. Je vindt er de interactieve en gezinsvriendelijke tentoonstelling Wildnis(t)räume. Wil je meer weten over de natuur en het nationale park, dan zijn daar overigens ook tours voor te boeken.

Wil je meer weten over deze etappe van de Eifelsteig en Vogelsang IP? Neem dan een kijkje op de officiële website van de Eifelsteig.

Ga wandelen in Natuurpark Schwalm-Nette

Net over de grens in de regio Niederrhein, ligt het natuurpark Schwalm-Nette, een prachtige regio waar het barst van de wandelpaden. Het is letterlijk een grensoverschrijdend gebied, want tijdens het wandelen loop je soms in Nederland, terwijl je daarna weer de grens naar Noordrijn-Westfalen oversteekt. Er zijn verschillende bewegwijzerde routes te vinden in het gebied die variëren tussen de zes en bijna 19 kilometer. Zo is er voor ieder type wandelaar een geschikte route te vinden. De routes leiden je onder andere door mooie bossen, langs prachtige vennen en moerasachtige gebieden.

Wil je meer weten over Natuurpark Schwalm-Nette? Alle routes en informatie over dit gebied vind je op de officiële website van het natuurpark.
Birgeler Oerbos © Naturpark Schwalm-Nette

Ontdek de middeleeuwse geschiedenis van lakenweversstad Remscheid-Lennep

Bij het horen van de naam Remscheid-Lennep gaat er misschien niet meteen een belletje rinkelen. Toch is er in dit pittoreske stadje, die tot de regio van de Bergische Drei behoort, genoeg te leren en te beleven. Al in de middeleeuwen werden hier namelijk al lakens van hoge kwaliteit gemaakt. De weefkunst is dus onlosmakelijk verbonden met dit stadje, en deze geschiedenis komt tijdens een korte en gemoedelijke stadswandeling weer tot leven. Loop langs de oude werkplaatsen en fabrieken van de traditionele lakenfabrikanten en leer meer over de historie. Een bezoek aan het lakenmuseum, die je onderweg tegenkomt, mag natuurlijk ook niet ontbreken.

Wil jij meer leren over de historie van deze lakenstad? Op de officiële website van deze regio vind je meer informatie over de wandeling en het lakenmuseum.
Wandelen in Lennep, één van de leukste stadjes in Noordrijn-Westfalen
Historische straat in Remscheid-Lennep © AR Shapefruit

Wij houden van wandelen in Noordrijn-Westfalen

Wist jij al dat je net over de grens zoveel wandelpaden kunt vinden? Wie gaat wandelen in Noordrijn-Westfalen kan rekenen op een bijna onbegrensd aantal aan mooie wandelingen. Of je nu houdt van een gemoedelijke stadswandeling of liever je kuiten wilt trainen, in deze Duitse deelstaat is het allemaal mogelijk.

DagtochtDuitslandEuropaLangeafstandswandelingTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.