Top Trails of Germany voor de échte wandelliefhebber

door

Dat je in Duitsland heerlijk kan fietsen, wisten we al. Maar wat dacht je van je onderdompelen in de wildernis en genieten van de eenvoud en schoonheid van de natuur? Een paar dagen weg van de bewoonde wereld en één worden met de groene omgeving. Iedereen die graag wandelt en met het tentje op de rug op pad gaat weet precies wat we bedoelen. Je vindt als wandelliefhebber op een aantal Top Trail(s) of Germany het perfecte avontuur. Van de trekkingplaatsen langs de Westweg en Schluchtensteig in het Zwarte Woud tot een campsite langs de Heidschnuckenweg en een natuurherberg aan de Kammweg-Erzgebirge. Het kan allemaal. En in dit artikel gaan wij jou er veel meer over vertellen.

Top Trails

Top Trails met trekkingplaatsen in het Zwarte Woud

Heb jij ook altijd al helemaal legaal willen wildkamperen? Op 9 trekkingplaatsen die verspreid liggen in het Zwarte Woud kan het. Deze plekken, waar plaats is voor drie tenten, liggen allemaal ver weg van de bewoonde wereld en zijn alleen te voet bereikbaar. Je mag een kampvuur maken en er is een wc-huisje. Meer niet. Water en eten moet je als wandelaar zelf meenemen. Verder is reserveren verplicht. Als je geboekt hebt, krijg je vanzelf de coördinaten opgestuurd. Zo kan ook jij op heelrijk wandelavontuur. Wat dacht je van het afleggen van een paar etappes op de Schluchtensteig of de Westweg? Onderweg heb je de mogelijkheid je onder te dompelen in de geweldige natuur van het Zwarte Woud.

Korte trekking op de Schluchtensteig

In de buurt van de waterval in St. Blasien, tussen etappe 4 en 5 op de Schluchtensteig, ligt een trekkingcamp. De 20 km lange trekking op (de eerste dag) start in Schluchsee-Fischbach. Betoverende dalen worden afgewisseld met imposante naaldbossen. Zowel het hoogste uitkijkpunt met uitzicht over de diepblauwe Schluchsee als het hoogste punt langs de Schluchtensteig, de 1.148 m hoge Krummenkreuz, staan vandaag op het programma. Vergeet ook vooral je camera niet mee te nemen want de typische boerderijen in het Muchenland zijn zeker een foto waard. Vanaf de hooggelegen weides tussen de Schluchsee en St. Blasien heb je een weids uitzicht over het diepe dal van de Schwarza. Aan het einde van etappe 4 ligt, midden tussen de bossen en bergen, de enorme dom van St. Blasius.

De volgende dag wandel je naar Todtmoos. Vanaf de houten uitkijktoren op de Lehenkopf heb je een geweldig uitzicht tot aan de Alpen. De etappe voert over verende bospaden, door weides en over hoogvlaktes. Net voor bedevaarts- en kuuroord Todtmoos kom je door de idyllische Hohwehraschlucht.

Photo by Nicolas Picard

5 dagen wandelen op de Westweg

Wanneer je graag op (een kleine) wandelvakantie wilt, dan ben je in het Noordelijke Warte Woud aan het juiste adres. Hier heb je namelijk de Top Trail (trekkingtocht) van Forbach naar Bad Peterstal-Griesbach. De eerste en laatste nacht overnacht je op een camping en de drie nachten daartussen overnacht je op trekkingplaatsen. De dagetappes zijn tussen de 13,7 km en 19 km lang. Op de eerste dag zul je merken dat de bergen steeds steiler worden en de bospaden uitdagender. Maar dat maakt de wandeling juist de moeite waard. De Herrenwieser See wordt omringd door een sprookjesbos. Zo zijn er vooral kale bergtoppen met hoogvenen van het unieke Griendenlandschap te zien. Ook het uitzicht over het bijna 1.000 meter lagergelegen Rijndal is adembenemend. Verder is een kleine omweg naar de magische Wildsee, een authentiek ketelmeer, een echte aanrader.

Wat kom je nog meer tegen tijdens de wandeling? Wat dacht je van de kloosterruïne Allerheiligen? Als je je camera bij hebt, moet je daar ook zeker een plaatje van schieten. Uiteindelijk wandel je over een beboste bergkam hoog boven de steile kaarwanden met schitterende uitzichten, bijvoorbeeld over de blauwe Glaswaldsee. Aan het einde van de route kom je aan in het kuuroord Bad Peterstal-Griesbach.

Top Trails Germany
© Trekking Camps

Kamperen in een boomgaard op de Heidschnuckenweg

Kamperen in zijn meest oorspronkelijke vorm, dat kan op de Campsite Zum Heidebach in Müden (Örtze) in het zuidelijke deel van de Lüneburger Heide. Je kunt je tentje neerzetten in een boomgaard waarbij je uitzicht hebt op velden en bossen. Je kunt gebruikmaken van een waterkraan, een buitendouche en een houten buitentoilet. Op de stookplaats kun je ‘s ochtend koffiezetten en ‘s avonds gezellig bij het kampvuur zitten (en marshmallows roosteren natuurlijk). De campsite ligt tussen etappe 8 en 9 van de Heidschnuckenweg.

Voor de eerste wandeletappe ga je met een taxi naar het 14 km verderop gelegen Wietzendorf. Door het dal van de Wietze wandel je door bos en heide in het glooiende landschap. Op het hoogste punt, de Wietzerberg, ligt een landschap uit een plaatjesboek aan je voeten: jeneverbesstruiken, heide, hier en daar een berk. Ook het heidedorpje Müden met het oude kerkje, enorme eiken en grote vakwerkboerderijen is aan te raden. De andere wandeltocht start bij de oude watermolen. Hier wandel je over een smal pad tussen grassen en elzenbomen langs het riviertje de Örtze. Bij deze tocht moet je je ogen en oren goed openhouden, want je komt gegarandeerd verschillende prachtige libellen en misschien ook wel ijsvogels tegen. De 7 km lange etappe eindigt in Faßberg, maar is gemakkelijk te verlengen.

Top Trails Germany

Wandelen langs de Duits-Tsjechische grens op de Kammweg

Midden in het Naturpark Erzgebirge-Vogtland ligt de natuurherberg Kammbegegnungen. Het educatieve centrum richt zich vooral op scholen, maar in de zomer kunnen ook andere bezoekers het tentenveld en de eenvoudige meerpersoonskamers gebruiken. Hier geldt het principe back-to-the-roots, inclusief outdoor douche en wc. Je vindt er zijn kruiden- en groentebedden, een paar schapen, een konijnenstal en een schommel. Het is een perfecte uitvalsbasis voor gezinnen die een paar dagen de bewoonde wereld willen ontvluchten en zich willen onderdompelen in de natuur.

Vanuit de natuurherberg zijn er verschillende wandelingen mogelijk op delen van etappe 5 en 6 van de Kammweg-Erzgebirge. Het bijzondere aan een wandeling over deze bergkam is dat je vaak parallel aan de Duits-Tsjechische grens wandelt. Op de wandeling richting Olbernhau wandel je door bossen en langs prachtige beekjes. Tot de hoogtepunten onderweg horen het ven Lehmheider Teich en de Saigerhütte, wat vroeger een kopersmelterij was. Ook kan je kiezen voor een andere tocht die naar Satzung/Hirtstein gaat. Naast de rots Katzenstein, met uitzicht, liggen er op het traject nog talrijke andere uitdagende rotsformaties, zoals: Vogeltoffelfelsen, Teufelsmauer en Nonnenfelsen.

© Kay Meister

Meer informatie over deze Top Trails met routevoorstellen, overnachtingsmogelijkheden, lengte van de etappes, gps-tracks en openbaar vervoer vind je op de site van toptrails.

BergenDuitslandEuropaTheHike.nlToplijstenWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.