De Eifelsteig is een van de mooiste langeafstandswandelingen van Duitsland

door

In Duitsland heb je onwijs veel mooie langeafstandswandelpaden. De Eifelsteig is daar een van. Deze wandelroute van in totaal 313 kilometer brengt je van Aken naar Trier. En dat is een route om niet snel meer te vergeten. De Eifelsteig wordt ook wel de route genoemd waar rots en water je begeleiden. Onderweg zie je de mooiste natuur van de Eifel. 

In dit artikel vertellen we je meer over de Eifelsteig. Welke informatie over de wandeling heb je nodig, waarom heet het pad een zogeheten ‘premium wandelpad’, wat kan je van de etappes verwachten, wanneer is het slim om te gaan lopen en hoe zit het met faciliteiten en praktische aspecten. Lees dus snel verder.

Over de Eifelsteig

Op 313 kilometer van de Eifelsteig doorkruis je de meest bijzondere natuur van de Eifel. De route begint in Aken bij Noordrijn-Westfalen en eindigt in Trier, Rijnland – Palts. De route kan worden opgedeeld in verschillende etappes. Gebruikelijk is om er in totaal 15 dagetappes van te maken, met een afstand van gemiddeld 20 kilometer. 

Vanwege de veelzijdige natuur valt het wandelpad bij veel wandelaars in de smaak. De route is niet voor niets in de prijzen gevallen als mooiste wandelroute van Duitsland. Onderweg kom je door een natuurpark met hoogveen, zie je vulkanische overblijfselen bij Vulkaaneifel en zandsteenrotsen bij Trier. Het wordt ook wel de route van de 4 elementen genoemd. De uitzichten wisselen elkaar af en gaan niet snel vervelen. 

Eifelsteig informatiebord
Foto © Dominik Ketz – Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH

De Eifelsteig is een gecoördineerd en gecertificeerd wandelpad

Een groot voordeel van de Eifelsteig is, dat het wandelpad goed wordt onderhouden en voldoet aan verschillende criteria. Het heeft het Deutsches Wandersiegel keurmerk. Wat wil zeggen dat het wandelpad uitvoerig is gekeurd en voldoet aan verschillende eisen, met name op het gebied van veiligheid. 

Een wandelpad kan dit keurmerk krijgen als het bijvoorbeeld voldoet aan de eis van duidelijke bewegwijzering, zodat de route makkelijk kan worden gevolgd. Daarnaast is een afwisselende route qua natuur belangrijk en is het van belang dat de paden natuurlijk zijn. De Eifelsteig wordt ook wel een Premium wandelweg genoemd. 

Eifelsteig bordjes
Foto © Dominik Ketz – Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH

De etappes en de route

De Eifelsteig is dus op te delen in 15 verschillende etappes. De kortste etappe is 14 kilometer en de langste 28 kilometer. Daarmee variëren de etappes ook in moeilijkheidsgraad. Er zijn zowel delen die door wandelaars als licht worden ervaren als delen die wandelaars juist weer vrij zwaar vinden. Met het openbaar vervoer is het over het algemeen makkelijk om begin of eindpunten van de etappes te bereiken. 

Onderweg kom je langs de mooiste natuur landschappen. Hoogveen, een stuwmeer, diepe bossen en verfrissende beekjes maken deel uit van de uitzichten die je onderweg tegen kunt komen. Ook historische bezienswaardigheden komen voorbij. Denk aan oude kloosters of kleine dorpjes op de route. Je krijgt al wandelende een goed beeld van de Eifel. 

Wanneer de Eifelsteig wandelen?

Overweeg je het wandelpad te gaan lopen? Dat kan het hele jaar door. Echter is het niet aan te raden om in de winter te gaan. Dan kan het in de Eifel koud zijn en kun je in mindere mate van de mooie natuur in bloei genieten. Daarom wordt het aangeraden om in het voorjaar, de zomer of in het najaar te gaan. Qua temperatuur en neerslag is het klimaat dan comfortabel genoeg om op pad te gaan. 

Faciliteiten en praktische organisatie

Het wandelpad van de Eifelsteig wordt door verschillende partijen onderhouden. Ook hebben de desbetreffende partijen onderweg accommodaties, vervoer en zelfs eten geregeld op verschillende delen van de route. Zo zijn er een aantal hotels, jeugdherbergen, campings, pensions en andere accommodaties bij de organisatie aangesloten. Het vervoer van bagage kan daar ook worden geregeld en er worden lunchpakketjes beschikbaar gesteld. Wil je geheel ontzorgd worden, dan kan je de Eifelsteig hier boeken. Er is dan een keuze om de Eifelsteig een week of een lang weekend te lopen.

DagtochtDuitslandEuropaLangeafstandswandelingNoordrijn-WestfalenTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel