LEKI wandelstokken, welke past het beste bij jouw wandelstijl?

door

Het is een veelgehoorde vraag onder wandelliefhebbers: moet je in de bergen nou met of zonder wandelstokken op pad? Het antwoord op deze vraag is helemaal niet zo eenvoudig. Sommige mensen lopen nu eenmaal graag zonder wandelstokken, terwijl andere mensen altijd een setje LEKI wandelstokken meenemen. Toch is het te alle tijde zinvol om een setje wandelstokken mee te nemen. Het zorgt voor extra grip en veiligheid tijdens het wandelen en het ontziet je gewrichten.

Maar het is niet altijd zo simpel om de perfecte wandelstok te kiezen die past bij jouw ambitie. Daarom leggen we je in dit artikel alles uit over wandelstokken. Daarnaast stellen we een paar mooie wandelstokken van het merk LEKI aan je voor, het wandelmerk bij uitstek dat al sinds jaar en dag de meest innovatiefste wandelstokken op de markt brengt.

LEKI wandelstokken buyer's guide

Waarom wandelstokken gebruiken?

Misschien ben je al meermaals in de bergen geweest om te wandelen, maar vraag je je af waarom zoveel mensen toch met wandelstokken op pad zijn. Wie wandelstokken gebruikt, kan profiteren van verschillende voordelen tijdens het wandelen. De belangrijkste hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

 • Het ontlast je gewrichten: vooral tijdens het afdalen krijgen je knieën het zwaar te verduren. Wandelstokken helpen je om de druk op je gewrichten te verlichten en helpen bij het voorkomen van blessures.
 • Het geeft je stabiliteit: door het gebruiken van wandelstokken raak je minder snel uit evenwicht. Wel zo handig in de bergen.
 • Het geeft je grip bij moeilijke omstandigheden: als het geregend heeft in de bergen zijn de paden glad, dan is het wel zo fijn om een setje wandelstokken bij je te hebben. Ook bij sneeuwvelden komen wandelstokken goed van pas.
 • Het geeft je opwaarts extra kracht: bij steile stukken bergop kun je de wandelstokken gebruiken als een soort hefboom waaraan je je kunt optrekken. Zo worden steile passages net wat makkelijker.
 • Je gaat er wat harder van lopen: vooral op rechte stukken kun je de wandelstokken gebruiken om wat sneller te wandelen. De wandelstokken zijn in dit geval een verlengstuk van de armen, die tijdens het wandelen toch al ritmisch meebewegen. Door de stokken op dit ritme te gebruiken kun je je bij iedere pas net een beetje harder afzetten.
Op zoek naar nog meer tips voor het gebruik van wandelstokken? In dit handige artikel hebben we alle voordelen voor je op een rijtje gezet
Op pad met Leki wandelstokken

Welke verschillende type stokken zijn er?

Loopstokken heb je in verschillende soorten uitvoeringen. We maken hierbij grofweg onderscheid tussen trekkingstokken, Nordic Walking stokken en Trailrunning stokken. Ben je dus op zoek naar loopstokken, kijk dan goed welke stokken het beste bij jouw activiteit passen. Hieronder leggen we de verschillen kort aan je uit:

 • Trekkingstokken: trekkingstokken zijn de meest gebruikte wandelstokken in de bergen. Ze zijn geschikt voor wandelen, backpacken en het maken van trektochten. De stokken zijn zo ontworpen dat ze je extra ondersteuning bieden bij het klimmen en dalen. De stokken zijn daarnaast in lengte verstelbaar en bieden zodoende optimale grip op diverse terreinen.
 • Nordic Walking stokken: what’s in a name? Nordic Walking stokken zijn specifiek ontworpen voor het gelijknamige Nordic Walken. Deze stokken verschillen dan ook van trekkingstokken. Net als trekkingstokken zijn Nordic Walking stokken lichtgewicht en verstelbaar. Toch zijn er ook Nordic Walking stokken die een fixed lengte hebben en die je dus niet kan verstellen. Daarnaast zit het grote verschil hem in de zogenaamde ’tip’, het uiteinde van de stok. Bij Nordic Walking stokken wordt gebruikt gemaakt van een rubberen dop. Hierdoor heb je onder andere op asfalt optimaal grip.
 • Trailrunning stokken: deze stokken zijn special ontworpen voor trailrunnen en geven grip en stabiliteit op moeilijk terrein. De stokken zijn lichtgewicht en inklapbaar, waardoor je ze gemakkelijk kunt opbergen in kleinere rugzakken.
wil je weten welke wandelstokken er allemaal verkrijgbaar zijn, neem dan eens een kijkje op de website van LEKI
Wandelstokken vasthouden

Waar moet je op letten bij de aanschaf van LEKI wandelstokken?

Wandelstokken heb je inmiddels in bijna ontelbare varianten. Het is dus soms best wel lastig om door de bomen het bos te zien. Ben je van plan om wandelstokken aan te schaffen, kijk dan vooral naar de volgende punten. Deze helpen je om een goed beeld te krijgen van de verschillende opties.

 • Materiaal en uitvoering: wandelstokken zijn meestal gemaakt van aluminium of carbon. aluminium is lichtgewicht en iets goedkoper, terwijl stokken die vervaardigd zijn van carbon ultralicht zijn, maar wel wat duurder. Kijk daarnaast ook naar de uitvoering: hier heb je grofweg de keuze uit inklapbare stokken of uitschuifmodellen.
 • Handgreep: kijk bij de handgreep vooral of deze lekker in de hand ligt en voldoende grip biedt. Hier heb je over het algemeen de keuze uit rechte of T-vormige handgrepen. Veel handgrepen zijn antislip, wat zorgt voor extra grip.
 • Punt: de punt van de wandelstok wordt nogal eens over het hoofd gezien, maar is erg belangrijk. Bepaal vooraf voor welke type wandeling je de wandelstok gaat gebruiken. Aan de hand van deze keuze kun je kiezen voor een rubberen-, spike- of ijspunt. Voor bergwandelen is een platte spikepunt vaak de beste keuze
 • Verstelsysteem: vroeger kon je wandelstokken verstellen door de verschillende delen van de stok vast te draaien. Inmiddels zijn er ook andere hoogwaardigere systemen beschikbaar die gebruik maken van externe klemmen. De wandelstokken van LEKI zijn verkrijgbaar in beide varianten.

Wandelstokken van LEKI: optimale stabiliteit en grip tijdens het wandelen

Nu je weet waarom wandelstokken hartstikke handig zijn en welke soorten wandelstokken er allemaal zijn, is het tijd om te kijken naar de verschillende soorten trekkingstokken. Op het gebied van wandelstokken is het merk LEKI al sinds jaren de onbetwiste nummer één. De wandelstokken van LEKI zijn lichtgewicht, super praktisch en van goede kwaliteit. Daarnaast biedt LEKI een breed assortiment aan wandelstokken. Hieronder hebben we een aantal van de beste wandelstokken geselecteerd en hebben daarbij gelet op de prijs, het materiaal en de functionaliteit.

LEKI wandelstokken vasthouden

De LEKI Legacy: mooie wandelstokken voor een scherpe prijs

Als je nog nooit wandelstokken hebt gebruikt, of op zoek bent naar een niet al te dure wandelstok, dan is een wandelstok uit de LEKI Legacy serie een prima keuze. De LEKI legacy vind je in verschillende uitvoeringen: naast het traditionele uitschuifmodel kun je ook kiezen voor een vouwbaar model. De laatste variant is gemakkelijker in je rugzak mee te nemen. Ook aan de kleinste gezinsleden is gedacht, want de LEKI Legacy is ook als junior versie verkrijgbaar.

 • Mooi instapmodel wandelstok
 • Gemaakt van aluminium
 • Verkrijgbaar als uitschuifmodel, vouwbaar model, en junior model
De LEKI Legacy shop je hier.

De LEKI Makalu: hoogwaardige wandelstokken voor maximaal comfort

Ben je op zoek naar geavanceerde en lichtgewicht wandelstokken, dan is de LEKI Makalu waarschijnlijk de beste keuze voor jou. Deze wandelstok is vervaardigd uit lichtgewicht aluminium en is daarom ultralicht. Daarnaast is deze wandelstok voorzien van allerlei handige innovaties. Uniek aan de Makalu serie is de Aergon Air grip. Deze trekkinggreep kun je op twee manieren vastpakken. De standaard greep gebruik je op normaal terrein. Ben je echter op steil terrein op pad, dan kun je gebruik maken van de trekking greep, die net onder de standaard greep zit. Deze hoogwaardige wandelstokken zijn ideaal voor doorgewinterde en ervaren bergwandelaars, die zich af en toe ook op moeilijker terrein begeven.

 • Hoogwaardige wandelstok, ideaal voor uitdagende bergwandelingen
 • Unieke innovaties, waaronder de Aergon Air grip
 • Verkrijgbaar in aluminium
Lijkt de LEKI Makalu je wel wat? Deze wandelstok shop je hier.

De LEKI Black Series Carbon: hoogwaardige wandelstokken

Ben je op zoek naar een lichtgewicht, maar wel betaalbare wandelstok? Dan zijn de LEKI Black Series wandelstokken iets voor jou. Deze stokken wegen ongeveer 230 gram en zijn gemaakt van 100% carbon. Hiermee zijn deze wandelstokken meteen de lichtste stokken in de collectie van LEKI. Ook deze wandelstokken zijn uitgerust met de zogenaamde Aergon Air grip. Daarnaast maken deze wandelstokken gebruik van het zogenaamde Super Lock 2 Plus systeem. Met dit systeem kun je de lengte traploos verstellen tussen de 110 en 135 centimeter.

 • Hoogwaardige en lichtgewicht wandelstok, vervaardigd uit carbon
 • Voorzien van Aergon Air grip en Super Lock 2 Plus systeem
 • Goedkoopste carbon model in de collectie van LEKI
Lijkt de LEKI Black Series je wel wat? Deze wandelstok shop je hier.

De LEKI Khumbu

Als je op zoek bent naar echte allrounder wandelstokken, dan kom je al snel uit bij de Khumbu van LEKI. Deze wandelstok biedt een totaalpakket aan features voor je volgende wandeling. Zo heb je de beschikking over een comfortabele Aergon CorTec grip en het hoogwaardige Speed Lock verstelsysteem voor het eenvoudig aanpassen van de lengte en lichtgewicht. De stok is vervaardigd uit lichtgewicht aluminium, wat zorgt voor optimale prestaties tegen een zeer scherpe prijs.

 • Hoogwaardige allrounder, voorzien van een scherpe prijs
 • Voorzien van Aergon CorTec grips en een hoogwaardig verstelsysteem
 • Vervaardigd uit lichtgewicht aluminium
Lijkt de LEKI Khumbu je wel wat? Deze wandelstok shop je hier.

Wandelstokken van LEKI, de ideale partner

Nu we aan het einde gekomen zijn van dit artikel, weet je werkelijk alles over wandelstokken en die van LEKI. Zo weet je nu waarom ze in de bergen hartstikke handig zijn. Daarnaast weet je nu ook welke soorten wandelstokken er zijn en waar je precies op moet letten bij de aanschaf van een gloednieuw paar. Ben je op zoek naar nieuwe wandelstokken, dan is het uitgebreide assortiment van LEKI een goede plek om te beginnen. Doordat LEKI jarenlange ervaring heeft op het gebied van wandelstokken, kom je onafhankelijk van het model dat je kiest altijd tot een goede keuze.

Leki wandelstokken
AccessoiresGearKeuzehulpenTheHike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.