10 tips voor het wandelen met wandelstokken

door

Wandelen door Nederland, een huttentocht of een expeditie door de bergen kan erg zwaar zijn. Zowel fysiek als mentaal kan de tocht een uitputtingsslag zijn. Dit is wel te zien aan je stappenteller, die waarschijnlijk een pittig hoge hartslag aangeeft. Maar wees gerust. Door het gebruik van wandelstokken kan je de impact op jouw lichaam aanzienlijk verminderen. Wandelen met wandelstokken kunnen aanzienlijk zorgen voor minder spanning in het lichaam, minder vermoeide spieren en een fitter voelend lichaam. Je zal misschien even moeten wennen aan het lopen met wandelstokken én je moet de juiste techniek hanteren. De juiste techniek is overigens erg belangrijk, anders kunnen de stokken gaan zorgen voor een mindere houding en daardoor meer impact op je lichaam.

Lopen met wandelstokken

Door de juiste techniek te gebruiken tijdens het hiken met wandelstokken, ontlast je delen van je lichaam enorm. En het maakt dus niet uit of je een lichte daypack of hele zware backpack meeneemt, de winst is groot. Je hebt er letterlijk elke stap profijt bij. Helaas wordt het gebruik en de effecten van de wandelstokken vaak onderschat. Daarom geven we je dé tips voor het lopen met wandelstokken, zodat jij als een pro de volgende tochten overwint.

Fenetre d’Arpette

Tips voor het gebruiken van wandelstokken

We slaan bij de wandelstokken tips niets over en geven je effectieve tips over het gebruik van de stokken. We nemen je mee in de basis van het afstellen van de lengte, hoe je de stokken vastpakt en gebruikt en meer. Let er wel op dat je als trailrunner of skiër andere stokken, technieken en afstellingen gebruikt.

1. De hoogte afstellen van de wandelstokken

Afhankelijk van het terrein, stel je jouw wandelstokken af. In Nederland en op relatief makkelijke en vlakke paden heb je de vuistregel dat de wandelstokken de hoogte hebben, zodat jouw ellebogen een hoek van 90-graden maken. De wandelstok staat rechtop de grond, met de punt naar beneden. Over het algemeen hoef je de wandelstokken ook niet anders af te stellen als het pad goed is onderhouden en niet te steil is.

Wanneer de trail of het terrein een stuk moeilijker en steiler wordt, kan het zijn dat je wandelstokken te lang zijn als je klimt, of juist te kort als je afdaalt. Mocht dat het geval zijn, dan kan je jouw stokken tussen de 5 – 10 centimeter inkorten als je klimt. Daal je af, dan hou je eveneens de 5 – 10 centimeter aan, maar in dit geval maak je de wandelstokken groter. Uiteraard ligt het aan het terrein en jouw persoonlijke voorkeur hoe je de stokken precies afstelt. Dit is vooral een kwestie van gewenning en oefenen. Zorg er altijd voor dat je bij telescopische wandelstokken de stok weer goed lockt als je hem verzet. Je wil niet dat de stok ineens inklapt als je er net op leunt.

Mocht je wandelstokken hebben, die je niet kan verstellen, dan hanteer je een andere techniek. In dat geval laat je de polslussen in sommige gevallen voor wat het is. Je pakt de wandelstokken dan simpelweg gewoon op de hoogte die je op dat moment nodig hebt. Hoger bij afdalen, of lager bij het klimmen.

wandelstokken advies

2. De wandelstokken vasthouden

Wandelstokken kan je op verschillende manieren gebruiken. Zo kan je de polslus gebruiken, of achterwege laten. Een groot voordeel aan het gebruiken van de polslussen, is dat je jezelf veel meer kan afzetten en erop kan steunen. Indien je de polslus gebruikt, zorg er dan voor dat jouw polsen helemaal door de polslus gaan. Dit om te voorkomen dat je blessures krijgt als je toch uitglijdt. Een andere techniek die wel eens gebruikt wordt, is dat je alle vingers, behalve de duim door de polslus doet. Op die manier kan je de polslus ook gebruiken als een soort van haak waar je jezelf aan omhoog kan trekken. Zorg er altijd voor dat de polslussen goed zijn afgesteld. Laat ze niet te los hangen, maar zeker ook niet te strak. Uiteraard maak je de polslussen groter als je gebruik maakt van (dikke) handschoenen.

Wandelstokken vasthouden

3. Stevig doorlopen door goed af te zetten

Wanneer je op een relatief vlak stuk wandelt, kan je met je wandelstokken extra kracht en snelheid genereren. Je neemt als het ware een voorbeeld aan de langlaufers, omdat je jezelf sneller voorwaarts helpt door middel van de stokken. Om dit te realiseren, zorg je ervoor dat jouw wandelstok naast je voet staat. Zodra je met jouw achterste voet naar voren gaat, geef je jezelf een extra duw met de wandelstok. Eigenlijk gaat dit ook al vrij natuurlijk, omdat de armen op deze manier meebewegen tijdens het lopen. Bijkomend voordeel bij het extra werken van de armen, is dat je als het ware een fullbody workout hebt.

4. Wandelstokken gebruiken bij steile beklimmingen

Op de wat steilere beklimmingen tijdens een hike gebruik je je wandelstokken voor juist wat extra opwaartse kracht. Je zwaait met je armen zoals je dat bij een normale wandeling ook zou doen. Dus linkerarm naar voren bij de rechtervoet en rechterarm bij de linkervoet. Zorg ervoor dat de wandelstokken niet te ver naar voren gaan en dat je je ellebogen nog een beetje gebogen hebt. Indien je elleboog nog wat gebogen is, kan je er juist meer kracht uit halen en heb je meer opwaartse kracht. Je kan dan zelfs een beetje gaan hangen op je wandelstokken, om er nog meer kracht uit te halen.

Kanisfluh header

5. Gebruik bij steile afdalingen

Bij het afdalen zijn de wandelstokken van groot belang. Ze zorgen ervoor dat je meer grip en balans hebt en verkleinen de impact op je lichaam. Zorg ervoor dat je de stokken goed voor je neerzet. En niet letterlijk voor je, maar altijd paralel aan het lichaam. Zet ze nooit voor je voeten neer, want dan heb je de kans om erover te struikelen en zoek een plek waar de stok niet zomaar wegglijdt. Op deze manier kan je leunen op de wandelstok en heb je veel minder klappen op je knieën. Zorg er wel voor dat je de wandelstokken op de juiste hoogte hebt ingesteld.

6. Moeilijk terrein

Bij moeilijk terrein zoals het lopen over rotsen of loszittend puin, is het vooral belangrijk om goed te kijken waar en wanneer je je wandelstokken neer kan zetten. In dit geval kan je de stokken op elk moment op een willekeurige plek zetten. Zorg er wel voor dat de stokken goed stevig staan en dat je er niet zomaar mee wegglijdt.

wandelstokken moeilijk terrein

7. Welke rondel gebruik je?

Aan het uiteinde van de wandelstok, zit een rondel of disk. Dit zit ongeveer vijf centimeter boven het uiteinde van de wandelstok. De rondel zorgt ervoor dat je wandelstok niet te ver tussen de stenen weg kan schieten. In de zomer maak je gebruik van een kleine rondel, terwijl je juist in de winter – bij het lopen over sneeuw – een grotere rondel op de wandelstok kan zetten. Een grotere rondel zorgt ervoor dat je wandelstokken minder ver in de sneeuw kunnen wegzakken.

Wandelstokken rondel sneeuw

8. Handvaten

Zorg dat je niet te lang door blijft lopen met oude handvaten. Handvaten zorgen ervoor dat je handen grip houden en je minder snel blaren krijgt. Indien je jouw wandelstokken al een lange tijd hebt gebruikt, kan de grip weg zijn gegaan. In dat geval kan je dus met je handen wegschieten.

9. Niet elke stok is een wandelstok

Verdiep je goed in de aanschaf van wandelstokken. Wandelstokken zijn namelijk niet hetzelfde als skistokken of nordic walking stokken. Je hebt daarom eigenlijk voor elke activiteit een andere stok nodig. Bij een wandelstok is het vaak handig als die telescopisch is. Dit betekent dat je de stokken heel eenvoudig erg compact kan maken. Zo nemen ze dus weinig ruimte in als je ze niet gebruikt.

de beste backpack

10. Materiaal

Wandelstokken heb je uiteraard in alle soorten en maten. En daarbij dus ook in verschillende prijscategorieën. Afhankelijk van hoe fijn je lopen met stokken vindt, hoe vaak je loopt en welk budget je hebt, maak je een keuze. Over het algemeen zijn de wandelstokken verkrijgbaar in aluminium, carbon en titanium. Carbon en titanium zijn over het algemeen de duurdere stokken. Al is aluminum een prima betaalbaar alternatief dat eveneens licht en stevig is. Test wandelstokken eigenlijk altijd in de winkel en vraag om advies.

AccessoiresTheHike.nlVeiligheid

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.