De beklimming van de zuidzijde van de Elbrus

door

Menig Europeaan denkt in eerste instantie dat de Mont Blanc de hoogste berg van Europa is. En de Franse berg is met ruim 4800 meter ook zeker geen flauwe klim. Toch is de Elbrus met 5642 meter de hoogste berg van Europa. Deze gigant in de Russische Kaukasus behoort daardoor tot één van de Seven Summits en staat bij menig bergliefhebber op het lijstje. Wij beklimmen deze keer de zuidzijde van de Elbrus. Een écht makkelijke kant van de berg bestaat niet, maar de zuidzijde van de Elbrus wordt gezien als de minst moeilijke.

Zuidzijde van de Elbrus west en oosttop

Zuidzijde van de Elbrus

De Elbrus is officieel een vulkaan, met twee pieken. Zo is de westpiek 5642 meter en de oostpiek 5621 meter hoog. De meesten gaan uiteraard voor de westpiek van de Elbrus, omdat die het hoogste is. Toch wordt er regelmatig uitgeweken naar de oostpiek van de Elbrus, omdat de weersomstandigheden een van de grootste spelelementen is. Maar om bij de top te komen, moet er eerst gestegen worden. Het meest gangbaar zijn de trails via de Noord- of Zuidzijde van de Elbrus. De zuidzijde is de minst moeilijke en de noordzijde is vanwege de kou en het ruigere terrein een flinkere uitdaging. Wil je liever klimmend naar de top, dan is de oostzijde jouw kant.

Ligging

De vulkanische berg ligt in de Russische Kaukasus, tegen de Georgische grens. Je vliegt op Mineralnye Vody airport en neemt dan een taxi van ongeveer 2,5 uur naar een dorpje in de Russische republiek Kabardië-Balkarië. Dat laatste mag je vergeten, maar in dit gebied ligt de berg. Alhoewel de Nederlandse overheid een negatief reisadvies afgeeft voor de Kaukasus regio, is de situatie rondom de Elbrus veilig en stabiel. Indien je net zoals ons de zuidzijde van de Elbrus gaat beklimmen, dan overnacht je de eerste nachten in Cheget of Terskol.

Acclimatiseren

Als je vanuit Nederland aankomt in Terskol, ben je ondertussen al 2100 meter gestegen. En met het vooruitzicht om de 5642 meter te gaan halen, is acclimatiseren essentieel. Hoogteziekte is bij deze hoogte te verwachten, vandaar doe je de acclimatisatie in stappen. Naast de hoogte heeft de Elbrus meerdere uitdagingen. Het is er koud, de afstanden zijn lang, het terrein is moeilijk en je maakt flink wat hoogtemeters. Toch kan je het jezelf op de zuidzijde van de Elbrus wel een stukje makkelijker maken. Zo kan je met gondels naar high camp op 3800 meter en zijn er pistenbully’s die je bij de topdag voor €1200 naar 5100 meter kunnen brengen. In dat geval smokkel je een groot deel van de route, maar onderschat het dan nog steeds niet. Uiteraard gaan de die-hards helemaal te voet.

Stap voor stap

De eerste dagen doe je wat acclimatisatietochten rondom het hotel in Terskol. Het hotel ligt op 2100 meter en de eerste twee dagen klim je naar ongeveer 3100 meter. Afhankelijk van het weer, de groep en de gids loop je verschillende routes. Zo kan je naar de mineraalbronnen, watervallen of richting de Georgische grens. Op de tweede dag begin je wat vroeger, zodat je in de middag je lichaam wat rust kan geven. Op de derde dag gingen we naar de voet van de Elbrus en vervolgens naar high camp op 3800 meter. Met de lift doe je er ongeveer één uur over, al lopend moet je er zeker een uur of vijf voor uittrekken. Vervolgens ben je in high camp op de zuidzijde van de Elbrus, waar er diverse shelters en hutten zijn. Wij sliepen in ‘Heart of Elbrus’, een prima hut met Russisch eten, slaapzalen en een primitief toilet. Ga ervan uit dat het hier sowieso allemaal wat meer primitief is.

Heart of Elbrus hut hotel

High camp

Vanuit high camp op de zuidzijde van de Elbrus doe je de komende dagen wederom wat acclimatisatietochten en pak je wat rustdagen. Je lichaam moet al aanzienlijk wennen aan de 3800 meter. Zodoende maak je de eerste dag een acclimatisatietocht naar ongeveer 4100 meter. Je leert dan ook de finishing touch van wat gletsjeroefeningen, zoals val-, rem- en looptechnieken. Het is uiteraard heel erg aan te raden om dit van tevoren al te kunnen. Zodoende wordt een voorbereiding in de Alpen bij bijvoorbeeld de Mont Blanc, Matterhorn of Gran Paradiso aangeraden. Alle nachten slaap je vanaf nu in dezelfde ‘Heart of Elbrus’ en is dat jouw uitvalsbasis. De dag erna maak je nog een hogere acclimatisatietocht naar 4600-4800 meter, ook wel de Pastukhov rocks genoemd.

Het weer

Afhankelijk van het weer en de rust die de deelnemers nodig hebben, wordt het programma verder ingevuld. Het weer is op de Elbrus een zeer groot element. Met harde wind, sneeuw en Siberische kou is de Elbrus op veel dagen geen peulenschil. Over het algemeen wordt er alleen naar de top gegaan tussen juli en uiterlijk oktober. Al is oktober vaak al veel te koud. In de zomer heb je temperaturen tussen de 0 en -25 graden. Ga je liever in de winter, kleed je dan tegen maximaal -50!

Toppoging

Indien het weer het toelaat, is het tijd voor een toppoging via de zuidzijde van de Elbrus. Afhankelijk van of je met een pistebully omhoog gaat, of te voet vertrek je. Te voet staat er een klim van ruim 1800 meter je te wachten en vertrek je rond 1 uur ’s nachts. Gewapend met hoofdlampen, geïsoleerde schoenen, vele laagjes kleding, stokken, harnas en een pikkel bedwing je de zuidzijde naar de top. We hebben een handige Elbroes paklijst voor je, waar alles in staat wat je mee moet nemen. Indien je met een pistebully gaat, vertrek je tussen 3 en 4 uur. Je hoeft dan misschien ‘maar’ 542 hoogtemeters, maar verkijk je er niet op. Op deze hoogte is de klim zeker nog vier uur. En dan is de afdaling nog 1800 meter. Zo ben je de topdag zeker wel 12 uur onderweg.

Westtop

Voor de meesten is de westtop van 5642 meter het doel van de beklimming. Niet gek ook, want dat is dé hoogste top van Europa. Vanuit high camp is jouw tocht over de zuidzijde van de Elbrus dus 1842 meter omhoog en veel kilometer horizontaal. Verwacht tijdens de beklimming zeker ook stukken van 40+ graden. Helemaal vanaf 5300 meter is het erg steil. Je zit dan ook tussen de 5500 en 5600 meter gezekerd aan vaste touwen. Hier is een klimgordel met karabiners essentieel, want als je wegglijdt vertel je het niet na.

Elbrus summit

Voorbereiding op de Elbrus

Is één van de Seven Summits jouw droom, dan kan de Elbrus zomaar jouw berg zijn. Heb je het liever niet té koud en technisch, dan is de Kilimanjaro een heel goed alternatief. Toch liever op het dak van Europa, maar weet je niet waar te beginnen? Laat het ons weten in de comments en we helpen je verder.

AziëBergenGeorganiseerde reizenReisverhalenTheHike.nlTrekking

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.