Rahul Bhosale Unsplash

Wildkamperen of een camping op je trektocht, wat kies jij?

door

Ben je je trektocht aan het plannen maar twijfel je tussen wildkamperen en overnachten op een camping, dan snappen wij je dilemma. Beide hebben zo hun voor- en nadelen, we zetten ze hieronder op een rij.

Wildkamperen, waar mag het eigenlijk?

Er bestaan soms wat misverstanden over wildkamperen. Op sommige plekken is het echt verboden, op andere plekken is het ook verboden maar is bivakkeren wél toegestaan. Dit betekent dat zolang je op de trail in de bergen bent, en niet te dicht bij een dorpje of huizen je wel mag overnachten van zonsondergang tot zonsopkomst. Zo mag je in Frankrijk en Spanje boven de 2000 meter grens, op afstand van de bewoonde wereld bivakkeren. In Noorwegen, Zweden en Schotland is het mogelijk zolang je je aan de outdoor-code houdt en je rekening houdt met national parcs regelingen.

Voordelen van wildkamperen op de trail

Allebei de opties hebben zo hun voordelen, de één wat minder voor de hand liggend dan de ander. Allereerst is het ontzettend idyllisch om met je tentje op je trektocht zelf aan het eind van de dag een mooi plekje uit te zoeken. Op de top van een berg, op een heuvel met een prachtig uitzicht of onder de bomen bij een schattig beekje, aan jou de keus. Nog een voordeel als je een populaire trail loopt zoals de Tour de Mont Blanc is dat je niet gelijk loopt aan de planning van de guidebooks. Zo voorkom je dat je in de ochtend in een treintje over de trail loopt. Ben je een lichte slaper? Dan is een wildkampeerplekje een stuk rustiger dan een camping vol kinderen die een totaal ander ritme hebben dan de gemiddelde hiker. Last but not least, het is natuurlijk een stuk goedkoper, omdat je niet voor je overnachting betaalt.

Nadelen van wildkamperen op je trektocht

Het klinkt allemaal super idyllisch, dat wildkamperen, maar is dat ook zo? Ik heb het gemend ervaren, het ligt erg aan de plek en je ervaring. Kun je goed kaartlezen, dan kun je waarschijnlijk beter inschatten waar je je tent fijn kunt opzetten. Ben je hier geen held in, dan kan het zomaar voorkomen dat je echt klaar bent aan het eind van de dag, en maar blijft lopen omdat je je tent niet kunt opzetten. Niet top dus. Ook kan een simpel foutje als het opzetten van je tent in een windtunnel (ik spreek hier uit ervaring 😉 ) je gehele nacht verpesten doordat je in een halve orkaan slaapt. Ook bij ander noodweer als heftige regen of onweer kun je niet uit je tent om ergens te schuilen als het té erg wordt. Al hoort dit deels ook bij het avontuur natuurlijk. Zet je tent zo ook nooit onder steenlawines of puinhellingen, deze kunnen ineens gaan rollen in de nacht. Ook vond ik het in het begin wennen om te wildkamperen op plekken waar het mocht, maar eerder gedoogd werd. Het voelde dichter bij het dal soms alsof er ieder moment iemand ’s avonds langs kon komen en daardoor sliep ik in mijn eentje soms iets minder diep.

Voordelen van het overnachten op een camping

De meest voor de hand liggende nadelen van wildkamperen zijn gelijk het voordeel van een camping. Heb je er flink wat kilometers opzitten op je wandeldag, dan is niets zo lekker dan even heerlijk afdouchen onder een warme douche, en in het camping winkeltje nog wat spullen kunnen kopen bij aankomst. Zo’n fris drankje aan het eind van een wandeldag of een warme koffie in de ochtend voelen soms als een onbeschrijflijke luxe. Is het guur en koud weer, dan kun je op een camping in de gemeenschappelijke ruimte soms koken en eventjes op een ‘echte’ stoel zitten, en al je apparatuur opladen in het stopcontact. Ben je met kinderen op pad? Dan is een camping ook een leuke verrassing aan het eind van de dag, vaak vind je er speeltoestellen en tafeltennistafels. Voor de soloreizigers onder ons is het op een camping vaak een gezellige boel op de trail, en leer je zo wat andere reizigers kennen. Zo kun je tafeltennis sportweddenschappen houden met je nieuwe vrienden. Ook voelt een camping als soloreiziger misschien iets veiliger, je hebt overigens altijd mensen om je heen.

Nadelen van overnachten op de camping op je trektocht

De bovenstaande punten hebben alles wel een beetje op een rijtje gezet, een camping is een andere natuurbeleving dan een wildkampeerplekje. Iets wat ik soms lastig vond op trail was het reserveren van plekjes op de camping. Op de meeste trails was het niet nodig, en was er altijd plek, maar het kán gebeuren dat dit niet het geval is. Ik houd zelf niet van vooruitplannen op langere tochten, dus dit was toch een nadeel. Eenmaal in het dal blijft er namelijk geen andere optie dan de camping. Sommige campings zijn goedkoop, maar er zijn er ook die best prijzig zijn. Dit verschilt per land, maar soms betaal je bijna evenveel als een bed in een hostel.

Wat is nou de beste optie?

Ga je langer op pad en wil je de gok wagen, dan zou ik zelf kiezen voor een 50/50 verdeling. Vaker wildkamperen is een grote kostenbesparing en ervaarde ik als de mooiste nachten. Maar zo nu en dan een douche en het opladen van apparatuur was ook zeer welkom. Ben je minder ervaren met kaartlezen, lees je dan goed in en zorg dat je ook met de kaart snapt waar je wel en vooral niet je tent kunt zetten. Dit voorkomt vervelende verrassingen. Is er slecht weer op komst, daal dan altijd verder af naar beneden. Better safe than sorry. Een leuke tussenoptie is het slapen naast een berghut. Vraag hiervoor altijd toestemming, maar wat mij betreft is dit wel de best of both worlds: uitzicht, lekker eten en een rustige nacht.

AccommodatiesTheHike.nlTrekkingVeiligheid

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.