De West Highland Way, alle ins en outs voor een onvergetelijk avontuur in de Schotse Hooglanden

door

De West Highland Way is een prachtige langeafstandswandelroute die loopt van Milngavie, net ten noorden van Glasgow, tot Fort William in de Schotse Hooglanden. De route is 154 kilometer lang en voert door enkele van de meest spectaculaire landschappen van Schotland, waaronder bergen, meren, bossen en heidevelden. Onderweg kun je genieten van de rijke Schotse cultuur en geschiedenis, terwijl je overnacht in sfeervolle herberge, B&B’s of kampeert met je eigen tent. Afgelopen mei wandelde ik deze route en kampeerde ik met mijn tentje en man man man, wat een prachtige route is dit! Lees snel verder hoe jij deze route ook kunt trotseren.

Buachaille Etive Mor, credits: Willemijn Louws

Hoe loopt de West Highland Way?

De West Highland Way loopt 154 kilometer lang door het hart van de Schotse Hooglanden, van Milngavie tot Fort William. De West Highland way begint in het kleine plaatsje Milngavie, vlakbij Glasgow. Dit is gelijk een voordeel, want zo begin je gemakkelijk aan de route zonder een auto te hoeven huren. Milngavie heeft namelijk zijn eigen treinstation waar je waarschijnlijk met meerdere wandelaars zult uitstappen voor je aan de wandeltocht begint. Hier kun je de startfoto nemen bij het officiële startpunt van de route, het beroemde ‘West Highland Way’-bord.

Hoe werkt overnachten op de West Highland Way?

Er zijn voor overnachten op de West Highland way meerdere opties. Welke optie je ook kiest, tijdens het hoogseizoen is het slim om van tevoren te plannen en te boeken omdat het een zeer geliefde route is. Houd hierbij ook in je hoofd dat het weer in de Schotse hooglanden behoorlijk guur kan zijn, ook in de zomer. Je kunt zomaar de hele dag of week regen hebben, maar net zo goed een week zon. Houdt hier rekening mee als je wilt kamperen, slapen in een natte tent is namelijk niet altijd een pretje. De drie opties op een rij:

  1. Kamperen of wildkamperen: Er zijn verschillende officiële kampeerterreinen langs de route waar je je tent kunt opzetten. Het is ook toegestaan om wild te kamperen op de meeste plaatsen langs de route, maar het is belangrijk om de Schotse Outdoor Access Code te volgen. Wanneer je route start ben je nog voornamelijk op bewoond terrein en is wildkamperen lastiger. Check daarom goed de kaart waar het wel en niet toegestaan is, na Loch Lomond is het een stuk makkelijker.
  2. B&B’s en herbergen: Er zijn tal van B&B’s en herbergen langs de route waar je een comfortabel bed en een warme maaltijd kunt krijgen. Het is aan te raden om deze van tevoren te boeken, vooral in het hoogseizoen. Het voordeel van deze optie is dat je kennis maakt met de warme Schotse gastvrijheid, en je je spullen die wellicht nat zijn van de regen goed kunt drogen in de nacht.
  3. Hotels: Er zijn enkele hotels langs de route die een wat luxere optie bieden voor overnachtingen. Soms iets minder charme dan de kleinere b&b’s, maar wel heerlijk bijkomen.

Welke optie je ook kiest, overdag passeer je ook de verschillende dorpjes en pubs waar je kunt opwarmen en bijkomen.

Inverornan wildkampeer plek, credits: Willemijn Louws

Hoelang ben ik per dag aan het lopen op de West Highland Way?

Ondanks dat je een stuk door echt wilde natuur wandelt loopt de West Highland Way ook langs behoorlijk wat dorpjes en slaapplekken. Dit maakt dat de route best geschikt is voor beginners en je je dagen zelf zolang kunt plannen als je wilt. De meest gebruikte planning duurt 8 dagen en loopt echt van dorp naar dorp. Ben je van plan te wildkamperen dan is deze planning juist geen optie, maar kampeer je tussen deze plekken in. Het is belangrijk om te onthouden dat deze afstanden slechts een indicatie zijn en dat jouw eigen tempo het belangrijkste is om aan te houden.

  1. Milngavie naar Drymen: 20 kilometer
  2. Drymen naar Rowardennan: 24 kilometer
  3. Rowardennan naar Inverarnan: 22 kilometer
  4. Inverarnan naar Tyndrum: 20 kilometer
  5. Tyndrum naar Inveroran: 14 kilometer
  6. Inveroran naar Kingshouse: 16 kilometer
  7. Kingshouse naar Kinlochleven: 14 kilometer
  8. Kinlochleven naar Fort William: 24 kilometer
Credits: Willemijn Louws

Wanneer kan ik de route lopen en wat voor weer kan ik verwachten?

In Schotland spreken ze niet over regen, maar over ‘showers’. Dit is iets wat je vrij letterlijk mag nemen. Voordat ik de West Highland Way ging lopen las ik veel over het vier-seizoenen-in-één-dag principe in Schotland. Ik was mentaal en qua gear dus goed voorbereid op regen, maar dit was wel echt next level. Lees: alsof je een hele dag onder een horizontale koude douche wandelt. Anderen die een week eerder of later gingen hadden weer een hele week stralende zon, dus het weer is in Schotland echt geluk of pech.

Wanneer je de route loopt heeft dan wel weer invloed op de kans dat het goed weer wordt op je tocht. Lang verhaal kort; april mei en juni zijn de absolute favoriet. Iets kouder (tussen de 15 tot 20 graden), maar minder kans op regen en de vervelende midges. In de zomermaanden (juni, juli en augustus) kan het weer meestal mild en aangenaam zijn, met een gemiddelde temperatuur van 15 tot 20 graden maar heb je grotere kans op regenbuien.

Na Tyndrum, credits: Willemijn Louws

Wat voor gear moet ik meenemen voor mijn tocht?

Anders dan de meeste bergtochten in de alpen kun je op deze route echt harde regen verwachten. Mijn ‘dure’ regenjas die in de bergen prima zijn werk deed was hier binnen notime aan het doorlekken, dus een goede voorbereiding scheelt veel. Wat veel Schotten zelf doen is iets minder charmant maar super praktisch: een poncho die over je tas (en in mijn geval ook nog regenjas) heen gaat. Verder qua paklijst kun je veel van een bergwandel paklijst overnemen. Als extra aanvulling zijn goede wandelschoenen met een extra paar droge sokken (of liner socks) ook geen overbodige luxe. De ondergrond waar je op loopt is namelijk een ‘military road’ waarbij door de grove gravel mijn trailrunners echt heel oncomfortabel waren. Door het vochtgehalte kan het hier soms ook fris aanvoelen, dus een extra fleecetrui en een goede lange wandelbroek is zeker een must.

Hoeveel eten moet ik meenemen voor op de trail?

Omdat ik van vorige bergtochten met mijn tent gewend was dat er weinig eten te krijgen was, had ik een behoorlijke voedselvoorraad mee in mijn backpack: iets wat achteraf niet had gehoeven. In veel plaatsen op de West Highland Way was namelijk wel een winkeltje met hike-proof eten te koop. Ook zijn er in veel dorpjes cafeetjes waar je heerlijk kunt eten, zowel een grote maaltijd als iets simpels om mee te nemen. Waar Schotten zeker goed in zijn zijn de taartjes, dus mocht je een caramel shortbread spotten onderweg dan zul je hier geen spijt van krijgen.

Buachaille Etive Mor, credits: Willemijn Louws

Wat zijn de leukste plekken om te overnachten op de West Highland Way?

Alhoewel ik bijna de hele route heb gekampeerd (behalve in Fort William) ben ik zeker wat leuke plekjes tegengekomen waar je tof kunt overnachten. Als ik je één tip mag geven, is het om op de dag van aankomst in Fort William alvast een kamer te boeken of die dag alleen te lopen tot Glen Nevis campsite als je kampeert. Na een hele week regen en blaren kwamen wij aan in Fort William om er vervolgens achter te komen dat de camping ver buiten het centrum ligt, en álle hotels waren volgeboekt. Een fijn vooruitzicht dus om alvast een bedje klaar te hebben staan en warm te kunnen douchen.

Per plaats heb je meerdere opties, maar hieronder de favorieten op een rij:

  1. Drymen: Een klein dorpje met een historisch kerkhof en enkele leuke pubs en restaurants om te genieten van een drankje en een maaltijd. Een populaire slaapplek: Altquhur Byre.
  2. Balmaha: Loch Lomond Waterfront Luxury Lodges
  3. Rowardennan: Een dorpje aan de oevers van Loch Lomond, met prachtige uitzichten op het meer. Hier kun je ook een boottocht maken op het meer. Verblijf bijvoorbeeld in Blair Cottage.
  4. Rowardennan: Blair Byre
  5. Rowardennan: Ben Lomond Lodge
  6. Inversnaid: Geen dorpje, maar een fijne plek met ontzettend vriendelijke mensen is Inversnaid Bunkhouse en camping.
  7. Crianlarich: Een pittoresk dorpje met enkele historische bezienswaardigheden, waaronder een middeleeuwse kerk en een oude begraafplaats. Verblijf hier in Iverardran House Bed and Breakfast
  8. Tyndrum: Een van de grotere dorpjes en goed als tussenstop. Hier kun je ook genieten van een bezoek aan de lokale distilleerderij, of een regenponcho kopen in de Green Wellie Shop. Posh Pod
  9. Bridge of Orchy: Kamer met River Orchy en Glen Orchy view
  10. Kingshouse: Een afgelegen herberg aan de voet van de Glencoe-pas, met adembenemende uitzichten op de omliggende bergen. Vroeger niet zo’n geliefd hotel, maar inmiddels is er een heel stuk nieuw aangebouwd aan het Kingshouse Hotel.
  11. Kinlochleven: Een dorpje dat bekend staat om zijn geschiedenis van aluminiumproductie en bergbeklimmen. Hier kun je een bezoek brengen aan de Ice Factor, de grootste indoor klimmuur van het Verenigd Koninkrijk. Verblijf bijvoorbeeld buiten in de Glamping Pods.
  12. Kinlochleven: Highland Getaway
  13. Glen Nevis: Glen Nevis Youth Hostel
  14. Fort William: Het eindpunt van de West Highland Way, een levendige stad aan de voet van de Ben Nevis, de hoogste berg van Schotland. Hier kun je genieten van een welverdiend drankje in een van de vele pubs en restaurants, en een bezoek brengen aan de oude ruïnes van het fort van Fort William.Een leuke plek om te overnachten is de Ben Nevis Guest House
  15. Fort William: The Brevins Guest House
Milngavie- Drymen, credits: Willemijn Louws

Tips en tricks voor de West Highland Way

Wat kan ik doen tegen midges?

Midges zijn kleine, vervelende, vliegende insecten die lijken op muggen en die veel in de highlands voorkomen. Ze zijn vooral actief van eind mei tot september en zijn het meest talrijk bij vochtig weer en in de buurt van water, zoals meren, rivieren en moerassen. Het goede nieuws, ze kunnen niet vliegen bij wind, dus wanneer je in de wind loopt (of zelf blijft lopen) zie je ze nauwelijks. Zijn ze wel actief? Dan kan je omringd worden door grote zwermen en bijten ze overal op je huid waar ze bij kunnen. Goed plan om een midge-net in je tas te pakken en dunne handschoenen. Pro-tip: laat niet je tent openstaan voor een rustige nacht, en hier spreek ik uit ervaring.

Wat kun je het beste doen tegen blaren?

Waar ik in de bergen weinig tot geen last had van blaren was dat hier wel anders. Waardoor dat kwam? De combinatie van permanent natte voeten en de grove ondergrond. Voorkomen is beter dan genezen, dus kies voor deze route ingelopen stevige wandelschoenen (het liefst geen trailrunners) en als je deze hebt een paar liner socks. Deze extra laag sokken zorgt ervoor dat de sok niet tegen je voet maar tegen de ‘liner sock‘ schuurt. Pak blarenpleisters, pijnstillers en teatree olie in je ehbo kit en laat ’s avonds en tussendoor je voeten goed drogen.

Wat zijn dingen die je echt moet proberen op de West Highland Way?

Leuk aan deze route is dat het echt een mengeling van cultuur en natuur is. Zo kan het zijn dat je na een dag wandelen in de wildernis ’s avonds tussen de locals in een pub een pint bier of whiskey kan drinken. Populair in deze pubs zijn ook de pub-meals, simpele goedkope maaltijden die zeker goed smaken na een lange wandeldag. Mijn favoriete gerecht op de trail? Sticky toffee pudding, een heerlijk dessert wat verrassend genoeg niet op pudding lijkt.

Kan ik gemakkelijk vegetarisch eten vinden op de trail?

Ook al is de trail-cuisine vaak wat simpel op lange wandeltochten, vind je op deze route altijd wel een vegetarische optie. Ik vond dat ze zelfs in kleine pubs veel rekening houden met een vegetarisch en zelfs glutenvrij dieet. Vaak stond er dus naast het traditionele ‘fast food’ en ‘haggis‘ ook een vegetarische curry of vegetarische Haggis op het menu.

Credits: Willemijn Louws

Is het ook mogelijk om een klein deel van de West Highland Way te lopen?

Heb je minder tijd dan de gebruikelijke acht of negen dagen, dan is het ook een optie om een korter deel van de route te lopen. Zelf vond ik de eerste etappe tot Drymen wat minder bijzonder maar het maakt wel echt deel uit van de route. Omdat je letterlijk van de stad naar de hooglanden loopt loop je ook de typische route die men vroeger liep met het vee van de hooglanden naar de stad. Ook het Loch Lomond stuk vond ik langer dan verwacht, maar wel prachtig bij mooi weer. Wil je een klein deel van de route lopen, dan zou ik dus het stuk vanaf Tyndrum of Bridge of Orchy aanraden. Hier stopt ook een bus en trein en zo loop je sowieso over het mooiste stuk van de route naar Fort William.

Hoe hoog is Devils Staircase?

Devils staircase, een naam die me een beetje angst aanjoeg toen ik door het route boekje aan het bladeren was. Dit is een beklimming van ongeveer 550 meter hoogteverschil tussen Kinlochleven en de top van de bergpas. Ook al is het vergeleken met de dagen ervoor best een klim, vond ik deze pas echt heel erg meevallen. De prachtige uitzichten maken de inspanning weer helemaal goed en vergeleken met routes in hooggebergte valt deze klim reuze mee.

Geen zin om zelf te plannen en te regelen?

Nu al helemaal zin om de trail te gaan lopen, maar geen zin om alles zelf te boeken en uit te zoeken? Dan kun je natuurlijk ook je reis boeken via een reisorganisatie. Bookatrekking heeft onder andere de West Highland Way in de aanbieding. Je kunt dan zelf kiezen voor de intensieve of rustige versie.

Inverornan Hotel, credits: Willemijn Louws

BergenEuropaLangeafstandswandelingNationale parkenTheHike.nlTrekkingVerenigd KoninkrijkWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.