Credits: Pexels

The Seven Summits: Op de nok van ieder continent

door

In de bergsport is het bereiken van ongekende hoogtes al jarenlang een belangrijk doel. In 1964 was het moment daar dat iedere top boven de 8000 meter bereikt was. Het werd dus tijd voor een nieuwe uitdaging. Vanaf dat moment gingen alpinisten die zich wagen aan ‘The Seven Summits’. Wat letterlijk vertaalt de zeven toppen betekent. Het gaat bij deze challenge om het bereiken van het hoogste punt op ieder van de zeven continenten. Richard Daniel Bass, een rijke zakenman en geoefend klimmer, kwam op het idee om binnen een jaar iedere hoogste berg per continent te beklimmen. Mount Everest heeft hem echter drie pogingen gekost, om in 1985 de laatste te kunnen wegstrepen. Vandaag de dag is de uitdaging het ultieme doel voor alpinisten.

The Seven Summits: Op de nok van ieder continent

Voor klimmers is hoogte dé maatstaf. The Seven Summits is voor velen een droom en er zijn dan ook behoorlijk wat klimmers die hun naam in het rijtje mogen zetten. Er bestaat echter wat onenigheid over welke bergen er nou bij de zeven toppen horen. Hierdoor zijn er twee kampen ontstaan. Het Carstensz- en het Kosciuszko-kamp. Als we de Nederlandse Seven Summitteers moeten geloven is de Carstensz-versie the way to go. Vandaar dat wij deze lijst hebben samengesteld; The Seven Summits: Op de nok van ieder continent.

Kilimanjaro, Afrika

Het dak van Afrika is de Kilimanjaro. De berg torent met zijn 5.895 meter hoog uit boven de savannes van Tanzania. Het bergmassief bestaat uit drie vulkanen waarvan de er twee gedoofd zijn en de jongste, de Kibo, slaapt. De top van deze vulkaan is het hoogste punt van de berg en is bedekt met gletsjers en ijsvelden. Uit het lijstje van zeven is de Kilimanjaro relatief eenvoudig te beklimmen. Toch is het verstandig om de klim naar Uhuru peak goed voor te bereiden. Veel klimmers krijgen last van hoogteziekte door de grote hoogteverschillen.

Kilimanjaro-Credits Sergey Pesterev-Unsplash
Kilimanjaro-Credits Sergey Pesterev-Unsplash

Elbroes, Europa

Ook de Elbroes in Rusland is net als de Kilimanjaro een slapende vulkaan. Hij ligt met een hoogte van 5.642 in het Kaukasus gebergte, vlakbij de grens met Georgië. Doordat de berg in de autonome Russische Republiek Kabardië-Balkarië ligt, zijn sommigen van mening dat deze piek in Azië ligt en dat de Mont Blanc met 4.810 meter de top van Europa zou zijn. Omdat de Elbroes aanzienlijk hoger is, kiezen de Seven Summitteers toch voor de Elbroes.

Mout Elbroes - The Seven Summits

Denali, Noord-Amerika

De Denali in Alaska is met 6.194 meter het maximale wat je kunt bereiken in Noord-Amerika. De berg die tot 2015 de naam Mount McKinley droeg, kreeg zijn oorspronkelijke naam op 31 augustus 2015 terug van president Obama. De berg ligt in een van de meest afgelegen gebieden ter wereld en is meedogenloos als het gaat om weersomstandigheden. De klim naar de top van dit monster duurt zo’n drie weken, maar dan sta je wel op een van de Seven Summits!

Denali - The Seven Summits

Aconcagua, Zuid-Amerika

De hoogste berg van Zuid-Amerika is tevens de hoogste ter wereld buiten Azië. Hij torent 6.961 meter boven het Andesgebergte in Argentinië uit. Via de ‘normale route’ is de berg goed te bedwingen, maar ook op de weg naar deze top is de hoogte een serieuze tegenstander. De luchtdruk op de top is 40 procent lager dan die op zeeniveau en je zult daarom langzaam moeten stijgen om hoogteziekte de baas te blijven.Aconcagua - The Seven Summits

Mount Vinson, Antarctica

De top van het koudste continent op aarde is Mount Vinson met 4.892 meter. Deze berg is pas in 1957 ontdekt door de marine van de VS, vandaar dat deze is vernoemd naar  Carl Vinson die zich inzette voor wetenschappelijk onderzoek op Antarctica. De klim naar boven is technisch gezien niet heel moeilijk, maar de ijzige koud maakt het absoluut niet makkelijk. Volgens klimmers die de top hebben bereikt is de Vinsonberg te vergelijken met Mount Everest.

Mount Vinson - The Seven Summits

Carstenszpyramide, Oceanië

De Carstenszpyramide ligt in Papoea en wordt ook Puncak Jaya, wat overwinningsberg betekent, genoemd. Om deze berg in het rijtje bestaat nogal wat discussie. Volgens de een ligt deze berg in Azië en volgens de ander in Oceanië. Als we de Nederlanders geloven, houden we het bij de Puncak Jaya. Deze berg is lange tijd gesloten geweest voor klimmers, maar is sinds 2005 weer open voor alpinisten.

Puncak Jaya - The Seven Summits

Mount Everest, Azië

We zijn bij de moeder aller bergen aangekomen. Het bedwingen van de almighty Mount Everest in Nepal is voor iedere alpinist een droom. De nok van de wereld is 8.848 meter hoog, maar onder de 8.000’ers is deze een van de makkelijkere bergen om te bedwingen. De K2 die ook in Himalaya ligt is vele malen technischer.
Door klimmers die The Seven Summits hebben bereikt, is er een nieuwe uitdaging bedacht: The Second Seven Summits. Deze zijn dan wel minder hoog, maar over het algemeen veel moeilijker te beklimmen. Op naar de volgende uitdaging!

AfrikaAziëBergenBestemmingenEuropaInspiratieNoord-AmerikaTanzaniaTheHike.nlTrekking

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.