Expeditie Kilimanjaro, een letterlijk en figuurlijk hoogtepunt

door

Het is zover. Mijn laatste jaar als twintiger is aangebroken. De grote 3-0 is nu echt in zicht. Tijd om nog wat van mijn bucketlist af te vinken! Daarom ga ik ervoor zorgen dat 2017 mijn TOP jaar wordt. Een hoogtepunt. Letterlijk en figuurlijk. Want ik ga voor mijn 30e een hoge berg beklimmen. En niet zomaar eentje. Het wordt de Mount Kilimanjaro in Afrika.

Bucketlist dingetje

Het beklimmen van een hoge berg staat al een tijdje op mijn bucketlist. Eigenlijk wilde ik voor de Mount Everest gaan, maar na een beetje research, heb ik al snel besloten dat die berg nog even op mijn bucketlist blijft staan. De gevaren die bij het beklimmen van de Mount Everest komen kijken, zijn van dusdanige orde, dat ik daar wel iets meer dan een paar maanden training voor nodig heb. Op naar een mooie nummer twee in de lijst van indrukwekkende bergen: de Kilimanjaro.

Een werelds hoogtepunt

Ondanks dat de top van de Kilimanjaro makkelijker te bereiken is dan die van de Mount Everest, is het halen van de top zeker niet vanzelfsprekend. De Mount Kilimanjaro is namelijk 5.895 hele meters hoog. Het is niet de hoogste berg van de wereld, maar wel de grootse vrijstaande berg ter wereld en de hoogste berg op het Afrikaanse continent. Ik schreef laatst ook een ander artikel over De vijf mooiste, hoge bergen om te beklimmen. Lees die maar eens voor meer info over onder andere de Kilimanjaro. Mijn klim gaat naar de top van (slapende) vulkaan, de Kibo. De top van deze Kibo is bedekt met ijsvelden en gletsjers. De expeditie die ik ga ondernemen duurt dan ook meer dan een week.

Expeditie TOP-jaar

Wanneer en welke route precies, is nog niet bepaald. Maar dat er getraind moet worden is een zekerheidje. Los van de ijzige vlakten op de top, is het hoogste punt zo hoog, dat de zuurstofdruk veel lager is dan op de de hoogste berg waar ik ooit ben geweest. Om te zorgen dat mijn lichaam voldoende kan acclimatiseren, is een geweldige conditie een voorwaarde. Dat wordt dus bewegen geblazen. Gelukkig ga ik niet alleen de berg op. Los van professionele begeleiding, krijg ik ook gezelschap van mijn super stoere mama. Samen gaan we de hoogte en de klim trotseren!

Wil je de komende maanden met mij (en/of mijn mama) meetrainen? Een dagje hiken in Nederland, een weekendje ploeteren in de Ardennen of zelfs naar de Alpen? Het kan allemaal. En ik vind dat super gezellig! De kans is overigens wel aanwezig dat je dan een plekje op het wereldwijde web krijgt. Huh..wat..?! Ja, je leest het goed. Ik heb sinds een tijdje een blog. Een blog over toffe hikes in de wereld en hike-gerelateerde zaken, zoals gear, food en fit. Guess what: op die site ben je nu terechtgekomen.

The Hike

Voor een hoop vrienden en familie komt deze bucketlist-openbaring en site wellicht wat plotseling uit de lucht vallen. Toch ben ik niet onbekend met hiken. Ik doe dat al een tijdje en de hobby wordt steeds groter. Zo veel groter zelfs, dat ik er een blog over ben begonnen. Er zijn namelijk zoveel mooie plekken in de wereld te vinden om te hiken, maar een inspirerende, handige, Nederlandse site is er nauwelijks te vinden. Het feit dat zelfs www.TheHike.nl nog vrij was, zegt genoeg. Daarom heb ik die url geclaimd en ben ik, met hulp van Kaz, The Hike begonnen. Kijk zometeen gerust eens rond. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Als je tips, feedback en/of ideeën hebt, let me know. Als je stukjes wilt schrijven of foto’s wilt delen van een van jouw eigen hikes in the wereld, graag!

AfrikaBergenNationale parkenTanzaniaTheHike.nlTrekkingWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

6 reacties. Reactie plaatsen

 • Hoi Mechteld,
  Super tof dat je deze blog hebt maar nog toffer vind ik dat je samen met je moeder de Kilimanjaro gaat beklimmen!
  Ik heb zelf 4 maanden stage gelopen in Tanzania met een vriendin. Als sluitpost wilden we de Kili gaan beklimmen! Helaas moesten we concluderen dat we echt te weinig gear(een paar slippers en korte broek) en knowledge ervoor hadden en dat het voor ons studenten op dat moment te duur was…We hebben ons toen maar op de nationale trots gestort:Kilimanjaro beer….two Kili’s please!
  We zouden 5 jaar later terug gaan om het als reünie alsnog te doen.
  Helaas gooiden wat zwangerschappen roet in het eten!;-)
  Nu zijn we 12,5 jr en 3 kinderen verder….
  Ik geloof dat ik ook een bucketlist moet gaan maken!:-D
  Succes met voorbereiden.
  Ik volg je op de voet!;-)

  X nicht Iris

  Beantwoorden
  • Hee Iris,
   Wat een leuk bericht, dankjewel! Het is nog niet te laat om te gaan he.. je mag altijd met ons mee 😉
   En die biertip ga ik tegen die tijd ook even opvolgen. Als de tocht erop zit. Dan smaakt het vast nog beter.
   X Mechteld

   Beantwoorden
 • Mechteld, wat een leuke blog en supergave uitdaging! Heel veel plezier en succes met de voorbereidingen! 🙂 xx

  Beantwoorden
 • Renate Germans
  11 december 2016 21:18

  Hi nichtje,
  Wat ontzettend tof om te lezen van je ondernemende plannen en dat ook nig met tante Carla. Super jaloerssssss.
  Jawel jaap en ik hebben in 2005 aan de voet van de Kilimanjaro gestaan en op dag 2 zelfs met helder weer de top gezien( wat al blijkbaar uniek is) toen verschillende mensen gezien die dood en doodziek waren van de hoogte dat wij ons geld hebben besteed aan een doorreis naar nieuw zeeland. Ook niet verkeerd. Maar zoals ik al eerder schreef… ik ben jaloers op jullie. Het lijkt me fantastisch!! Have fun.
  Liefs Renate

  Beantwoorden
  • Hee Renate,
   Bedankt voor je berichtje! Heel leuk. Niet heel bemoedigend dat stuk over de hoogteziekte 😉 Hopelijk gaat het ons beter af dan die mensen toen. We gaan er in ieder geval zo goed mogelijk voor trainen.
   Tot snel!
   X Mechteld

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.