Wat is hiken, wandelen of een trekking en wat is het verschil?

door

De zomer komt eraan en misschien staat er voor sommige onder ons wel een trektocht op de planning. Maar vergis je niet, er is weliswaar een verschil tussen een wandeling, en trekking en een expeditie. Alle varianten vinden inderdaad allemaal buiten plaats en je loopt in dit geval van punt a naar b. Maar toch zit er wel degelijk verschil tussen deze termen. Maar wat is nu precies een wandeling, expeditie of een trekking. En wat is hiken? We leggen het je uit.

Credits: Krivec Ales via Pexels

Wat is hiken?

Zodra we in de Van Dale kijken, krijgen we geen antwoord op ‘hike’, ‘hiken’ en ‘hiking’. Het staat er simpelweg niet in, omdat het officieel geen Nederlandse term is. Wandelen daarentegen natuurlijk wel. Als we iets verder kijken naar de andere benamingen, kunnen we redelijk definiëren wat de termen inhouden. Dus wat is hiken, wandelen, een expeditie en een trekking nu eigenlijk?

wan·de·len (wandelde, heeft, is gewandeld)
In de Van Dale komen we er dus achter dat wandelen een andere betekenis is voor iemand die loopt (voor zijn ontspanning). Niet heel spectaculair in dit geval dus. Zo kan je lopen of wandelen naar de supermarkt, door de stad en door het bos.

Hiken
We lezen online dat hiking een wereldwijde term is die wordt gebruikt voor een langere afstand wandeling die meestal op trails in het buitengebied plaatsvindt. Toch gebruiken de Engelsen de term walking ook geregeld voor een langere afstand wandeling in bijvoorbeeld de Alpen.

Expeditie
We spreken van een expeditie als je meer op een soort van ontdekkingstocht gaat. Meestal is dit een meerdaagse tocht. Dus een expeditie naar de Elbrus, een andere seven summit of juist op een onbekende plek.

Trekking
Een trekking wordt gezien als een lange en vermoeiende tocht, die meestal te voet wordt gedaan. En meestal ook meerdere dagen duurt.

Voor de duidelijkheid

Als we bovenstaande betekenissen naast elkaar leggen zit er zeker een gemeenschappelijke deler in. Het is vrijwel allemaal over een verplaatsing te voet tussen punt a en b. Bij een wandeling of lopen is dat vaak iets wat je dagelijks doet of wat niet heel veel van je lichaam vereist. Hiken daarentegen is al een iets zwaardere tocht die je maakt in een buitengebied. Ga je helemaal op ontdekking, dan zit je in de expeditie en trekking categorie. Daar moet je best wat voor trainen.

Credits: Eric Sanman via Pexels

Hiken

Hopelijk is de vraag ‘wat is hiken’ een stuk duidelijker geworden. Wijzelf schrijven over wandelingen, hikes, expedities, beklimmingen en vrijwel elke andere outdooractiviteit. Over het algemeen zullen we een tocht in Nederland een wandeling noemen, maar zodra het iets meer serieus wordt, noemen we het een hike. Lekker wandelen dus door de Nationale Parken of door de bossen en over het strand. En heerlijk hiken door bijvoorbeeld de Alpen en Scandinavië.

Hoe te beginnen

Starten met hiken is simpel. Je hebt er niet veel voor nodig en je kan er ontzettend van genieten. Hiken kan in vrijwel elk land, in elk weertype en je kan het zo gek maken als je zelf wilt. Zorg ervoor dat je de juiste materialen hebt, zoals goede schoenen, de juiste sokken en kleding. Daarnaast is het goed om jezelf goed te kunnen oriënteren in de bergen en kaart te lezen.

DagtochtInspiratieLangeafstandswandelingTheHike.nlTrekkingWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

4 reacties. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.